Annoncørbetalt indhold

Bilens olie- og luftfilter: Undersøgelse og udskiftning af disse filtre

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Der findes flere dele på din bil, der er vigtige at udskifte med jævne mellemrum, hvis bilen skal blive ved med at køre upåklageligt. Det er blandt andet tilfældet med både luftfilteret og oliefilteret.

Heldigvis er ingen af delene synderligt omfattende at skifte, hvorfor det er opgaver, man roligt kan varetage selv, såfremt man har mod på det. Herunder kan du blive klogere på, hvordan du bærer dig ad med udskiftningen af de to filtre.

Annonce

Udskiftning af oliefilter

Når du skal skifte dit oliefilter, skal du starte med at dræne din motor for olie. For at gøre dette skal du tænde motoren og lade bilen stå i tomgang i tre minutter. Herefter skal du slukke bilen igen. Desuden skal bilen være hævet på enten en lift eller med en donkraft.

Herefter skal du fjerne oliedækslet fra topstykket, hvorved du får luft ned til motoren, og olien derfor kan løbe ud fra bunden af bilen.

Under bilen finder du et bundkar, der er forsynet med en bundprop, som du skal skrue af. Placér en beholder under, hvori olien kan opsamles, og skru derefter bundproppen af. Nu begynder olie at løbe ned i beholderen, og du kan gøre klar til at skifte oliefilteret.

Dernæst skal du finde oliefilteret. Du skal dog først skrue filteret af, når al olien er løbet ud. Det er lettest at skrue det af med en såkaldt oliefiltertang. Bruger du f.eks. en skruetrækker e.l., er der restolie i filteret, hvorfor det kan blive noget griseri. Derfor bør du bruge en oliefiltertang.

Mellem filter og motorblok sidder er en gummipakning, som skal fjernes. Får du den ikke fjernet, er der en risiko for, at dit nye filter ikke slutter helt tæt. Det vil føre til, at der kan ske en olielækage i motorrummet. Ofte vil det få motorblok og udstødning til at afgive en del røg, da olien varmes op under kørsel.

Nu skal du smøre olie på den nye pakning og skrue det på plads. Når du skruer det på plads, er det vigtigt, at du er varsom med, at du ikke ødelægger gevindet. En tommelfingerregel er, at filteret skal skrues på, indtil det eller gummiringen rører motoren, hvorefter det drejes en kvart omgang mere.

Til sidst skal du skrue bundproppen i igen og fylde olie på.

Udskiftning af luftfilter

Først og fremmest skal vi lige have slået fast, hvad et luftfilter er. Et luftfilter er et filter, der, som navnet antyder, har til formål at rense luften for støvpartikler, skidt m.v. Formålet med dette er at beskytte motoren. Er luftfilteret derfor defekt, så kan det have en negativ indvirkning på bilens motor. Og som alle bilejere ved, så kan fejl på motoren koste dyrt. Derfor er det vigtigt, at luftfilteret er intakt og funktionelt. Luftfilteret er også kendt som bilens lunge.

Udskiftningen af et oliefilter kan være lettere kompliceret. Hvis du ikke har prøvet kræfter med en sådan opgave før, er det vigtigt at overveje, om du selv kan varetage arbejdet. Heldigvis er det ikke tilfældet for et luftfilter. Det er nemlig en forholdsvis nem opgave. Derfor er det også en opgave, der kan klares af de fleste. Selvom du ikke har kompetencer i denne opgave, bør det derfor ikke være problematisk at udskifte din bils luftfilter.

Udførelsen af denne opgave varierer dog en kende fra bil til bil. Som regel er det dog tilstrækkeligt, at du åbner for luftfilterboksen, hvorefter du fjerner det gamle luftfilter som det første. Når du har gjort dette, så sørger du for at give boksen en grundig rengøring.

Efter at have givet boksen en grundig rengøring er det tid til at sætte det nye filter i. Det er ganske let at gøre, men det er vigtigt at sikre, at tætningsgummiet ikke er beskadiget og er monteret korrekt. Ellers vil det medføre, at der er luft, der strømmer forbi filteret.

Til sidst skal du blot lukke for boksen igen, da du nu har fået monteret dit nye luftfilter. Dette vidner om, at det er en relativt nem opgave, som de fleste kan klare selv.

Kilder:

Luftfilter oplysninger fra autodeleshop.dk

Oliefilter oplysninger fra islevautoservice.dk

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.