Annonce
Navne

Bogpræsentation i relevante rammer

Fra receptionen på Folkehjem ses her fra venstre borgmester Thomas Andresen, Lars R. Therkelsen, Mette Olesen fra Bogform, der ledede arrangementet, og Bjarne Smed. Foto. Kaj Liliendal
"Knuder i usynlige bånd" indgår nu som et element i to kommuners markering af 100-året for Genforeningen.

Forfatter Lars R. Therkelsen og forlægger Bjarne Smed, Bogform i Randers, kunne ikke ønske sig mere relevante rammer end Folkehjem i Aabenraa, da bogen "Knuder i usynlige bånd" blev officielt præsentere.

Bogen fortæller om to familier i grænselandet og deres efterkommere fra tiden under 1. Verdenskrig over mellemkrigsårene og til 2. Verdenskrig, og den føjer sig med tilskud fra både Aabenraa Kommune og Sønderborg Kommune ind i den omfattende markering af 100-året for Genforeningen, som vil præge de kommende uger, ikke mindst i grænselandet.

Det var da også borgmester Thomas Andresen (V), Aabenraa Kommune, der holdt hovedtalen ved receptionen. Han er som borgmester født formand for netop Folkehjem, og beliggenheden i grænselandet understregede borgmesteren ved at indlede sin tale på sønderjysk for derefter kort at slå over i tysk og fortsætte på rigsdansk.

Bogen har borgmesteren set sit snit til at læse, når han er draget til møder i København med tog, og han kunne derfor citere flere centrale afsnit og i skildringerne genkende noget af det, han selv har oplevet i sin opvækst i Sønderjylland, selv om han kun er 55 år.

Annonce

Dans i Kongesalen

Receptionen blev holdt i Billedsalen på Folkehjem, et sted, som Lars R. Therkelsen udmærket husker fra sin opvækst. Han gik nemlig til dans i Kongesalen på Folkehjem sammen med sine søskende. ikke utypisk var Kongesalen i øvrigt på receptionsdagen optaget af et møde i Sprogforeningen.

Lars R. Therkelsen mindede i sin tale om, at tiden i grænselandet efter Genforeningen i 1920 ikke var helt så let, som mange tror i dag. Blandt andet herskede der en udbredt fattigdom i området, og der var mangel på stort set alt.

- Den sønderjyske befolkning var præget af krigen og savnede de mange unge mænd, der faldt, omkring 6000, nævnte Lars R. Therkelsen således.

I et kort indlæg takkede bogens redaktør, Sus Krassel, tidligere Randers, for samarbejdet med forfatteren. Vi bringer senere en artikel om Sus Krassel, tidligere Randers, og hendes mand, Kaj Liliendal, der i en årrække har boet i Sydfrankrig.

Der var ganske stor tilslutning til receptionen, ikke mindst fra Løjt-området, hvor den ene af de familier, der skildres i bogen, levede.

Blandt deltagerne var også tidligere overborgmester i Flensborg Simon Faber (SSW), der i dag er ansat som projektleder i Aabenraa Kommune med markeringen af Genforenings-jubilæet som opgave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce