Annonce
Randers

BMG tvunget i knæ i svindelsag for millioner

Fiktive handler for millioner førte til, at direktør og medejer Jens Møller Lund i januar blev bortvist og politianmeldt. Foto: Mads Nissen/Scanpix
Flere aktører i landbrugssektoren blev påvirket, da selskabet BMG måtte begære sig konkurs. Nu er der begyndt at rulle penge tilbage til kreditorerne i konkursboet.

Randers: I januar blev tæppet pludselig revet væk under kornhandelsselskabet BMG på Haraldsvej, da det kom frem, at direktør og medejer, Jens Møller Lund, var blevet bortvist med øjeblikkelig virkning og politianmeldt, mistænkt for at have orkestreret fiktive handler for et betydeligt millionbeløb.

Randersselskabet begærede sig konkurs, og fra den ene dag til den anden ophørte det 14 år gamle kornfirma med at eksistere.

Det er fortsat uklart, hvad motivet for den angivelige svindel har været, men nuværende eks-direktør Jens Møller Lund erkendte forholdene.

”Jeg er forfærdelig skamfuld over at have svigtet alles tillid og de tab, det vil medføre,” lød det således fra den bortviste direktør i en skriftlig udtalelse.

Annonce
Det kom voldsomt bag på spentrup-landmand Glen Nicolaisen, at det var lykkedes at svindle i så stor en skala hos kornfirmaet BMG. Foto: Lone Hammer Sørensen

Svindlet i en storskala

I Statstidende blev det et par måneder efter konkursen offentliggjort, at også Jens Møller Lund var blevet erklæret konkurs, og at den svindelanklagede skibonit ikke længere havde råderet over sin personlige økonomi.

Tilbage stod virksomheder med penge i klemme, og nogle kunne se en truende konkurs i horisonten.

En af de landmænd, der har mærket en økonomisk konsekvens af BMG-konkursen, er Glen Nicolaisen fra Spentrup, som Amtsavisen interviewede tilbage i februar. Landmanden har personligt en kvart million i klemme, mens den tyske investor, han forvalter jord for, opgjorde tabet til flere millioner kroner.

- Man ved jo, at firmaer kan gå konkurs. Det sker jo en gang imellem i vores branche. Men at der er blevet svindlet i den her storskala, det er godt nok ikke til at fatte. Banken havde givet dem den højest mulige rating. Man kunne slet ikke have regnet det her ud, sagde Glen Nicolaisen dengang.

Landmanden ønsker ikke at kommentere yderligere på sagen, før den er endeligt afsluttet.

Penge i kassen

Så sent som 12. september faldt det på plads, at 16 millioner kroner, der var blevet indbetalt for meget i moms, af Skat blev kanaliseret tilbage til kreditorerne i konkursboet efter det krakkede kornfirma. Millionerne var blevet indbetalt på baggrund af fiktive fakturaer efter handler, der ikke har fundet sted i virkeligheden.

Som kurator Søren Christensen Volder sagde til Amtsavisen i sidste uge:

- I øjeblikket ser det ud til, at vi kan regne med en kassebeholdning på i alt et sted mellem 20 og 30 millioner kroner. Og den aktuelle beholdning kan ende med at blive endnu større. Konkursboet undersøger nemlig i øjeblikket, om der er grundlag for at rejse sag mod såvel ledelsen som revisoren i BMG. Det er endnu ikke besluttet, men bliver der rejst sag, og vinder vi, vil der blive endnu flere penge at gøre godt med.

Hos EDC Erhverv Trio i Randers er meldingen i øvrigt, at der endnu ikke er fundet en overtager af BMG’s tidligere lejemål på Haraldsvej, der breder sig over 100 kvm.

Bemærk: Denne artikel er en af 12 tilbageskuende artikler, der søndag 22. september er bragt i anledning af 12 måneder med søndagsavis i Randers Amtsavis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce