Annonce
Østjylland

Beringsøen er tilbage - har fået ny plads på Torvet

"Beringsøen" blev i december hakket fri og kørt på depot, så værket ikke blev beskadiget under renoveringen af Torvet. Torsdag vendte skulpturen tilbage og landede på sin ny placering på pladsen. Foto: Morten Pape
Efter måneder i "tørdok" er Kirstens Ortweds markante vandkunstværk tilbage i Horsens. Genkomsten markerer snarlig afslutning af byens store gågade-renovering.
Annonce

Horsens: Det hyppigt omdiskuterede vandkunstværk ”Beringsøen” er tilbage på Torvet i Horsens.

Den store skulptur har i de seneste måneder været i "tørdok" på et af kommunens depoter, mens et omfattende arbejde med fornyelse af Søndergade og Torvet har stået på.

Nu er den årelange gågade-renovering imidlertid så langt, at værket, der hylder byens stolte søn Vitus Bering, torsdag kunne lande igen.

Annonce

Teknikken skal testes

Det er kunstneren Kirsten Ortwed, der har skabt ”Beringsøen”.

Den blev i 2002 givet byen som gave og stod indtil i vinters i et stort betonkar midt på den centrale plads. Værket har nu fået en ny placering nogle meter fra den gamle, og betonkarret er i modsætning til tidligere sænket ned i belægningen sammen med skulpturen.

Hvornår kommunen officielt tænder for dysserne, er uvist, men man kommer snart til at se vandet løbe, forklarer Kristian Markvardt, som er projektleder hos firmaet Buus Anlægsgartner, der står for den samlede gågade-renovering i Horsens.

"Beringsøen" vil fremover stå nedsænket i belægningen i det hjørne af Torvet, der vender over mod Borgergade. Før stod værket i et stort betonkar midt på pladsen. Foto: Morten Pape

- Jeg ved ikke, hvornår kommunen vil tænde for den, men vi kommer i de næste 14 dage til at teste, at alt virker, som det skal, siger han.

Annonce

Torvet er snart færdigt

Teknikken har tidligere drillet ”Beringsøen”, som i lange perioder har stået udtørret hen. Den ny vandteknik, som Buus Anlægsgartner har installeret under Torvet, er dog veltestet og leveres af et anerkendt firma, forklarer Kristian Markvardt. Dermed bør Ortweds kunst nu optræde i sit rette våde element på mere permanent basis.


Vi er ved at lægge sidste hånd på et aktivitetsområde ved kirken. Derudover mangler vi den sidste belægning op mod Nørregade. Når de opgaver er klaret, er Torvet færdigt.

Kristian Markvardt, projektleder


Genkomsten af ”Beringsøen”, der jævnligt har været et kunst-debatemne blandt horsensianere, markerer samtidig, at renoveringen af pladsen nærmer sig sin afslutning.

- Torvet rundt om kunstværket er sådan set færdigt. Vi er ved at lægge sidste hånd på et aktivitetsområde ved kirken. Derudover mangler vi den sidste belægning op mod Nørregade. Når de opgaver er klaret, er Torvet færdigt, siger Kristian Markvardt.

Annonce

Festen er udskudt

Horsens Kommune har længe barslet med en større folkefest, som skal fejre, at mere end to års arbejde med gågaderenovering er overstået.

Ny teknik, der er installeret under den ny belægning på Torvet, skal sikre, at vandet fremover flyder ved "Beringsøen". Foto: Morten Pape

På grund af corona-krisen er indvielsen, der skulle have fundet sted over flere dage i slutningen af august, imidlertid blevet udskudt. Kommunen er undervejs med en officiel udmelding om nye datoer for festen, der blandt inkluderer koncerter med kendte navne.

Sådan så "Beringsøen" ud, før den i december blev hakket fri af Torvet og stillet på depot. Nu er den tilbage på en placering, der hvor den grillbar, der ses nederst i billedets højre hjørne, før stod. Arkivfoto: Palle Herløv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce