Annonce
Kultur

Between Music drukner i erstatningskrav: Undervandsorkester sendt til tælling af vandskade

Between Music, der har skabt undervandskoncerten "Aqua Sonic", er kommet i en dyb krise. En vandskade har sendt det århusianske orkester ud i en konkurs, og de har mistet deres specialbyggede instrumenter, blandt andet denne rotacorda, som Nanna Bech her spiller på. PR-foto
Det århusianske undervandsorkester Between Music har turneret verden rundt med deres "Aqua Sonic"-koncert, hvor de synger og spiller under vand. Paradoksalt nok har en stor vandskade nu sendt Between Music i dyb krise.

AARHUS: “Det livsværk, som vi har investeret flere års hårdt arbejde i at udvikle og realisere, er revet ud af hænderne på os. Nu og her må vi komme os over chokket og derefter kigge på, hvordan vi kan fortsætte vores kunstneriske visioner, som vi synes er for vigtige til at opgive". Sådan lyder det i en udtalelse fra Laila Skovmand, der er kunstnerisk leder af det århusianske undervandsorkester Between Music.

Orkestret har siden 2016 turneret fra Australien til Norge og fra Hong Kong til Rusland med "Aqua Sonic". En koncert hvor de fem musikere synger og spiller på specialbyggede instrumenter, mens de er nedsunket i fem store akvarier.

Undervandskoncerten har høstet stor international anerkendelse og orkestrets videoer er flere gange gået viralt. Avisen New York Times har kaldt koncerten for "spell-binding" (tryllebindende, red.) og mange andre store medier som blandt andet BBC, Discovery Channel og Al Jazeera har lavet reportager om projektet.

Annonce

Men nu trækker orkestret andre overskrifter. For paradoksalt nok er det en stor vandskade, der nu har kastet Between Music ud i en dyb krise.

Undervandsorkestret er kommet i problemer efter at internationale forsikringsselskaber ikke vil betale et skadeskrav på 4,7 millioner kroner. Derfor har Between Music ikke set anden udvej end at begære sig konkurs.

Sort uheld

Skaden skete i forbindelse med en koncert på et kunstgalleri i Tyskland i 2019.

Between Music var blevet hyret til at udføre deres Aqua Sonic-koncert i en helt særlig opsætning.

- Det var nødvendigt at ændre på de sikkerhedsforanstaltninger, der ellers altid er fast procedure i vores opsætninger. Vi har fået fremstillet nogle sikkerhedsbakker, som altid står under vandtankene til at opsamle vandet, hvis uheldet er ude, og der skulle komme et læk. Men da galleriet gerne ville have en anden opsætning, kunne vi ikke benytte sikkerhedsbakkerne. Det gjorde vi galleriet opmærksom på, og de var fuldt ud bekendt med risikoen, fortæller Morten Poulsen, der spiller trommer i Between Music.

Vi mister alle vores specialbyggede instrumenter. Det er ikke bare nogen, man lige hiver ned fra hylderne i en musikforretning.

Morten Poulsen, musiker i Between Music

Om natten opstod der et læk i en af de fem vandtanke. 1500 liter vand løb ud og gav skader i et restaurantkøkken på etagen under galleriet.

Koncertkonceptet "Aqua Sonic" foregår under vand. De fem musikere i Between Music spiller og synger, mens de er nedsunket i hver sit akvarie med 1500 liter vand. Det var et akvarie som dette, der lækkede efter en performance i 2019, og som nu har sendt Between Music ud i konkurs. Foto: Charlotta de Miranda

- Vi har turneret siden 2016 og har hverken før eller siden haft et læk. Så det var simpelthen sort uheld, at det skete den ene gang sikkerhedsbakkerne ikke var under, og at det oven i købet skete om natten, hvor der ikke var nogen, som kunne opdage lækagen, siger han.

Annonce

Stævnet for 4,7 millioner

Vandskaden kommer til at få fatale konsekvenser for undervandsorkestret.

- Inden opsætningen havde vores forsikringsselskab fortalt os, at vi var forsikret for denne type skader. Ligeledes havde galleriet forinden opsætningen konsulteret deres eget forsikringsselskab, som sagde det samme. Derfor kom det som et chok, at begge forsikringsselskaber alligevel nægtede at dække skaden efterfølgende, siger Morten Poulsen.

Trommeslager i Between Music, Morten Poulsen, fortæller, at orkestret er chokerede over sagen. Foto: Ambra Vernuccio

Efter lang tids tovtrækkeri mellem forsikringsselskaberne ender Between Music før jul med at få en stævning på 4,7 millioner kroner.

