Annonce
Østjylland

Billige frisører presser branchen

Flygtninge og indvandrere har forholdsvis nemt ved at åbne en frisørsalon i Danmark, hvor branchen er under pres - det får nu fagets faglige organisationer til at slå alarm.

Annonce

Hos »HairCules« på Struervej i Holstebro kan en mand blive klippet for 100 kroner, mens andre frisører i byens gågademiljø tager på den anden side af 300 kroner for en tilsvarende service.

»Set fra min side dumper de priserne i forhold til naboen henne på hjørnet, som er organiseret, og det er et stort problem.«

Sådan siger Lone Nordentoft Frost, formand i Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund (DFKF), der repræsenterer uddannede og elever i faget.

Med ordet 'de' henviser Lone Nordentoft Frost til primært flygtninge og indvandrere, der vælger at etablere sig med egen salon. Det har tidligere været et storbyfænomen, men det har bredt sig - i sin hjemby Hadsten har hun set to af den slags saloner skyde op på det seneste:

»De er selvstændige og er ikke medlem hos os. Og de har ikke den danske uddannelse - i hvert fald ikke de fleste af dem,« tilføjer formanden i DFKF.

Ifølge Lone Nordentoft Frost er det især mænd og deres børn, der lader sig friste af en billig klipning hos en flygtning eller indvandrer:

»Det er fint nok, at de har en trimmer, men de har ikke håndværket. Frisøruddannelsen tager fire år, og fagmæssigt er Danmark et af verdens bedste lande. De presser vores håndværk ned,« fastslår Lone Nordentoft Frost.

Udviklingen fik sidste år Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere (dofk) og DFKF til at lancere en fælles kampagne med et klart budskab om, at der er forskel på frisører.

Under et stort billede af et får blev det blandt andet fastslået, at alle kan kalde sig frisør, men »det er bare ikke alle, der er uddannede til tobenede kunder, og så kan du risikere at blive klippet til ukendelighed.«

På en anden plakat er der et foto af en hobbysaks og en spraydåse med hårfarve: »Hurtigt og effektivt. Tager max. 15 min.! Dankort modtages ikke.«

Som led i kampagnen blev der også fremstillet »Rigtig frisør«-mærkater med et tydeligt signal om, at her bliver du klippet af en faglært, der værdsætter ordnede forhold, uddannelse og miljø.

»Det optager os ret kraftigt, for der er rigtig mange af anden etnisk herkomst, der starter for sig selv. Det er billigt at starte i vores branche, for det kræver jo egentlig bare en saks, en kam og en stol, og det er noget af det, vi er trætte af. Vi har altid ønsket os en autorisation - så også vores kunder kan skille fårene fra bukkene,« siger formanden i dofk, Connie Mikkelsen fra Randers.

Organisationen er ikke ude på at køre en hetz mod fremmede, men formanden langer - over en bred kam - ud efter kommuner, der oplærer nyankomne flygtninge i lettilgængelige brancher; eksempelvis frisørfaget, hvorfra det er forholdsvis simpelt at etablere sig foran eget spejl:

»Kommunerne burde klæde flygtningene på til at få en dansk uddannelse. I stedet får vi en jungle af uorganiserede og ikke-faglærte, der er med til at underminere et fag. Vi arbejder med produkter, der skal behandles på en ordentlig måde, da det ellers kan blive skæbnesvangert for både kunden og frisøren. Det er jo blandt andet derfor, vi har en fire år lang uddannelse - det kræver ordentlig oplæring,« påpeger Connie Mikkelsen.

Connie Mikkelsen og Lone Nordentoft Frost hører igen og igen regeringens budskab om, at 95 procent af de unge skal have en uddannelse, men det klinger hult hos de to formænd. For disse »cowboyfrisører«, som de kaldes i branchen, ansætter hverken elever eller assistenter, og dermed undermineres uddannelsessystemet:

»Vi kan ikke blive ved med at sige, at det ikke betyder noget. Det er fortrinsvis herrefrisører, der stjæler deres egne landsmænd og deres børn, der skulle være kunder i vores saloner, hvor der er behov for den type af kunder - også til elevklip, da det er den måde, vores elever lærer på. Det holder jo ikke. Jeg bryder mig ikke om, at vores skattekroner bliver brugt til at skabe konkurrence på ulige vilkår« fastslår Connie Mikkelsen.

Lone Nordentoft Frost er enig:

»Det får betydning for vores egne unge, der gerne vil have en uddannelse. Kommer de ikke i lære, så går det også ud over vores erhvervsskoler. Vi har intet i mod, at der kommer udlændinge til vores land og vores arbejdsmarked, men det skal ske på lige vilkår.«

Frisørbranchen opererer ikke med faste priser, der i stedet bliver fastsat ud fra tidsforbrug og omkostninger i den enkelte salon. Connie Mikkelsen har ikke et nærmere indblik i, »hvad cowboyfrisørerne tager i pris«:

»Men som alle andre kan jeg bare se, at der mange steder klippes til en pris, som er så lav, at det kan være svært at betale alle de arbejdsgiveromkostninger, som man er pålagt i Danmark.«

På frisørbooking-portalen Bapoon.dk med base i Aabyhøj vurderer stifter Andreas Fabricius, at de mange billige frisører er kommet for at blive:

»Det, at de åbner og overlever, viser, at de udfylder et behov hos folket,« siger han og tilføjer:

»De kvæler frisørbranchen, men for forbrugeren er det fantastisk, at man kan blive klippet for få penge.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Annonce