Annonce
Randers

Beredskabsdirektør om rekordmange markbrande: Det er helt sindssygt - vi har aldrig prøvet noget lignende

Hele 80 gange har deltidsbrandmænd fra Beredskab og Sikkerhed på Djursland og i Kronjylland måttet rykke ud til markbrande i deres dækningsområde. Det er en tidobling i forhold til samme måned sidste år. Arkivfoto

Beredskab og Sikkerhed i Norddjurs, Syddjurs, Randers og Favrskov har i juli 2018 oplevet en stigning i antallet af udrykninger på 93 procent i forhold til samme måned i 2017. 35 procent af alle udrykningerne var til markbrande.

Annonce

Djursland/Favrskov/Randers: Der er ikke noget at sige til det, hvis brandfolkene på Djursland og i Kronjylland er begyndt at føle sig godt og grundigt matte i sokkerne.

For denne sommers tørke har været kilden til en hel del ekstraarbejde for medarbejderne hos Beredskab og Sikkerhed. Det viser en sammenligning af det antal udrykninger, som beredskabet har gennemført i juli måned i henholdsvis 2016, 2017 og 2018.

I juli 2016 gennemførte Beredskab og Sikkerhed 138 udrykninger i sit dækningsområde, hvoraf 13 var markbrande. I juli 2017 faldt det samlede antal udrykninger til 118, mens antallet af markbrande faldt til bare otte på grund af det våde vejr. Men i juli 2018 har Beredskab og Sikkerhed haft væsentligt mere at se til, end det har været tilfældet de foregående år.

Kigger man på en station som Rønde i Syddjurs, så har den måske i gennemsnit fem udrykninger på en måned. Men i juli har de haft 23 udrykninger. Og af dem har de 16 været til markbrande. Derfor er det på alle måder ekstreme forhold, vi oplever lige nu.

Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør
Grafik: Pia Pagaard M. Madsen
Annonce

2,5 brand om dagen

Hele 228 gange har folkene fra beredskabets 15 lokalstationer således været kaldt ud til sager, der krævede deres tilstedeværelse. 80 af udrykningerne har omhandlet markbrande, hvilket svarer til, at der i gennemsnit er blevet rykket ud til mere end 2,5 brand hver eneste dag i løbet af juli.

- Der er ikke noget at sige til, at brandmændene har haft travlt. Det er helt sindssygt, vi har aldrig prøvet noget lignende, siger Beredskab og Sikkerheds beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl og fortsætter:

- Kigger man på en station som Rønde i Syddjurs, så har den måske i gennemsnit fem udrykninger på en måned. Men i juli har de haft 23 udrykninger. Og af dem har de 16 været til markbrande. Derfor er det på alle måder ekstreme forhold, vi oplever lige nu.

Annonce

Sendte ti mand til Sverige

Men én ting er, at man har haft travlt med at håndtere de ekstreme forhold herhjemme. Noget andet er, at man tilsyneladende ikke har haft travlt nok til at takke nej til også at hjælpe med ekstreme forhold ude.

For mens de deltidsansatte brandfolk ved Beredskab og Sikkerhed har knoklet af sted med den ene markbrand efter den anden herhjemme, har organisationen også haft en gruppe på ti frivillige brandmænd sendt af sted til Sverige.

Her har de hjulpet til med slukningen af de mange skovbrande, der har raseret og stadig raserer dér.

- Vi ville selvfølgelig ikke tillade de ti mand at tage af sted, hvis vi var i tvivl om, om vi kunne få tingene til at hænge sammen herhjemme. Men det kunne vi. Faktisk er vi et af de beredskaber i Danmark, der har sendt allerflest folk af sted, og det er vi meget, meget stolte af, siger Kasper Sønderdahl.

Annonce

Borgerne tager ansvar

Og på nærmest mirakuløs vis er det endda lykkedes de lokale brandfolk i Kronjylland og på Djursland at blive forskånet for de helt, helt store brande, som man ellers har set ved Dokkedal og Billund.

Ifølge Kasper Sønderdahl skyldes det blandt andet de 225.000 borgere, der bor i oplandet.

- Vi har heldigvis været gode til at komme så rasende hurtigt over brandene i vores område. Det er lykkedes, fordi folk er enormt gode til at melde det ind til 112, selvom der umiddelbart kun er tale om en lille brand. Alle store brande har jo været små på et tidspunkt, siger beredskabsdirektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce