Annonce
Randers

Blid opvågning efter dyb narkose

Der skal være fordele ved at blive opereret. En af dem er en Theo-bamse, og Mathias fik hele to, fordi han også stillede sig til rådighed for avisen. Foto: Annelene Petersen

På Regionshospitalet Randers har to sygeplejersker fået skabt et børneafsnit af opvågningsafdelingen, hvor børn efter at have været i narkose kan vågne op i trygge rammer sammen med deres forældre.

Randers: Da 12-årige Mathias Sand fredag ved 13-tiden vågnede op af narkosen efter at have været igennem en øreoperation, skete det til blid, dæmpet musik og i ligeledes dæmpet belysning. Ved den ene side af sengen havde han endvidere udsigt til et stort lærred, hvorpå det ene smukke naturscenarie afløste det andet, og til den anden side mødte hans blik som det første hans to smilende forældre, Mette og Jan Sand, som spændt ventede på ham i en sofa med hyggepuder.

For blot få år siden ville hans opvågnen have foregået i langt mere kolde kliniske omgivelser, men takket være en idé udtænkt, udviklet og realiseret af specialeansvarlig sygeplejerske Pia Larsen og afdelingssygeplejerske Lise Lund Elsberg kan det nu ske i langt mere behagelige rammer og under omstændigheder, som får såvel barnet som forældrene til at føle sig mere trygge ved situationen.

- Det er rart at vågne op på den her måde, siger Mathias fra sengen, da vi kort efter aflægger ham et besøg.

Han fortæller videre, at han har været meget nervøs for operationen og for at skulle bedøves.

- Men faktisk var det dejligt at komme i narkose. Det eneste, jeg ikke brød mig om, var, da jeg fik et stik lige inden, siger han.

Annonce
Fra iPad'en kan Mathias selv styre, hvilke billleder, der skal vises på det store lærred ved siden af sengen. Foto: Annelene Petersen

Glad mor

Også mor Mette er begejstret for rammerne på opvågningsstuen.

- Vi kom allerede ind på stuen et kvarters tid før, Mathias blev kørt herind. Her blev vi først sat ind i hele konceptet og havde lejlighed til lige at falde ned og slappe af i sofaen. Jeg kan forstå, at tidligere blev forældre først kaldt ind, når barnet var ved at vågne. På denne måde havde vi som forældre langt bedre mulighed for at være til stede på en afslappet måde, da Mathias slog øjnene op, siger Mette Sand.

Ligesom det er tilfældet med mange andre opfindelser og ideer, virker også denne både selvfølgelig og oplagt, når først den er realiseret. Og etableringen af børnerummet på Randers' sygehus har da også vakt positiv opsigt på andre sygehuse - ikke blot her i landet, men i hele verden.

Pia Larsen og Lise Lund Elsberg er netop hjemkommet fra en konference for narkose- og opvågningssygeplejersker i Australien, hvor de og deres børnerum var genstand for stor interesse.

- Vores lille stand med posteren, hvorpå vi viser konceptet, var den absolut mest besøgte på konferencen, fortæller de.

Lise Lund Elsberg (tv) og Pia Larsen har udviklet børnerummet, som har vakt opmærksomhed verden over. Foto: Annelene Petersen

Pengene største udfordring

- Nogle australske kolleger især var meget begejstrede, men de mente ikke, det ville kunne lade sig gøre i Australien. De ville ganske enkelt ikke kunne få pengene til det. Og så måtte vi jo fortælle dem, at det kunne vi sandelig heller ikke sådan uden videre, siger Lise Lund Elsberg.

På spørgsmålet om, hvad der har været den største udfordring ved at virkeliggøre ideerne, svarer hun da også, at det ikke - som man måske kunne tro - har været at kombinere sofahyggen med den nødvendige høje, hygiejniske standard. Nej, det har tværtimod været at skaffe pengene til det. Så forud er gået intensivt arbejde med at søge fonde med mere om støtte.

Det var hos Pia Larsen, at de første spæde ideer til børneopvågningen fødtes. Hvordan husker hun ikke præcist, men siger:

- Jeg kunne jo se, at mange både patienter og forældre virkede utilpasse og lettere skræmte over omgivelserne på opvågningsstuerne. De mange apparater, de hvide vægge, hårde stole og den ind imellem hektiske aktivitet var ikke befordrende for tryghedsfølelsen. Så jeg begyndte at overveje, om man da ikke kunne gøre noget, der kunne skabe en lidt mere afslappet atmosfære.

Det er nu fem-seks år siden, og siden da har hun primært sammen med Lise Lund Elsberg udviklet på ideen.

Mette Sand har umiddelbart efter Mathias' opvågnen fundet iPad'en frem og på den fundet de helt rigtige billeder frem til visning på det store lærred. Foto: Annelene Petersen

Ideer kan bruges andre steder

Som det allerede er fremgået sikres den afslappede atmosfære nu af dels et sofahjørne, dels et større lærred med skiftende billeder. Hvilke billeder, der vises på skærmen, styres fra en iPad, som patienten eller forældrene selv kan styre.

Den dæmpede musik, som også bidrager til den trygge og afslappede stemning, har personalet indtil videre udvalgt, men det er tanken på lidt længere sigt at give patienterne mulighed for selv at medbringe play-lister eksempelvis på en usb-nøgle, så de kan vågne op til musik fra deres yndlingskunstnere.

Børnerummet har to sengepladser, og det store lærred med de skiftende lysbilleder fungerer som skillevæg mellem sengene.

Indtil videre er det først og fremmest de yngste patienter og deres forældre, som har glæde af de venlige og tryghedsskabende omgivelser. Men de to sygeplejersker er enige om, at elementerne i rummet med fordel vil kunne bruges på mange andre afdelinger også for voksne. Og i enkelte tilfælde har en af pladserne i børnerummet også allerede været optaget af voksne patienter, som af den ene eller anden grund har været vurderet til at være særligt utrygge og følsomme.

- Specielt har patienter med diagnosen ADHD og lignende haft glæde af at kunne vågne op efter en operation i børnerummet, fortæller Lise Lund Elsberg.

Hyggeligt er det at vågne op, når mor sidder i sofaen ved siden af sengen og den søde sygeplejerske kommer med en gave. Mathias' far, Jan Sand var også med, da Mathias slog øjnene op, men tog på arbejde, da han havde sikret sig, at sønnen havde det godt. Foto: Annelene Petersen

På tide med en bamse

Da vi siger farvel, ligger Mathias og hygger sig med at finde billeder på iPad'en og med den Theo-bamse, man som barn og patient også får, og som er doneret af Trygfonden.

Selv om han godt kunne have undværet at skulle på operationsbordet, har Mathias blot en halv times tid efter sin opvågning dog fundet overskuddet og humoren frem:

- Min lillebror Noah har fået dræn i ørerne flere gange, og jeg tror, han af den grund har tre eller fire Theobamser. Så det var da på tide, jeg også fik en.

Og så glæder han sig over, at ordren fra lægen lyder på afslapning de kommende uger og dermed en god lang juleferie fra 6.c på Skovvangsskolen i Hammel, hvor han ellers har sin daglige gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce