Annonce
Navne

Blicher havde en travl tid i samspillet med Elmenhoff

Forfatteren Knud Sørensen har bidraget til den nye bog med et interessant efterskrift. Arkivfoto
Aftalen med redaktøren og avisudgiveren i Randers tog på Spentrup-præstens kræfter.

Når forfatteren Lars Ulrik Thomsens nyeste værk, en sprogligt moderniseret udgave af St. St. Blichers "Fjorten Dage i Jylland, kommer på gaden den 1. marts, er det efter aftale med efterskrift af forfatterkollega (og landinspektør) Knud Sørensen fra Mors, og heri kan hentes adskillige interessante informationer.

Det skal straks nævnes, at Knud Sørensens meget omfattende efterskrift tidligere har været trykt, nemlig i den udgave af fortællingerne, som Gyldendal i samarbejde med Blicher-Selskabet udsendte i 1998, 150-året for Blichers død i Spentrup Præstegård.

Knud Sørensen konstaterer, at "Fjorten dage i Jylland" er den af digterpræstens fortællinger, som var længst undervejs. Det hedder således om Blicher:

Annonce

- Han er begyndt på den i de for ham lidt stille år først i 1830erne efter afslutningen af den såkaldte Nordlys-periode. Nordlyset var navnet på det månedsskrift, som han i tre år, 1827-29, udsendte sammen med redaktør og bogtrykker Elmenhoff i Randers. Arbejdspresset gennem de tre år havde været meget stort, 50-100 tryksider skulle han præstere hver måned, samtidig at han efter alt at dømme upåklageligt passede sit embede som præst i Spentrup-Gassum.

Knud Sørensen skriver, at det var netop til Nordlyset, Blicher skrev en række af sine allerbedste noveller:

- Men nu, først i 1830erne, kunne han slappe af. Han gik på jagt, begyndte at udsende Danmarks første jagttidsskrift "Diana", og så begyndte han også på sin hidtil bredeste skildring, den, der blev til "Fjorten Dage i Jylland".

Ifølge Knud Sørensen var B.S. Ingemann, der var Blichers digterven - andre havde han efter egen mening ikke - den første, der fik at vide, at en ny roman var på vej. Blicher skrev et brev til Ingemann den 7. juni 1832:

- Hvad mig angaaer, da var jeg i færd med en Roman i stor Format, hvor Skuepladsen er det vestlige Jylland, og Tiden den franske Revolution, hvis Virkninger herinde jeg fra min Barndom erindrer.

Budet til Randers

Blicher havde dengang aldrig været i Vestjylland. Det skete først året efter, og i et brev til Ingemann 8. august 1833 skriver han blandt andet:

- I aar har jeg selvtredje berejst en Strækning af Jyllands Vestkyst; den Rejse glemmer jeg aldrig. Kom engang og see! du vil ikke fortryde det. Mere vil jeg ikke sige, for det, jeg saae, er for meget til et Brev og kommer vel engang i en, Roman af større Omfang.

Her bryder Blicher brat af og skriver:

- Budet til Randers venter - lev vel Kjereste Ven! og hils din elskelige Hustrue.

I disse gengivelser er Blichers tegnsætning med videre bevaret.

Den nye bog er jo netop det modsatte, nemlig en loyal gengivelse af Blichers sprog fra 1830erne, men på nudansk.

Knud Sørensen slår fast, at Blicher ikke ønskede at give en dokumentarisk beskrivelse af et stykke Jylland eller nogle jyder, men at skabe den historie, der kunne være sand og udspille sig netop i det midt- og vestjyske.

Annonce

Inspiration fra Nordlyset

Knud Sørensen gør gældende, at der næppe er direkte portrætter i "Fjorden Dage i Jylland". selv om Blicher ifølge Knud Sørensen utvivlsomt lægger noget af sig selv i figuren Nordstjerne, hvis navn kan minde læseren om Blichers tidsskrift Nordlyset.

Det var som nævnt i samarbejde med J.M. Elmenhoff i Randers, at Blicher i 1827 etablerede sit eget tidsskrift med navnet "Nordlyset. Et Maanedsskrift".

Det indeholdt dels originale fortællinger, skrevet af Blicher selv, nogle af nabopræsten Ole Bork, og desuden oversættelser af afhandlinger fra engelsk, fransk og italiensk.

Ifølge oplysninger fra Epoke, der omhandler danske romaner fra før 1900, producerede Blicher selv løs det første halve år. Men opgaven med at fylde 100 sider hver måned var uoverkommelig, selv for Blicher. Så andet kom til.

Inden udgivelsen måtte indstilles i december 1829 på grund af faldende oplag blev senere Blicher-klassikere som "Røverstuen", "Jøderne på Hald" , "Sildig opvågnen", "Ak! Hvor forandret", "Præsten i Vejlbye" og "Hosekræmmeren" trykt første gang i Nordlyset.

Som det skrives i Epoke:

- Folk ville ikke have hverdagshistorier, som de selv kender ud og ind, og derfor lader Blicher den gennemgående figur Peer Spillemand den naive og idealistiske redaktør Steen Steensen Blicher følgende:

- Nej, lille Ven! Spøgerier, Wampyrgeschichter, Djævlebesættelser, gyselige Forvandlinger, unaturlige Forbrydelser - det er den bedste Couleur.

Lars Ulrik Thomsens bog udkommer på Forlaget Populi.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce