Annonce
Norddjurs

Beskyttelse eller benyttelse: Kattegatcentret er vært for stor debat om havet

Skal vi have mere beskyttelse eller mere benyttelse af Kattegat i fremtiden. Det er et af de spørgsmål en række aktører skal tage stilling til i forbindelse med en debat på Kattegatcentret i næste uge. Privatfoto
Livet i havet er på dagsordenen, når politikere fra kommuner, Folketinget og EU-Parlamentet mødes med forskere og interessenter til debat i Kattegatcentret på FN’s biodiversitetsdag.

Grenaa: Kattegatcentret i Grenaa lægger i næste uge hus til det, der tegner til at blive en heftig debat om beskyttelse og benyttelse af havet.

Onsdag 22. maj har både lokale folketingskandidater, EU-parlamentarikere, kommunalpolitikere og repræsentanter fra erhverv, forskning og naturorganisationer nemlig meldt deres ankomst til Norddjurs Kommunes største turistattraktion. Her skal de diskutere den svære balance og prioritering mellem mere natur og større biodiversitet i Kattegat samt udnyttelse af havet til blandt andet fiskeri, fødevareproduktion, rekreative formål og turisme.

Fra Folketinget deltager de lokale folketingsmedlemmer Britt Bager (V), Leif Lahn (S), Torsten Gejl (Alt.), Søren Egge Rasmussen (EL) og Kim Christiansen (DF). Herudover får mødet også deltagelse af Norddjurs’ folketingskandidat Jens Meilvang (LA) samt SFs Margrete Auken og Kirstine Bille, som begge repræsenterer EU-Parlamentet. Fra kommunerne er både Randers, Mariagerfjord, Hedensted og Samsø repræsenteret, ligesom de socialdemokratiske borgmestre fra Nord- og Syddjurs deltager.

Annonce

Her er debattens deltagere

Fra kommunerne:

Jan Petersen (S), borgmester Norddjurs

Ole Bollesen (S), borgmester Syddjurs

Ole Lyngby Pedersen (V), formand miljø- og teknikudvalget, Odder

Leif Skaarup (S), viceborgmester Mariagerfjord

Henrik Leth (S), byrådsmedlem Randers

Helle Hansen (S), viceborgmester Samsø

Mette Skautrup (K), magistrats- og byrådsmedlem Aarhus

Per Nørmark, konsulent, Hedensted Kommune

Fra Folketinget:

Britt Bager (V), politisk ordfører

Leif Lahn (S), erhvervspolitisk ordfører

Søren Egge Rasmussen (EL), medlem af Miljø – og fødevareudvalget

Kim Christiansen (DF), næstformand Transport- Bygnings- og Boligudvalget

Torsten Gejl (Alt.), flere ordførerskaber

Jens Meilvang (LA), folketingskandidat

Fra EU – Parlamentet

Margrete Auken, (SF) medlem af EU-udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed samt Udvalget for Andragender

Kirstine Bille (S), 2. viceborgmester Syddjurs Kommune, kandidat, EU-Parlamentsvalget

Naturens stemmer

Lars Brinch Thygesen, miljøkonsulent Danmarks Sportsfiskerforbund

Bo Skaarup, adm. direktør Naturhistorisk Museum, Aarhus

Forskningens stemmer

Bo Riemann, Dr. Scient., professor i marin økologi og forvaltning ved Aarhus Universitet

Lone Mouritsen, Forskningsleder Kattegatcentret

Erhvervslivets stemmer

Jens Hausted, direktør Dansk Kyst- og Naturturisme

Brian Thomsen, adm. direktør Dansk Akvakultur

Hans Gæmelke, formand for Djurslands Landboforening

Havplan til diskussion

Ét af de emner, der skal diskuteres, er den såkaldte havplan, som aktuelt er under udarbejdelse i Søfartsstyrelsen. Havplanen skal udstikke rammerne for, hvordan man i fremtiden kan anvende det danske havområde og eksempelvis fastsætte, hvilke havområder der kan anvendes til akvakultur som havdambrug, offshore-energiudvinding, skibsfart, fiskeri, havminedrift og miljøbeskyttelse.

- En kommende havplan kan få stor betydning for havmiljøet i Kattegat og også for de østjyske kommuners planlægning og forvaltning, og derfor forventer vi en meget livlig debat. Jeg er spændt på politikernes holdning til, hvordan vi sikrer beskyttelse af det sårbare miljø i havet, og da mødet er åbent for alle interesserede, håber jeg, at rigtig mange har lyst til at udfordre politikerne på deres holdning til beskyttelse og benyttelse af Kattegat, siger direktør i Kattegatcentret, Helle Hegelund Knudsen.

Kattegatcentret er i samarbejde med Komitéen Bæredygtig Kystkultur, Nationalpark Mols Bjerge, Ree Park, og Danmarks Naturfredningsforening vært for arrangementet, som herudover blandt andre er støttet af IDA Miljø, Syddjurs Kommune, Naturhistorisk Museum, Beredskab Rent Kattegat med Miljøforeningen BLAK, Visit Djursland, Business Djursland, Levende Hav, Havbrugsgruppen Ebeltoft og Anholt Grundejerforening.

Debatten i Kattegatcentret starter klokken 17 og er åben og gratis for alle at overvære. Herudover kan aftenens fulde program findes på Kattegatcentrets hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce