Annonce
Østjylland

Beredskabet er nær en omstridt fusion

<p>Fællestillidsmand Jan Møller Nielsen fra Brand og Redning Djursland er bekymret over udsigten til nedskæringer ved en fusion med beredskabet i Randers. Arkivfoto</p>

Borgmestre i Syddjurs, Norddjurs og Randers er klar til sammenlægning af beredskaber. Brandfolk advarer mod forringelser .

Brand og Redning Djursland er på vej til at indgå en aftale om fusion med beredskabet i Randers. Sammenlægningen vil efter alt at dømme give længere udrykningstider og kan føre til lukninger af brandstationer

Her øver Brand og Redning Djursland i Ryomgård. Fra 2016 skal der sikkert samarbejdes med brandfolk fra Randers. Arkivfoto

»Det bliver den bedst tænkelige løsning i en situation, hvor landets beredskaber på grund af en aftale på Christiansborg tvinges til at indgå tvangsægteskaber. Men de indbyggede sparekrav i aftalen betyder, at vi ikke undgår at snakke forringelser,« siger Claus Wistoft (V), formand for beredskabskommissionen bag de to Djurslandkommunrs fælles beredskab, Brand og Redning Djursland.

Den kommende fusion skyldes en aftale i mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Aftalen tvinger beredskaber over hele landet til at gå sammen i fusioner, og de skal give besparelser. Derfor skæres der samtidig ned på statens tilskud til beredskaberne.

Annonce

Borgmestrene i Syddjurs, Norddjurs og Randers kommuner har givet hinanden håndslag på en fusion per 1. januar 2016. Det er muligt, at også Favrskov og Mariager Fjord kommuner kommer med, Men aktuelt afsøger beredskaberne i de to kommuner andre muligheder.

I løbet af efteråret er der opstillet forskellige scenarier for fremtidens drift af beredskaberne i de fem kommuner.

Det står klart, at de sammenlagt skal spare 8,1 millioner kroner ved en fusion af alle fem beredskaber. Sparekravet falder, hvis kun beredskaberne på Djursland og Randers smelter sammen. Men det vil være så markant, at der skal drøftes forringelser af udrykningstiderne og lukninger af brandstationer.

»Der venter en stor operation, hvor vi vil løse tingene på den bedst mulige måde. Den almindelige borger på Djursland har ikke grund til at være bekymret,« understreger Claus Wistoft, der også er borgmester i Syddjurs Kommune.

Den holdning skaber forbløffelse hos Jan Møller Nielsen, der er fællestillidsrepræsentant for 150 deltidsbrandfolk på Djursland. Han ser med stor alvor på situationen.

»I dag skal vores udrykningstid til en alarm på landet være på maksimalt 17 minutter og i tættere bebyggelse 10 minutter. Det vi gøre en stor forskel, hvis ventetiden bliver længere. Tænk eksempelvis på den fastklemte og kvæstede bilist, som sidder i bidende kulde i et ødelagt køretøj - måske endda med stort blodtab. I sidste ende kan det være et spørgsmål om liv eller død,« vurderer Jan Møller Nielsen.

Torsdag i sidste uge mødte Claus Wistoft stationsledere og tillidsfolk fra Brand og Rednings Djursland ved et orienteringsmøde. Her blev diskuteret muligheden for at pille ved udrykningstiderne.

I aftalen i mellem regeringen og KL står, at fusionerne ikke må føre til dårligere service. Den beslutning vil de lokale brandfolk kræve, at beredskabets ledelse håndhæver ved arbejdet med en sammenlægning.

»Det står sort på hvidt i teksten. Teksten fremhæver, at besparelserne skal findes på leder- og administrationsniveau. Ikke ved at forringe forholdene for borgerne og brandfolkenes arbejdsforhold,« påpeger Jan Møller Nielsen.

Notater fra Brand og Redning Djursland har tidligere arbejdet med muligheden for lukninger af brandstationer i Rønde, Hornslet og Fjellerup i forbindelse med en fusion.

Ifølge Jan Møller Nielsen er især Rønde-stationen i spil, idet området kan dækkes ind fra brandstationerne i Hornslet og Kolind.

»Men der er problemer med at få folk nok i Ebeltoft og Kolind, mens der er et stort solidt hold i Rønde. Så den er bare ikke så enkel,« fastslår han.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce