Annonce
Østjylland

Berlinmurens fald i Stiften: I dag er det 30 år siden at Tyskland blev 'det lykkeligste land i verden'

Forsiden på Århus Stiftstidende 10. november 1989 bar - som mange andre aviser på det tidspunkt - præg af den foregående aftens begivenheder i Berlin.
9. november 1989 faldt Berlin-muren, og den tyske storby blev igen forenet. Det dækkede Århus Stiftstidende naturligvis også.

BERLIN: "Grænseløs glæde" stod der på forsiden af Århus Stiftstidende 10. november 1989. Men det er selvfølgelig dagen før - 9. november - som er vigtig, fordi det var her, Berlin-muren faldt som et symbol på et DDR, der var godt og grundigt i gang med at kollapse.

På forsiden brugte vi en reportage fra Ritzaus udsendte medarbejder, som kunne fortælle om begejstrede tyskere, der dansede rundt i gaderne og gik igennem grænseovergangene på alle mulige måder - blandt andet på hænderne.

- Det er intet mindre end fantastisk. Jeg kan ikke tro at det er sandt. Jeg har været fem gange i Vestberlin i aften, og jeg har kysset mindst ti vestberlinske piger, som en ung østtysker begejstret sagde i forbindelse med murens fald.

Inde i avisen kunne man blandt andet læse om konsekvenserne for Bonn, der fungerede som vesttysk hovedstad, og om NATOs tanker om et genforenet Tyskland. Også 11. november prydede muren forsiden på avisen, hvor man blandt andet kunne læse Vestberlins borgmester, Walter Momper, sige at 'denne nat har gjort Tyskland til det lykkeligste land i verden.'

Hele dækningen kan du læse via vores arkiv i e-avisen, hvis du har et plus-abonnement. Har du ikke et, kan det købes for 49 kroner om måneden, og så har du adgang til alt plus-indhold på Stiften.dk og hele vores arkiv, der rummer artikler fra de sidste 225 år.

Med eller uden abonnement, så kan du herunder se lidt billeder af Berlin-muren fra før og nu.

Også 11. november var der Berlinmur på forsiden af Stiften.
Vagttårn ved muren i Østberlin. Foto: Knud Henrichsen
Muren var til sidst næsten dækket af grafitti. Foto: Julian Radzik
Et stykke af berlinmuren ankom i slutningen af oktober til Aarhus. Her skal det stå frem til januar, mens Plakatmuseet i Den Gamle By kører en udstilling om murens fald. Foto: Jens Thaysen
Nedrivningen af muren var et større tilløbsstykke, både i medierne og blandt tilskuerne. Foto: AMV
Berlinmuren bygges i august 1961. Foto: Nordfoto
Østtyske vagter ved Berlinmuren. Foto: Nordfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Randers FC For abonnenter

Kamp om pladserne til lokalbrag: Midtbanekreatør har beholdt selvtilliden over pausen

Randers

Fri adgang til nationale testcentre for corona: I Randers bestemmer lægens vurdering stadig

Annonce