Annonce
Randers

Biker-event for fokus på syge børn

Trine Mygind Sørensen med sin tre-årige datter, Ingrid Liv, der som helt nyfødt fik konstateret cystisk fibrose. Privatfoto

Medlem af Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt, står bag et event, hvor motorcykler kører fra Skejby Sygehus til Randers Regnskov - for at gøre opmærksom på børn, der er ramt af cystisk fibrose.

RANDERS: Den 12. maj om eftermiddagen vil en - forhåbentlig - kæmpestor flok motorcykler tage turen fra Skejby Sygehus i Århus til Randers Regnskov. Målet med begivenheden er at skabe fokus på børn, der er ramt af sygdommen cystisk fibrose.

- Det er en sygdom, som de færreste mennesker kender til. Og det betyder, at disse børn ikke får nær de samme tilbud som for eksempel cancerbørn, siger Liselott Blixt, der er medlem af Folketingets sundhedsudvalg for Dansk Folkeparti og en af initiativtagerne til motorcykelturen.

Hvor mange motorcyklister, der vil brumme med på turen, afhænger i høj grad af vejret den 12. maj.

- Regner det voldsomt, risikerer vi, at vi kan præstere 20 mennesker. Men er det højt solskin, vil jeg ikke være overrasket, hvis vi når op på flere tusinde motorcykler, siger Liselott Blixt.

Og hun må vide lidt om, hvad hun snakker om: Hun er selv med i en motorcykelklub.

- De første motorcyklister starter fra København klokken 7 med morgenkaffe hos en motorcykelforretning. Så er der opsamling hen over Sjælland og Fyn, inden den "rigtige" tur skydes i gang ved Skejby Sygehus først på eftermiddagen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby og formanden for Region Midt Anders Kühnau vil tale, inden bikerne forlader Skejby - og Lotte Heise og det Gjellerup-baserede Cirkus Tværs vil underholde.

Vi vil netop ikke ekskludere nogen, men ønsker al mulig hjælp til alle syge børn. Derfor er det alle børn, der er inviteret til at komme med bag på en motorcykel den 12. maj. Og alle børn, der møder op ved Randers Regnskov ud på eftermiddagen, får mulighed for et gratis besøg i Regnskoven

Liselott Blixt, medlem af Folketingets sundhedsudvalg

Cystisk fibrose

Cystisk fibrose, ofte kaldet CF, er en arvelig genetisk betinget sygdom, der primært kommer til udtryk i lungerne. Sygdommen udvikler sig meget forskelligt hos patienterne.Før i tiden blev personer med cystisk fibrose ikke særligt gamle. Men takket være forskning og nye behandlinger er den gennemsnitlige levealder for patienter med cystisk fibrose øget meget igennem årene. I dag bliver over halvdelen af alle med cystisk fibrose mere end 42 år I øjeblikket findes kun behandling som kan dæmpe eller fjerne symptomerne, men ingen helbredende behandling.

I Danmark er cirka tre procent af befolkningen anlægsbærere for cystisk fibrose - det vil sige, at cirka 150.000 danskere er bærere af genet, der disponerer for cystisk fibrose. Kun hvis begge forældre er anlægsbærere, er der risiko for at få et barn med cystisk fibrose.

Medlem af Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt: "Jeg oplevede i Randers, hvor stor en belastning cystisk fibrose er. Både for det syge barn og for famlien." Foto: Steen Brogaard

Ja tak til kaffe

Liselott Blixt er kommet i kontakt med cystisk fibrose-børn via Trine Mygind Sørensen fra Randers.

- Jeg inviterede Liselott Blixt på en kop kaffe via Facebook - og så sagde hun ja tak! fortæller Trine Mygind.

- Derefter har jeg og min datter Ingrid haft besøg af Liselott, som blandt andet har brugt en hel dag sammen med os på Skejby Sygehus.

- Jeg fik virkelig øjnene op for, hvor belastende en sygdom, cystisk fibrose er. Både for de børn, der er ramt - og for deres familier, siger Liselott Brixt.

Trine Mygind Sørensen understreger, at hun selv ikke har meget med biker-eventen at gøre.

- Jeg er kun med hjemme fra sofaen. Og krydser fingre for, at det bliver en succes.

Annonce

Alle syge børn

Arrangørerne af motorcykelturen lægger desuden stor vægt på, at de ikke kun har fokus på børn med cystisk fibrose.

- Vi vil netop ikke ekskludere nogen, men ønsker al mulig hjælp til alle syge børn. Derfor er det alle børn, der er inviteret til at komme med bag på en motorcykel den 12. maj. Og alle børn, der møder op ved Randers Regnskov ud på eftermiddagen, får mulighed for et gratis besøg i regnskoven.

Ud over at gøre opmærksom på sygdommen, samler Cystisk Fibrose Foreningen også penge ind i forbindelse med biker-eventen.

- Vi har valgt ikke at opkræve deltagergebyr for at køre med i den forhåbentligt store karavane. Men vi har allerede kontakt til sponsorer, vi har en indsamling i gang, og vi har tilsagn om, at der bliver solgt øl og vand til fordel for Cystisk Fibrose Foreningen, fortæller Liselott Brixt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce