Annonce
Debat

Besparelser forklædt som udvikling af Netværkshusene

Annonce

Læserbrev: I forrige mandags udgave af Randers Amtsavis fremhæver Lone Glarbo (V) en nytænkning på socialområdet i Favrskov Kommune.

Nemlig at lade borgere, der har personlige erfaringer med psykisk sårbarhed, stå for et af kommunens sociale tilbud. Byrådets budgetforslag indeholder en besparelse på bemandingen af det sociale tilbud, Netværkshusene.

Det er et tilbud, hvor borgere med psykisk sygdom og sårbarhed tilbydes socialt samvær og fælles aktiviteter. Hvor det i dag er to socialpædagogiske medarbejdere, der står for indsatsen, vil byrådet erstatte de to socialpædagogiske medarbejdere med to medarbejdere, hvis primære kvalifikation er, at de har brugererfaring, altså er såkaldte peer-medarbejdere.


Ville Lone Glarbo også se det som en fuldgod erstatning, hvis den praktiserende læge hver onsdag blev erstattet af en tidligere patient, der havde taget et førstehjælpskursus? Næppe.


Vi i Socialpædagogerne er noget forbavsede over, at denne besparelse ligefrem ses som en fuldgod erstatning. Faglighed betyder lige så meget på socialområdet som på eksempelvis sundhedsområdet. Ville Lone Glarbo også se det som en fuldgod erstatning, hvis den praktiserende læge hver onsdag blev erstattet af en tidligere patient, der havde taget et førstehjælpskursus? Næppe.

Peer-medarbejdere kan bidrage med vinkler og viden, som borgerne kan spejle sig i. Men de kan aldrig erstatte uddannede medarbejdere, der har specialiseret sig i socialpædagogiske tilgange og metoder. Personer, der selv har erfaring med psykisk sårbarhed, er ikke nødvendigvis kvalificerede til at kunne hjælpe andre, der står i en sårbar situation. Peer-medarbejdere kan derimod være et supplement til den højt specialiserede indsats. Faglighed betyder noget - også på socialområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra ny skuffelse i Herning: Det ekstraordinære udeblev

Annonce