Annonce
Navne

Beslutningen om at blive præst kom tidligt

Susan Ballegaard rykker fra embedsboligen i Tvede til familiens eget hus i Randers. Foto: Lars Rasborg
Susan Ballegaard ser frem til at skulle være sognepræst i "De Fem Sogne". Allerede som 13-årige besluttede hun, at hun ville være præst.

Den kommende sognepræst i De Fem Sogne, Hornbæk, Tånum, Borup, Råsted og Kousted, Susan Ballegaard Sørensen, herefter alene benævnt Susan Ballegaard, 42 år, var tidligt klar over, at hun gerne ville være præst.

Faktisk var hun kun 13 år, da hun - i øvrigt til glæde for sin mor - fortalte om sit valg. Det var i høj grad underbygget af konfirmationsforberedelsen hos daværende sognepræst Bent Martinsen, Sct. Mortens Kirke. Med talte også et praktikophold hos en anden præst ved Sct. Mortens Kirke, nemlig Karsten Erbs, som pudsigt nok mange år senere skulle blive nabokollega med praktikanten, nu som præst ved Mellerup Valgmenighed.

Susan Ballegaard er vokset op i Dronningborg og skulle egentlig have været elev på Rismølleskolen. Men nærmest i sidste øjeblik besluttede hendes mor, at datteren i stedet skulle på Randers Lilleskole, og det blev til 10 gode år her for pigen.

Annonce

Efterfølgende tog Susan Ballegaard en hf-eksamen på Nålemagervej og drog sammen med en veninde til London.

- Vi tog beslutningen en søndag, rejste om onsdagen via Esbjerg-Harwich, fandt straks et sted at bo, og jeg begyndte om søndagen at arbejde som bartender, fortæller Susan Ballegaard.

Studier i Aarhus

Susan Ballegaard holdt fast ved sin tidlige beslutning om at blive præst og indledte studierne ved Aarhus Universitet i 2001.

Studiet trak noget ud, fordi der kom en lille fyr ved navn Magnus til verden undervejs. Det hører med i beskrivelsen, at den unge teologistuderende under hele studiet var medlem af Sct. Mortens Sogns Menighedsråd.

Susan Ballegaard hentede ganske barsk livserfaring, da hendes mand, tre måneder efter at Magnus var født, valgte at forlade hende. Men heldigt nok traf hun en tid senere sin nuværende mand og har en datter og en søn sammen med ham.

Susan Ballegaard er cand.theol. fra 2011, og fra 2012 og til nu har hun været sognepræst i Tvede-Linde og Mellerup.

Her han hun - med egne ord - fået lov til at vokse som præst og teolog, og hun har også fået frie hænder til at prøve nyt.

Som Susan Ballegaard selv skriver i kirkebladet, henvendt til kirkepersonalet:

- I har set lidt af hvert, tænkt jeres. (Det véd jeg). Men I har holdt ud, holdt fast og holdt ved. Hvilket har fået mig til at føle mig som verdens heldigste.

Nu glæder Susan Ballegaard sig til at blive en del af et team i De Fem Sogne - for eksempel til hver fredag formiddag at mødes over en kop kaffe med de øvrige ansatte og drøfte aktuelle opgaver.

I de seneste måneder har Susan Ballegaard haft en forpligtelse på 15 procent af sin tid til at virke som svangrepræst ved Sundhedshuset på Thors Bakke. Den forpligtelse får hun ikke i sit nye embede.

Annonce

Gode ord med på vejen

Efter sin afskedsgudstjeneste i Tvede Kirke var Susan Ballegaard, der personligt er et beskedendt menneske, genstand for mange gode ord ved en efterfølgende reception i Linde Forsamlingshus:

- Folkelig, inkluderende og en god fortæller, var nogle af ordene.

Selv lægger Susan Ballegaard vægt på at være en almen menneskelig teolog.

- Det budskab, vi forkynder, har jo 2000 år på bagen, men skal sættes ind i en samtidig sammenhæng, som man kan forstå, konstaterer Susan Ballegaard, der heller ikke har været bange for at stå for lidt "gøgl", der kunne få smilet frem hos kirkegængerne.

Annonce

Får nøglen i dag

I sit nye embede har Susan Ballegaard og hendes familie boet i tjenesteboligen på Bavnevej i Tvede. Men i dag, fredag den 1. april, får familien nøglerne til eget hus.

Ægtefællen hedder Morten Ballegaard Sørensen og arbejder som formue- og investeringsrådgiver.

Magnus på nu 16 år går i 1.g på Randers Statsskole, mens Julia på 14 og Daniel på 10 år er elever på Randers Realskole.

Magnus spiller fodbold i Randers Freja, og hans to mindste søskende dyrker atletik, hvilket alt sammen bliver lettere, når bopælen er Randers.

I sin fritid maler Susan Ballegaard og holder den fysiske form i orden ved løb to gange om ugen med Langvang som udgangspunkt.

Susan Ballegaard har endnu nogle forpligtelser i de tre sogne, således fire konfirmationsgudstjenester. Datteren Julia er blandt konfirmanderne.

Der er indsættelse ved provst Birgith Nørlund Jensen i Kousted Kirke søndag den 3. april kl. 9 og i Tånum Kirke kl. 10.30.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce