Annonce
Navne

Boglig hyldest til fascismens bekæmpere

Den flittige og historiekyndige forfatter tager i sin seneste udgivelse udgangspunkt i både den franske revolution, i tiden efter 1. verdenskrig og efter revolutionen i det senere Sovjetunionen. Privatfoto
Den flittige Lars Ulrik Thomsen sender endnu en bog på gaden.
Annonce

Corona-tider eller ej - den myreflittige forfatter Lars Ulrik Thomsen med opvækst i Randers, men gennem mange år bosat i Esbjerg, er igen aktuel med en bogudgivelse.

Denne gang gælder det "Sejren over fascismen", som udkommer på forlaget Populi 1. maj og sendt på gaden i anledning af, at få dage senere kommer befrielsesdagen, omend anden verdenskrig jo sluttede senere i andre dele af verden - for den sags skyld også på Bornholm med sovjetisk bombardement og senere reel besættelse til følge.

Lars Ulrik Thomsen erklærer selv, at den nye bog først og fremmest er en hyldest til de forkæmpere, der forstod situationens alvor midt i 1930'erne. At det gjaldt om at forsvare de demokratiske rettigheder i brede alliancer.

"Krigen blev ikke kun afgjort på slagmarken, men også i de besatte landes modstandsbevægelser. Det var denne politik, der førte til sejren i maj 1945", mener Lars Ulrik Thomsen.

Forfatteren anfører videre, at Danmark spillede en fremtrædende rolle, fordi det lykkedes at bryde med samarbejdspolitikken i august 1943.

"Det var resultatet af den politik, der var fastlagt i 1930'erne på internationale konferencer og kongresser", forklarer Lars Ulrik Thomsen.

Det er et dramatisk motiv, der pryder forsiden. PR-foto
Annonce

Rækker videre

Men bogen rækker videre end til maj 1945, pointerer forfatteren. Den viser, hvordan arbejderbevægelsen skiftede taktik efter krigen og satte målrettet ind på at skabe alliancer om demokratiske krav.

"Denne politik førte til flere delsejre i 1970'erne, men blev standset af den voksende splittelse blandt venstrekræfterne i 1980'erne", skriver Lars Ulrik Thomsen.

Den historisk velbevandrede forfatter tager udgangspunkt både i den franske revolution, i tiden efter 1. verdenskrig og efter revolutionen i Rusland - senere Sovjetunionen - i 1917. Det anføres i bogen, at der i dag er en ny vækst i populisme og fascisme, der bringer mindelser om begivenhederne i 1930'erne.

Lars Ulrik Thomsen har, ikke uventet, også svirp til EU-tilhængerne, og dagspressen anser han for at være helt på monopolerne, så venstrekræfterne efter hans opfattelse alene kan komme til orde i socialistiske medier, der kun udgør en promille af de samlede medier, trykte som elektroniske.

Bogens pointe er, igen med forfatterens egne ord, at vi må fortsætte med at bygge på det positive fra 1970'ernes erfaringer og igen samle brede kredse omkring arbejderbevægelsens interesser og målsætning.

Annonce

For- og bagside

Når Lars Ulrik Thomsen skriver om fascismen, mener han selvsagt først og fremmest nationalsocialismen, som Hitler praktiserede i Nazi-Tyskland, og Mussolinis italienske udgave.

For Lars Ulrik Thomsen er Sovjetunionen den primære sejrherre, så bogens forside er en gengivelse af det kendte fotografi fra 1945, hvor en soldat svinger det sovjetiske flag foran Brandenburger Tor i det totalt bombeødelagte Berlin.

Bagsiden er en collage fra 1936, skabt af John Heartfield. Den viser en aggressiv Hitler hvæsse en kniv - men teksten lyder: "Vær ikke bange - han er vegetar"!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce