Annonce
Erhverv

Bilnørdernes paradis: Classic Parts Passion har over 16.000 reservedele til klassiske biler klar til afsendelse

- Hvis du skal have reservedele til en ny Golf eller en Passat, så skulle kunden have brugt varen i går, men når det gælder klassiske biler, så er det for mange ét ud af flere projekter, de har gang i. Så leveringstiden er ikke det vigtigste. Det er mere service og kvalitet, de går op i. For når de laver en bil til flere hundrede tusinde eller flere millioner kroner, så skal kvaliteten også være i orden, understreger Morten Vammen, der fortæller, at det særligt er styretøjsdele, bremsedele og pladedele, der bliver solgt mest af. Foto: Morten Dueholm
Et behov for at prøve iværksætterdrømmen blev startsskuddet til Morten Vammens virksomhed Classic Parts Passion. Nu her, et år efter start, er håbet om sorte tal på bundlinjen lille, men troen på projektet større end nogensinde før.
Annonce

Viborg: Få skridts gang fra Viborg Domkirke, i en flot rød murstensbygning, finder man startupvirksomheden Classic Parts Passion.

Udefra er det svært at gætte sig til, hvad der gemmer sig indendørs. Men idet døren åbner, er der ingen tvivl om, hvad det drejer sig om.

Foruden lange rækker af reoler fyldt med alverdens stumper og små reservedele, pryder store indrammede billeder og plakater væggene med busser og biler, som de så ud i 1940’erne, mens hjemmebyggede legobiler har fundet plads i vindueskarmene i stueplan.

Går man ovenpå finder man et stort mødelokale med plads til mindst 20 rundt om det aflange hvide bord. Men pladsen til trods kan den faste medarbejderstab tælles på en finger.

- Og det er mig, fortæller den 35-årige Morten Vammen, der er virksomhedens direktør og primus motor.

Classic Parts Passion

Classic Parts Passion sælger kvalitetsreservedele og andet tilbehør til klassiske biler.

Salget er fokuseret ind på stumper og reservedele til biler af mærkerne Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Volkswagen og Volvo, der er produceret fra 1940’erne frem til 1990’erne.

Virksomheden blev oprettet november 2018, men gik først i luften med sin danske hjemmeside i marts sidste år.

Classic Parts Passion får tilsendt fra over 50 forskellige leverandører i hovedsageligt Europa, som de pakker og sender samlet ud til deres kunder.

Størstedelen af varerne, bestiller de derfor først hjem, når kunden har efterspurgt dem. Lageret bliver derfor primært brugt til de små reservedele og til det tilbehør, der kun kan skaffes hjem i større partier.

Classic Parts Passions hjemmeside er online i seks lande (Tyskland, Frankrig, England, Norge, Sverige og Danmark) med selvstændig webshop på det pågældende lands sprog med lokal valuta og lokale priser på fragt. Dertil kommer en .com-adresse, som henvender sig til kunder i resten af verden.

Virksomheden henvender sig i særlig grad til værksteder, veteranklubber og privatpersoner med en passion for klassiske biler.

Annonce

En sjælden charme

For Morten Vammen har biler længe været en del af karrieren.

Igennem fjorten år arbejdede han for JP Group, som har med produktion, import og logistik indenfor reservedele til europæiske og asiatiske biler at gøre. Men for to år siden, da han sad som kommerciel direktør i JP Group, fandt han endelig modet til at kaste sig udi livet som selvstændig med egen virksomhed.

- Jeg har i lang tid gerne villet prøve det af, så jeg tog den beslutning, at hvis det går skidt, så går det skidt. For så har jeg i det mindste prøvet det, og så skal jeg ikke sidde de næste 30 år og ærgre mig over, at jeg aldrig gjorde det, fortæller Morten Vammen.

Med sin kones velsignelse og sin nu tidligere chefs fulde forståelse kastede han sig i slutningen af 2018 derfor ud i projektet med at starte Classic Parts Passion op – en virksomhed, der sælger kvalitetsreservedele og tilbehør til klassiske biler på nettet. Og han har endnu ikke fortrudt sit karriereskifte.

- Det er selvfølgeligt skønt, når pengene bare ruller ind på kontoen, og man ved man skal arbejde 37-45 timer om ugen. Men jeg lærer så mange andre ting nu, og det synes jeg er megafedt, siger han.

At valget lige faldt på reservedele til klassiske biler, er der også en forklaring på.

- Ved nye biler kan du næsten ikke kende forskel på, hvad for en model, du har, i dag. For de kan det samme og koster det samme stort set. Det skal man passe på med at sige. For der er mange, der har forskellige meninger om det. Men med de klassiske biler er der meget mere forskel, og jeg tror, der ligger lidt mere sjæl i dem, siger Morten Vammen, der for nyligt selv har investeret i en VW Transporter T3 bus fra 1980, som han med hjælp fra en mekaniker er i gang med at gøre så god som ny.

Annonce

Tre år før plus

Selvom Morten Vammen er eneste fastansatte i firmaet, er han dog langt fra alene om projektet. Foruden syv marketingsstuderende med studiejob på deltid i firmaet, fordelt over hele landet, har han en også en marketingsstuderende i studiejob på fuldtid i Viborg i øjeblikket.

Dertil kommer hans to partnere i virksomheden, der hver ejer 15 procent af foretagendet; Martin Pedersen fra JP Group, der er hans tidligere chef, samt Torsten Nielsen fra it-virksomheden Mysupport.dk, som begge bidrager med know-how og arbejdskraft, når det er nødvendigt. Og det har det været indtil nu. For at bygge en virksomhed op fra bunden koster både tid og penge, understreger Morten Vammen.

- En ven fortalte mig engang, at der tager tre år at få en ny virksomhed i gang. Det første år skal man regne med at gå i minus. Det andet år, skal man være tilfreds, hvis man går i nul. Og det tredje år skulle man gerne så småt kunne begynde at se et overskud, fortæller han med et grin.

Overskuddet er da heller ikke at spotte endnu hos Classic Parts Passion, men omsætning er lige nu syvcifret, og det gør Morten Vammen fint tilfreds med udviklingen. - I januar fordoblede vi omsætningen på den bedste måned hidtil, så det går i den rigtige retning, siger han og tilføjer, at alle omkostningerne jo ligger i de første måneder af en virksomheds levetid.

- Inden man kommer i gang, skal man jo have en webshop, der fungerer, varer online, betalingssystemer, og styr på SEO (søgemaskineoptimering, red.) og online marketing, forklarer han.

Han har derfor stadig stor tro på projektet og en forventning om at virksomhedens regnskab inden længe vil gå i plus.

- Det håber vi, det gør til næste regnskabsår, siger han.

35-årige Morten Vammen er uddannet fra Handelsskolen og har senere uddannet sig som handelsassistent ved JP Group i Viborg. Før han blev selvstændig arbejdede han som kommerciel direktør for JP Group. Han har i øvrigt en kone og en datter, som han planlægger at tage med på tur med sin VW Transporter T3 bus, når den er klar. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Flere timer end kroner

Det er ikke kun Morten Vammen, der har tiltro til projektet. Det har de kunder, som har fået øjnene op for virksomhedens webshop, også.

I løbet af det seneste år har Classic Parts Passion haft et sted mellem 1000 til 2000 betalende kunder igennem deres onlinebutik, og flere af dem vender tilbage efter mere.

- Vi har faktisk over 50 procent i genkøbsrate, siger Morten Vammen stolt og tilføjer: - Vi vidste godt, at kunderne ville være loyale. Men de er ekstremt loyale, når de først kommer ind. Og af de tilbagemeldinger vi har fået på trustpilot, google og facebook, har vi fået fem stjerner over det hele. Så det er mega positivt. Selv er han overbevist om, at det skyldes virksomhedens høje kundeservice, kvalitetsreservedele og konkurrencedygtige priser, men også, at folk efterhånden har fået øjnene op for, hvem de er.

- Når vi er et ungt firma, så skal folk lige vide, om vi også er der i morgen, og om vi er nogen, de kan stole på eller ej. Og den tillid tager tid at opbygge. Men det breder sig som ringe i vand, så vi kan se, at vi nu får mange flere ind, der kommer hurtigere og hurtigere tilbage, fortæller han.

Selvom det går fremad med forretningen, er Classic Parts Passion dog endnu ikke dér, hvor der er råd til at udbetale løn til direktøren.

- Vi nærmer os. Men hvis du går i gang med et firma og fra starten tænker, at du skal have 50.000 kroner i løn om måneden, så kommer firmaet bagud fra start. For der er ingen indtægter i starten. Så det er på interessetimer, siger Morten Vammen.

Men det får ham ikke til at lægge færre timer i projektet.

- Jeg tror, at jeg arbejder mere end fuldtid, men sådan tror jeg, at alle iværksættere har det. Man skal gerne ville det og synes, at det er sjovt. Ellers skal man droppe at være iværksætter, slår han fast.

Selvom Classic Parts Passions hovedprodukt er tilbehør og reservedele til benzindrevne biler, går de også op i miljøet. Derfor pakker de blandt andet deres forsendelser i genbrugsmaterialer. - Så når man får varer fra os er det ikke sikkert, at det er i en ny kasse. Det kan lige så godt være genbrug fra en leverandør, fortæller Morten Vammen, der i øvrigt fremhæver, at klassiske biler kører langt mindre på vejene end nyere biler. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Svært at finde data

Ifølge Morten Vammen er Europa og Nordamerika de to største markeder for salg af klassiske dele til biler.

Af samme årsag er Classic Parts Passions webshop i øjeblikket online i seks lande i Europa, da de gunstige forhold i form af fri handel i EU, der gør det hurtigt og let at sende varer ud til kunderne.

I alt kan Classic Parts Passion levere over 50.000 dele til deres kunder, men det er kun 16.000 af varerne, der i øjeblikket er tilgængelige gennem virksomhedens hjemmeside, da data på varerne har vist sig svære at finde frem.

- Vi vidste, at den største udfordring ville blive data på varelageret, og det har også vist sig, at det har været lige så stor en udfordring, som vi troede, hvis ikke større, siger Morten Vammen, der fortæller, at de enkelte reservedele først kommer på hjemmesiden, når fakta om alt fra producent til modelnummer er på plads.

- Er det benzin eller diesel, og hvor mange hestekræfter har den? Det skal vi vide for hver enkelt vare, og derfor tager det tid at finde den nødvendige data, forklarer han.

Til gengæld hjælper Morten Vammen gerne sine kunder med at finde den helt rigtige reservedel, også hvis den ikke er på nettet.

- Vi havde for eksempel for nyligt en kunde, der er ved at lave en Karmann Ghia, en gammel VW (Volkswagen, red.), som er et helt rustent skelet. Så vi hjalp ham med at skaffe det hele hjem, fortæller Morten Vammen.

Bardisken, der pynter op på Classic Part Passions kontor, er også til salg på deres hjemmeside. De blev oprindeligt udviklet af JP Group til messebrug, men sælges nu også til kunder. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Et stort potentiale

Størstedelen af kunderne er i øvrigt mænd i alderen 20 til 60 år med en ualmindelig stor passion for biler fra dengang far var dreng.

- De kender jo deres bil helt ned til sidste detalje og sidste stump. Og det er jo megapositivt. Men det gør også, at når jeg snakker med vores kunder, så ved de nogle gange mere om lige nøjagtigt deres bil, end jeg gør, siger Morten Vammen med et grin.

Derudover ligger 75 procent af virksomhedens omsætning udenfor Danmark. Og netop her ser Morten Vammen fortsat et stort potentiale.

- Det samlede marked for bilreservedele er jo kæmpestort, så vi kan sagtens lave flere millioner i omsætning og også trecifrede millionbeløb uden at være de største, mener Morten Vammen, der ser en stor fordel i at bevæge sig ind på markedet for klassiske biler.

- Der er ikke ret mange, der er gode til at gøre varerne online tilgængelige på det klassiske marked. Til nye biler er der rigtigt mange, der er rigtigt dygtige, og det hele er digitaliseret, siger han og tilføjer: - Men når det gælder varerne til klassiske biler, var det jo først i 1990, at der kom noget, der hed it.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Randers FC For abonnenter

Transfervinduet lukker om 14 dage: Nej til Amankwaa, nyt om Kehinde og tro på en god coronahandel

Sport

Frivillig gennem 36 år: Landsholdsspiller ringede og hædrede Wilhelm

Annonce