- Restaurantens forsikringsadvokater vælger at stævne os, da de ikke har kunnet få penge ud af hverken vores eller galleriets forsikringsselskaber, og fordi vi er den svage part i det her, mener Morten Poulsen.

Men da Between Music er en almennyttig forening, er en regning i millionklassen helt umulig at betale. Og at hyre advokater til at få prøvet sagen ved en tysk domstol, er der heller ikke midler til i det århusianske kunstkompagni.

- Vi har ikke noget at give af, så derfor har vi været nødt til at begære os konkurs. Det er dybt beklageligt, forklarer Morten Poulsen, der finder stævningen meningsløs.

- Når først konkursboet er gjort op og de dyre sagsomkostninger er betalt, så er der ikke noget tilbage til dem, som vandskaden havde konsekvenser for. Alligevel vælger man at stævne os og dermed ødelægge et ellers velfungerende kunstnerisk kompagni, siger Morten Poulsen.

Annonce

Unikke instrumenter

Situationen er en katastrofe for Between Music, der har brugt over ti år på at skabe og udvikle den unikke undervandskoncert i samarbejde med forskere, instrumentbyggere, fridykkere og andre specialister fra hele verden.

- Vi mister alle vores specialbyggede instrumenter. Det er ikke bare nogen, man lige hiver ned fra hylderne i en musikforretning. De er udviklet over flere år og er helt unikke. De har ingen værdi for andre, for vi er de eneste, som kan spille på dem, forklarer Morten Poulsen.

Instrumenterne indgår i konkursboet og vil blive sat på tvangsauktion. Medlemmerne af Between Music håber, at de kan rejse penge til at købe instrumenterne tilbage gennem crowdfunding og med hjælp fra velvillige samarbejdspartnere.

- Det er et meget hårdt slag for os, og vi er helt chokerede over det, siger Morten Poulsen

Between Music

Between Music blev dannet i 2012 og har siden 2016 turneret i hele verden med undervandskoncerten "Aqua Sonic".

Between Music er en almennyttig forening med base i Aarhus, som er skabt på initiativ af Laila Skovmand, kunstnerisk leder, og Robert Karlsson, innovativ leder.

I "Aqua Sonic"-koncerten medvirker foruden Laila Skovmand og Robert Karlsson også musikerne Morten Poulsen (trommer), Nanna Bech (sang og rotacorda) samt Moran Le Bars (percussionist). Roman Komar (lydtekniker) og John Nyby (sceneteknik).

Konkursen betyder også, at de projekter, som orkestret skulle til at kaste sig over i det nye år, ikke bliver til noget.

Between Music var blandt andet i gang med at udgive verdens første undervandsalbum og arbejdede på at skabe en vandfestival, der skulle turnere rundt i verden.

- Den skulle sætte fokus på vand i både dets konkrete og symbolske betydninger. Men lige nu er alt sat på hold. Vi håber, at kunne finde en måde, hvor vi igen kan komme ud og give koncerter og fortsætte vores visioner om den bæredygtige vand- og fredsfestival, slutter Morten Poulsen.

Annonce
Randers For abonnenter

Forrygende travlt trods corona: Ny-ombygget restaurant i Randers har masser at lave

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

For 100 år siden vogtede det Niels Ebbesen - nu er det forvist til at ruste i en park: Læsertip om udsigtspunkt afslører mystisk skæbne

Randers For abonnenter

Endnu en myndighed kritiserer specialtilbud: Rod i instrukser, journaler og medicinhåndtering er til fare for patienternes sikkerhed

Randers

Nu kan du snart stå i kø i tørvejr, når du testes - uanset hvordan vejret i øvrigt er

Randers FC For abonnenter

Uvisheden om Randers FC-trænerens fremtid kan ikke blive hængende i luften: Det er tid til afklaring

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Randers For abonnenter

De kan ikke gå - men de kan løbe: Sanne troede ikke, det var en sport for hende, men på under et år kom hun på landsholdet

Alarm 112

27-årig mands mulige mål afsløret i retten: Idrætsskole i landsby syd for Hobro var en af hans 'fantasier'

Sport

Flyvespark sendte Yasmins eventyr til tælling, men Randers-talentet vader i succes, slås på lige fod med drengene og har opfyldt sin store drøm

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Randers

Mandagshøjvande kom i vejen for Pers bådprojekt: Nu håber han, at utæt port bliver lappet, før det for alvor bliver vildt

Randers For abonnenter

De er ikke i gang med at rive det ned - tværtimod: Helt nyt liv på vej i det tidligere Provinsforlaget på Århusvej

Randers

Alvorlige anklager, falske profiler og hundredvis af mails: Svend Brinkmann åbner op om flere års forfølgelse

Annonce