Annonce
forside

Beredskabsdirektør om rapport: Kritikpunkterne peger på kommunen

Kasper Sønderdahl fortæller, at Beredskab og Sikkerhed ikke bliver oplyst om gamle dispensationer, som den Farsøhthus blev givet i 1997. Arkivfoto: Lars Rasborg

Rapport om dødsbranden på Farsøhthus peger på flere brandsikkerhedsmæssige mangler. Hos Beredskab og Sikkerhed, der fører tilsyn med bygningen, har man dog ikke haft indflydelse på manglerne, lyder det fra beredskabsdirektøren.

Allingåbro: Farsøhthus Plejecenter, der fredag 3. august blev ramt af en omfattende brand, i hvilken tre ældre kvinder mistede livet, levede ifølge en rapport ikke op til brandsikkerhedskravene.

I rapporten påpeges det, at der ikke var installeret selvlukkende døre, og at spisekøkkenet var indrettet i flugtvejsgangen. Den væsentligste afvigelse var dog ifølge rapporten, at der ikke var etableret et sprinkleranlæg.

I 1997 søgte den daværende Rougsø Kommune, der senere blev en del afNorddjurs Kommune, om dispensation af brandsikkerhedskravene til om- og tilbygningen af plejecentret. Den daværende beredskabsdirektør, der dengang var en del af forvaltningen i kommunen, gav dispensationen "med baggrund i bygningens meget nære beliggenhed i forhold til brandstationen," lyder det i tilladelsen.

Men dispensationen har man før nu intet hørt om i Beredskab og Sikkerhed, der foretager brandsyn på Farsøhthus.

- Det er vigtigt at forstå, at det er bygningsmydigheden, som stiller krav til bygningsejeren. I det her tilfælde var begge dele kommunen. De krav, der var stillet, var overholdt, og derfor har vi ikke myndighed til at gå ind og give nogen påbud, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl.

Annonce

Brandsyn efter bogen

Han påpeger, at man helt efter reglerne hvert år har ført brandsyn på Farsøhthus, senest i september 2017. Men det, beredskabet tjekker ved et brandsyn, har med de driftsmæssige forskrifter at gøre, altså om flugtvejene er frie, om ABA-anlægget virker og den slags.

- Når vi foretager brandsyn på en bygning, kan vi ikke pludselig gå ind og skærpe. Det har vi ikke hjemmel til, fortæller Kasper Sønderdahl.

At en bygning ligger tæt på en brandstation, er ifølge Kasper Sønderdahl ikke noget validt argument i forhold til en dispensation fra brandsikkerhedskravene. Derfor var den dispensation aldrig blevet godkendt, hvis det stod til ham i dag.

- Brandbilerne kan jo være ude at køre, eller der kan ske omlægninger i beredskabet, så en station nedlægges eller flyttes, forklarer han.

Kortlægning af dispensationer

I rapporten nævnes det som sagt, at spisekøkkenet var indrettet i flugtvejsgangen, hvilket netop er noget af det, et brandsyn skal belyse. Kasper Sønderdahl mener dog, at det i pressen har været forkert fremlagt.

- Hvis vi under et brandsyn havde opdaget, at en flugtvej var blokeret, så var det blevet påpeget og udbedret, inden vi forlod stedet. Men vi har konstateret at flugtvejene var frie og ryddede, siger han.

Han ser nu frem til at få belyst, hvilke dispensationer der ellers måtte være givet i Norddjurs Kommune samt i Randers, Syddjurs og Favrskov Kommuner, der ligeledes dækkes af Beredskab og Sikkerhed.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En fin og fornuftig løsning, Oust Mølle

Nogle havde muligvis ønsket sig en mere omfattende opstramning af procedurerne på specialskolen på Oust Mølle i Randers, efter en dreng på seks, en dreng på otte og en pige på 11 år forleden forsvandt fra skolen i løbet af en ellers almindelig formiddag. Men personalet på skolen har valgt at iværksætte en mindre omfattende opstramning og blot lade en voksen registrere børnene ved deres ankomst om morgenen, inden de går ind på skolen. Og det er faktisk en fin og fornuftig løsning; afdæmpet og afbalanceret. Selv om børnenes forældre oplevede alle forældres værste mareridt, der igangsatte følelser, som vi alle kun kan have stor forståelse for, så endte børnenes forsvinden lykkelig. De blev fundet i god behold hos et familiemedlem og havde ikke lidt nogen former for overlast og havde heller ikke været ofre for nogen form for kriminalitet. Heldigvis. De var gået fra skolen for at besøge et familiemedlem, der viste sig ikke at være hjemme, hvorefter børnene i stedet havde leget i haven hos familiemedlemmet. Begivenhederne i børnenes verden var langt mindre dramatiske end i alle andres verden. Forældrene - først og fremmest - samt skole og politi var i alarmberedskab, søgte med lys og lygte og hunde, og havde den længste formiddag i mands minde. Det var en rædselsfuld situation, mens den stod på, og ingen vidste, hvor børnene var, og hvad der var sket. Men i dag, hvor vi ved, at børnene havde det godt, mens de var væk, er det den situation, vi skal agere efter. Vi skal ikke skyde gråspurve med kanoner - som bekendt - og derfor skal vi heller ikke overvåge børn med kameraer eller sætte hegn om deres skole. Oust Mølle Skolen er et rart sted at være, og det holder skolen fornuftigt fast i og styrer besindigt fri af overdreven overvågning. Selv om voksne nu registrerer børnene, når de møder om morgenen, inden de går ind på skolen, betyder det ikke, at børnene ikke kan smutte straks derefter. Det kan ske igen. Sådan er det, når vi lever vores liv. Selv om vi prøver at passe godt på hinanden.

Annonce