Annonce
Randers

Bliv begravet i skoven ved Randers

I skoven ved Lykkeshøj skal der oprettes en skovbegravelsesplads. Kommunen venter blot på tilladelse fra Kirkeministeriet. Arkivfoto: Lars Rasborg

Randers Kommune venter på godkendelse fra Kirkeministeriet til at tage en begravelsesplads i skoven ved Lykkeshøj i brug.

Randers: Mandag blev Danmarks første borgerlige gravplads i en privat skov indviet. Den ligger i skovområdet ved Stensballegård i Horsens.

Der findes allerede en kommunal skovbegravelsesplads i Odense, og i Randers er der en på vej. Den skal placeres i den kommunale skov ved Lykkeshøj i paderup.

- Vi sendte en ansøgning om godkendelse af stedet til Kirkeministeriet i oktober, fortæller Thue de la Cour, der er funktionsleder ved de kommunale kirkegårde i Randers.

Endnu har Randers Kommune ikke fået svar, men så snart ministeriet har givet grønt lys, er skovbegravelsespladsen klar til at blive taget i brug.

- Vi har målt alt op, siger Thue de la Cour.

- Vi har fået forespørgsler fra flere borgere, der gerne vil have en plads her. Der er interesse for det, understreger han.

Annonce

- Vi har fået forespørgsler fra flere borgere, der gerne vil have en plads her. Der er interesse for det.

Thue de la Cour, de kommunale kirkegårde i Randers
Skovebegravelsespladsen i Randers kommer til at ligge tæt ved Clausholmvej. Illustration: Randers Kommune

Et anonymt sted

Det er mere end et år siden, at byrådet i Randers besluttede, at der skal oprettes en skovbegravelsesplads i kommunen.

Den kommende begravelsesplads er blandt andet et tilbud til borgere, der ikke er medlemmer af et etableret trossamfund. Skovbegravelsespladsen bliver placeret på uindviet jord, og borgerne får derved mulighed for at blive nedsat i et skovområde, hvor der drives normal skovdrift. Urnen skal graves mindst en halv meter ned i jorden.

Man kan ikke sætte sten, blomster eller andre gravminder ved urnen, og pårørende kan heller ikke deltage, når urnen graves ned. Det bliver ikke synligt, at der er etableret en gravplads på stedet. Hvis pårørende efterfølgende vil besøge stedet for at mindes deres afdøde slægtning eller ven, kan det ske ved en spadseretur i skoven.

Selve begravelsesområdet er på to hektar med mulighed for på sigt at udvide pladsen betydeligt, da hele arealet er omkring 10 hektar. Arealet er valgt ud fra, at der er de bedste veje og adgangsforhold til stykket samt at bilister kan køre i en sløjfe ind og ud uden at bakke.

Tilbud flere steder

Også andre steder i landet vil kommuner fremover tilbyde denne form for begravelser til borgerne.

Byrådet i Esbjerg Kommune har i efteråret 2017 besluttet, at der skal oprettes tre ikke-religiøse skovkirkegårde i Ribe, Bramming og Esbjerg.

Og i marts 2014 blev landets første skovbegravelsesplads indviet i Kohaveskoven ved Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Brand i etageejendom i Grenaa

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];