Annonce
Kultur

Boganmeldelse: Historisk stof lever

Martin Jensen. Foto: Forlaget Klim
Martin Jensen: ”Døden er et øjeblik”.
Annonce

Bøger: Født på Vestfyn som søn af Else Hore, landsbyens offentlige fruentimmer, stod det ikke skrevet i stjernerne, at Rasmus skulle ende som gårdejer i Virginia og komme til at deltage i den amerikanske borgerkrig. Men sådan blev hans livsforløb, der er fint skildret i Martin Jensens “Døden er et øjeblik”.

Opvæksten var barsk, og efter at været plaget af skiftende bønder slog Rasmus sig på kriminalitet med “Sosmeden” som bagmand. Han indprentede i den unge Rasmus, at skulle man overleve i et skarpt klassedelt samfund, som det tegnede sig her midt i 1800-tallet, var det bare om sørge for sig selv før alt andet.

Rasmus havde dog set for megen social elendighed til at kunne se bort fra sin menneskelige retfærdighedsfølelse, og efter at være sendt til Amerika af vestfynske bønder, der ikke ville finde sig i hans kriminalitet, var det da også denne moralske ansvarsfølelse, der kom til at styre hans videre skæbne.

Tilfældet ville, at Rasmus netop ankommet til Sydstaterne reddede Jed fra et knivoverfald, og i taknemmelighed over hans resolutte indgriben endte han med at få “overdraget” såvel hustru som gård af Jeds rige sydstatsfamilie. Men tingene blev alt andet end enkle for Rasmus, og Martin Jensens viser, hvor fin en forfatter han er, når han på en nuanceret tegnet samfundsmæssig baggrund får udstyret sine personer med så megen dybe, at de kommer til at stå skarpt for læseren.

Rasmus' store uheld var, at han lod sig styre af sin trofasthed, samtidigt med at han som deltager i borgerkrigen kom til at kæmpe på Sydstaternes side. Alt i hans livsforløb tilsiger ellers, at hans sympati burde ligger hos dem, der vil gøre op med slaveriet. Men så grumt kan livet altså forme sig, og som læser føler man den smerte, livet påfører Rasmus.

Martin Jensen: ”Døden er et øjeblik”

428 sider. Forlaget Klim, er udkommet. 4 af 6 stjerner

Martin Jensen: ”Døden er et øjeblik”. Foto: Forlaget Klim
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tæsket til hun besvimede: Mand sigtet for at gennembanke tilfældige kvinder på gaden

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce