Annonce
Erhverv

Bo Tind, en leder i arbejdstøj

Hornbæk El-Forretning ligger i en større gammel ejendom, der er indrettet så den passer til virksomheden. Foto: Ole Jakobsen

I Hornbæk El-Forretning hedder direktøren Bo Tind. Han går op i at have en flad struktur i virksomheden, da han mener, det skaber det bedste arbejdsmiljø.

Randers: Bo Tind har siden 2005 været direktør i Hornbæk El-Forretning. Noget som han næsten var født til, da han overtog fra sin egen far.

Han beskriver sig selv som en leder, der er nede på jorden og god til at delegere opgaver ud til medarbejderne.

- Jeg tror på, at en flad struktur giver et godt sammenhold. Vi oplever ikke, at der er en masse fnidderfnadder i krogene. Her snakker man sammen om tingene, fortæller han.

Bo Tind er meget optaget af, at den flade struktur bibeholdes. Derfor ser man ham heller ikke vandre rundt blandt installatører i jakkesæt og fine sko.

- Jeg går selv i arbejdstøj her i virksomheden. På den måde signalerer jeg også, at jeg ikke er mere end de andre bare, fordi jeg er direktør, siger han.

Han er dog på samme tid opmærksom på, at en leder også skal kunne sætte sig i respekt. Det er ikke nok at gå rundt og være hyggeonkel.

- Jeg har ikke svært ved at sætte mig i respekt overfor medarbejderne. Det har noget at gøre med min faglighed og den person, jeg er. Jeg føler, at medarbejderne har en hel naturlig respekt for mig, siger han og giver et godt råd til dem, der gerne vil have det på samme måde:

- Jeg respekterer medarbejderne og er ikke bange for at vise det. Når man respekterer andre, viser de også respekt tilbage, og det er den simple opskrift.

Som direktør i en elforretning har Bo Tind to typer af medarbejdere. Han har svendene og så er der lærlingene. Disse to typer skal ikke nødvendigvis behandles på samme måde.

- Jeg har da hørt om, at der kan være problemer med lærlinge rundt omkring, men det har vi aldrig oplevet her. Vi har kun haft gode lærlinge, og der er ikke nogen, der har følt sig dårligt behandlede af svendene. Vi har ikke haft behov for at behandle dem anderledes end svendene. Det handler ganske enkelt om at stille rimelige krav, siger han.

Virksomheden tæller i dag 25 medarbejdere, og blandt dem har flere været der i 10-25 år. Det tyder på, at lederen i virksomheden gør noget rigtigt.

- Det er da klart, at det falder tilbage på, at vi har en god stemning i firmaet. Det betyder jo også, at jeg kender medarbejderne. Jeg kender deres koner, børn og familieforhold, og det gør det jo noget nemmere at holde fast i en god stemning, siger han

Lederstafet

I denne serie sætter ErhvervsMagasinet fokus på erhvervsledere i Randers.Dagens leder giver stafetten videre til den næste, vi interviewer.

På den måde kommer vi godt rundt på ledelsesgangene i Randers.

Tidligere har vi haft portræt af Morten Illum Skaarup fra Danske Bank, Per Hastrup fra Prodan, Henrik Hallas fra Helsted Bageren, Jan Hallas fra Myhome og Benny Nielsen fra Hvorslev Byggefirma / O. Hornbæk Tømreren, Jan Mikkelsen fra Hinshøj Caravan, Tommy Bøgild fra Dansk Alvøen og Jørgen Bach fra Bach & Pedersen, Christian Faurschou fra Ellengaard, Thomas Ankersen fra Nybolig Bjørn & Ankersen Randers, Jeanette Omann fra Jensenplus, Morten Kristiansen Veng fra BDO ogMads Rossen Jakobsen fra Dahl Advokatfirma.

Denne gang er turen kommet til Bo Tind fra Hornbæk El-Forretning

Det er ikke bare for kameraets skyld, Ole Tind er trukket i arbejdstøjet. Sådan går han altid rundt i forretningen. Foto: Ole Jakobsen

Virksomhed med vækst

Medarbejderne hos Hornbæk El-Forretning er stort set alle startet i virksomheden. Her er man nemlig ikke bange for at fiske de gode lærlinge, når de kommer ind i butikken.

- En del af vore medarbejdere har også været lærlinge her. Når vi har en god lærling, er vi selvfølgelig interesserede i at beholde dem, og skriver derfor kontrakt med dem. I 2009 købte vi forretningen Søren Greve A/S, og her har vi et par medarbejdere fra, ellers er resten vokset op i virksomheden, fortæller Bo Tind.

Han var også selv et andet sted i sin læretid, men siden han blev udlært, har han haft sin professionelle gang i firmaet.

- Jeg kom ind i firmaet i 1993. I 1998 overtog jeg halvdelen, og så overtog jeg som sagt hele virksomheden i 2005, fortæller han.

Selvom hans far var en af to grundlæggere af virksomheden, er han aldrig blevet presset til at gå ind i hverken virksomheden eller faget.

- Nej det kom bare naturligt for mig. Jeg har altid haft interessen for faget, så selvom jeg har haft andre overvejelser, har jeg aldrig rigtig været i tvivl om, at det var det her, jeg skulle, fortæller han.

Gennem sin tid i Hornbæk El-Forretning har Bo Tind oplevet en ganske god vækst. Da han begyndte som almindelig medarbejder i 1993, var der fem svende og to lærlinge.

- Vores vækst er kommet i et helt naturligt forløb med, at vi har fastansat lærlinge, og væksten er selvfølgelig et tegn på, at det går godt for os, siger han og afslører, at den stille vækst også har gjort det nemmere for ham at være leder.

- Mit ansvar er jo steget i takt med, at der er kommet flere medarbejdere, så skiftet er kommet stille og roligt, og det har derfor ikke været den store omvæltning for mig.

Væksten hænger også sammen med, at der i starten af halvfemserne var lavkonjunktur. Senere og op gennem nullerne skete der mere og mere på markedet, indtil krisen ramte i 2008. En krise, som dog ikke fik de store konsekvenser hos Hornbæk El-Forretning.

- Alt, der hed projekter, gik stort set i stå. Men på det tidspunkt havde vi allerede oparbejdet en masse serviceaftaler, som jo ikke lige forsvandt. Derfor kom vi gennem krisen med skindet på næsen, siger han.

Service, service, service

Når Bo Tind selv skal beskrive Hornbæk El-Forretning, kalder han virksomheden for en almindelig elforretning i bred forstand.

- Vi har en masse faste kunder fra industrien og det offentlige, derudover har vi selvfølgelig også mange private kunder. Vi har hvidevareservice, og vi kører også service på bake off ovne hos Lidl i Jylland og på Fyn, fortæller han og konstaterer, at det meget er serviceopgaver, forretningen lever af.

Men service dækker ikke bare over at servicere maskiner og lignende. Det er også vigtigt for Bo Tind, at Hornbæk El-Forretning yder en god service, når medarbejderne er ude hos kunderne.

- For mig er kvaliteten af arbejdet og aftalen med kunderne rigtig vigtig. Prisen er mindre vigtig, siger han og fortsætter:

- Det er vigtigt, at kunderne har haft en god oplevelse hos os. Så vi sørger for at overholde vores aftaler, vi rydder ordentligt op, når vi er færdige med en opgave. I det hele taget går vi op i at yde en ordentlig kundepleje.

Da han selv er anden generation i foretagendet, er det nærliggende at spørge, om der står en klar i kulissen til at overtage, når han engang må give stafetten videre.

- Det kan man ikke sige. Jeg har en søn, men han har absolut ingen interesse for faget, så det ville være synd at trække ham ind i firmaet, siger han.

En aktiv mand

Når Bo Tind holder fyraften sker det ikke med ryggen trykket ned i sofahynderne og benene over kors på sofabordet. Der skal ske noget.

- Jeg har altid været rigtig glad for at cykle, og det gør jeg stadigvæk. Jeg cykler både her i Hornbæk og i bike network, hvor jeg blandt andet cykler sammen med Mads Rossen, fortæller han.

Udover jernhesten bruger han også tid på foreningsarbejde. Han er kredsformand for lokalafdelingen af Tekniq, som er en arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for installationsbranchen.

På trods af de mange timer på arbejde, cykel og i foreningslivet bliver der også tid til familien.

- Jeg er så heldig, at min kone er ansat på kontoret i forretningen, og så cykler hun faktisk også. Så der er god opbakning på hjemmefronten, siger han.

Hvem vil du gerne sende stafetten videre til?

- Jeg vil gerne sende den videre til Lis Bilde fra Gardin Lis. Der har manglet nogle kvinder i serien, og jeg synes, hun er en markant figur, som bør være med. Vi laver rigtig meget sammen med hende, og jeg har altid haft et rigtig godt indtryk af hende.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Cheftræner før kamp mod AC Horsens: Jeg ved godt, at folk gerne vil have Kamara på banen

Annonce