Annonce
Navne

Bogudgivelse: Mammutværket "Modstand" er afsluttet

Niels-Birger Danielsen er nu i mål med alle fire bind af Modstand. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpiz
Randrusianeren Niels-Birger Danielsen har skrevet næsten 2400 sider gedigen besættelseshistorie.

Hvad der oprindelig var tænkt som en enkelt bog om modstandskampen under den tyske besættelse 1940-45, er blevet til i alt næsten 2400 sider, fordelt på fire bind, og netop nu afsluttet fra forfatteren, journalist og historiker Niels-Birger Danielsen, opvokset i Randers. Heldigt nok er Niels-Birger Danielsen både journalistuddannet og historiker. Mange historikere skriver "tørt" - det gør Niels-Birger Danielsen ikke. Et par eksempler følger.

Alle fire bind bærer navnet "Modstand". Første bind handlede om perioden 1933 - da nazisterne og Hitler jo kom til magten - og frem til 1942. Det kom i 2015. Andet bind omhandlede perioden 1942-43 og udkom i 2018. I 2019 kom bind 3, omhandlende årene 1943-44.

Bind fire, der drejer sig om 1944-45, slutter ikke med befrielsen den 5. maj 1945. For lige så vel som der var en forhistorie, inden 2. verdenskrig brød ud, var der jo også et efterspil i Danmark.

Annonce

Niels-Birger Danielsen har i de fire bøger, udgivet over små seks år, udført et enormt researcharbejde. Han beklager i sit forord, at selv om bind 4 er på over 600 sider, har arbejdet med at prioritere, hvad der kunne komme med, været endnu større end ved de tre foregående.

Et stort noteapparat underbygger forfatterens store forarbejde. Dette arbejde er foregået løbende. Således kan man i bind 4 blandt andet læse om, hvordan slæbebåden Lille-Bjørn, som tyskerne ville beslaglægge, blev midlertidigt stærkt beskadiget ved en aktion af lokale modstandsfolk. Mellem dem var den nu 95-årige tidligere møbelhandler Børge Simonsen, som Niels-Birger Danielsen interviewede tilbage i 2016.

Randers-historier

Selv om Niels-Birger Danielsen er vokset op i Randers, er det ikke begivenheder herfra, der dominerer hans bøger. Dertil er han for professionel.

Omvendt var der mange modstandsfolk i og omkring Randers, og en del af dem fortælles der om i det nye bind. Vi må nøjes med nogle få eksempler.

Èn af de omtalte hed dengang Kirsten Bak. Hun var i en alder af 19 år flyttet fra Randers til København for at uddanne sig og var meget tæt på at blive offer som et tysk angreb på det hus, hvori hun havde logi. Siden blev Kirsten Bak gift med gårdejer og medlem af Hvidsten-gruppen Andreas Stenz. Kirsten Stenz lever i bedste velgående den dag i dag.

Det siger sig selv, at navne som Gertrud Pedersen, hendes mand Carl Pedersen, Annie Langberg (dengang Mouritzen), støder man på undervejs. Men der er adskilligt flere.

Annonce

En speciel middag

Et pudsigt eksempel på, hvad fælles indsats mod en ydre fjende kan føre til, giver Niels-Birger Danielsen i en beskrivelse af en middag hos en dengang kendt skikkelse i bilbranchen, direktør Viggo Bjerregaard.

Viggo Bjerregaard, der sammen med hustruen Alice boede i villaen Bakkevej 1, Hornbæk, havde inviteret nogle andre modstandsfolk, deriblandt et par erklærede kommunister, til middag og bedt hustruen sætte sølvtallerkener, som ellers aldrig blev brugt, på bordet. Vi citerer fra bogen:

"Alice Bjerregaard spurgte i gæsternes påhør, hvorfor manden absolut ville have denne opdækning. "Det skal jeg sige dig, min elskede. Det er til ære for de tilstedeværende kommunister. De skal fandeme se, hvordan borgerskabet i Randers lever!"

Beretningen stammer fra en ledende kommunistisk modstandsmand, "Fessor", alias Niels Åge Nielsen, der var dirigeret til Randers, og havde fundet logi hos Aksel Hother Sørensen, dengang direktør i firmaet S.C. Sørensen. Hans hustru Inger var veninde med Alice Bjerregaard.

Bogen giver også beretningen om, hvordan Gertrud Pedersen kom ind i modstandskampen. Hendes mand, Carl Pedersen, byleder i Randers, var blevet arresteret af tyskerne ved Tange Sø. Gertrud Pedersen stod og ventede på sin mand ved et sommerpensionat ved Fjellerup Strand, da hun fik at vide, at hendes mand var blevet arresteret, og hun fik selv besked på hurtigst muligt at forlade Randers.

Gertrud Pedersen tog til Aarhus, fik kontakt til modtagechef Anton Toldstrup og sagde meget kontant:

- Giv mig et modstandsjob!

I samme forbindelse nævner Niels-Birger Danielsen også Annie Mouritzen, Lis Errboe og Kirsten Kretchzmar, der alle blev Tolstrups betroede medarbejdere. Udgivelsen er økonomisk støttet af mange, blandt andre Elro Fonden.

Som de tre foregående bind er bogen udkommet på Politikens Forlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Annonce