Annonce
Østjylland

Bille håber på comeback i borgmesterstolen

Hvis Kirstine Bille bliver borgmester i Syddjurs efter valget, dropper hun sit kandidatur til Folketinget. Arkivfoto

Syddjurs skal drives mere som et demokratisk fællesskab og mindre som en bundlinjefikseret koncern, siger SF's Kirstine Bille.

SYDDJURS: For knap fire år siden gav SF's Kirstine Bille efter en tumultarisk konstituering nøglen til borgmesterkontoret videre til Venstres Claus Wistoft. Hun håber at få nøglen retur efter valget på tirsdag.

Sker det - og hun får et rød-grønt flertal i ryggen - skal der sættes turbo på den grønne omstilling. Det valgforbund, SF er en del af, har sammen med Radikale Venstre lagt et bæredygtighedspapir frem med initiativer. Der skal blandt andet skrues op for økologien i de kommunale institutioner, gøres mere for at sikre rent drikkevand og brugen af sprøjtegift på kommunal jord skal stoppes.

- Der har været ret stille om den grønne omstilling de seneste fire år. Nu skal der ske noget på området, og vi vil præge tingene i en grøn retning, siger Kirstine Bille, der ved de seneste to valg har fået flest stemmer i Syddjurs.

Et andet væsentligt felt, SF vil kigge på i næste valgperiode, er skoleområdet. Den meget omdiskuterede tildelingsmodel, der handler om, hvordan skolerne får penge, trænger ifølge Kirstine Bille til et grundigt eftersyn. Den evaluering skal munde ud i ro på skoleområdet.

- Der skal ro om skolerne, og vores nuværende skolestruktur skal bevares, siger Kirstine Bille og afviser skolelukninger i de kommende år.

Jeg ser en kommune som et demokratisk fællesskab, hvor folk skal have rig mulighed for at komme til orde, mens Claus Wistoft ser kommunen som en koncern, som det handler om at lede så effektivt og billigt som muligt.

Kirstine Bille, spidskandidat (SF), Syddjurs

De stiller op

Kirstine Bille

Kim Lykke Jensen

Jens Rasmussen

Kristian Herget

Morten Siig Henriksen

Helle Røge

Marianne Als Nielsen

Ingrid Boldsen

Leif Andersen

Kirsten Birkedal

Jens Olsen

Helle Schultz

Eva Dragheim

Jørgen Ringgaard

Karin A. Jensen

Arne Niebuhr Hansen

Tror på rød enighed

Kirstine Bille vil lede Syddjurs på en anden måde end Claus Wistoft.

- Vi ser grundlæggende forskelligt på, hvad en kommune er. Jeg ser en kommune som et demokratisk fællesskab, hvor folk skal have rig mulighed for at komme til orde, mens Claus Wistoft ser kommunen som en koncern, som det handler om at lede så effektivt og billigt som muligt, siger hun.

Den rød-grønne fløj i Syddjurs stiller med to borgmesterkandidater, Kirstine Bille og Socialdemokratiets Ole Bollesen.

Forløbet efter de seneste par valg har vist, at de to partier ikke ligefrem har været på bølgelængde ved konstitueringerne. Kirstine Bille føler sig nu temmelig sikker på, at det lykkedes at finde fælles fodslaw denne gang.

- Hvis der er rød-grønt flertal, så skal vi nok finde ud af det. Så forestiller jeg mig, at vi bliver enige og derefter åbner døren for en bred konstituering i byrådet, siger hun.

Hvis Kirstine Bille trækker sig sejrrigt ud af kampen om borgmesterposten, er det samtidig et farvel til landspolitik. Hun stiller op til Folketinget, som hun også gjorde i 2015, men kandidaturet droppes, hvis hun bliver borgmester. Sker det ikke, fortsætter hun som folketingskandidat.

Mens de rød-grønne partier er enige om behovet for mere grøn omstilling, ser de forskelligt på den politiske kultur i Syddjurs. Alternativet, der stiller op for første gang, efterlyser en ny måde at gøre tingene på. Kirstine Bille deler ikke ønsket.

- Det der med en ny politisk kultur er grebet ud af luften. Vi har et ordentligt og godt samarbejde i byrådet, siger hun.

Kirstine Bille

Frem til byrådsvalget tager vi en snak med spidskandidaterne i Syddjurs - i dag SF's Kirstine Bille.

Tre skarpe

Hvilken sag bliver den vigtigste i næste valgperiode? - Det bliver kommunens serviceniveau. Vi skal sikre et niveau, så Syddjurs er i stand til både at fastholde borgere og trække nye borgere til. Hvem peger du på som borgmester i næste valgperiode?

- Jeg peger på mig selv.

Hvem vil du stemme på, hvis du ikke kan stemme på en fra dit eget parti?

- Det bliver en fra det rød-grønne valgforbund, som SF er en del af.

Kirstine Bille

Kirstine Bille, spidskandidat for SF, 57 år, bor i Balle.Byrådsmedlem, viceborgmester, udvalgsformand, folketingskandidat og faglærer på Viden Djurs.

Gift, en voksen datter og et barnebarn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsom brand har sprængt køkkenrude og brændt gavl: - Der har været gasflasker og benzin derinde

Annonce