Annonce
Kultur

Bonde og kunstner i et

Dobbelt- rolle. Kunstneren og landmanden Erik Brandt midt i sit eget krydsfelt mellem natur og kunst.

Fynske Erik Brandt mediterer i sin kunst over spiren, der bliver til frø. Han er lige nu aktuel i Galleri Dahl.

Der er to parallelforløb i Erik Brandts liv og karriere, nemlig bondens og kunstnerens. Det ene har aldrig overtaget det andet, men har altid kørt sideløbende med hinanden.

Så kort kan det siges om landmanden og kunstneren Erik Brandt, der i et langt liv har formået at forene naturen med abstraktionen i kunsten.

Selv siger han, at redskaber kan føre til dyb poetisk erkendelse. For vi danner os billeder af den fysiske verden ud fra vore redskaber og værktøjer. Hermed får han på symbolsk vis understreget sin dobbeltrolle som naturens og kunstens mand i en og samme person.

I morgen ferniserer Galleri Dahl i Sødring en udstilling med den 70-årige kunstner, der bor på Vestfyn ved Assens og er nabo til fødegården. Tingene hænger sammen.

Det gør de også i de emner, han beskæftiger sig med, når vi har kunst som overskift på hans arbejde. Derfor er det heller ikke underligt, at en kunstner som Erik Brandt i mange år har beskæftiget sig med hjulet, der på en gang symboliserer bevægelsen og det statiske. På uendelighed og på naturens livscyklus, der altid er ens. Det er den, som bonden altid har orienteret sig efter og skabt sit liv omkring.

Masser af udsmykninger
Hvis man bevæger sig rundt i danske byer, vil man mange steder støde ind i en af Erik Brandts skulpturer i det åbne byrum. Han har lavet skulpturer og udsmykninger til rigtig mange danske destinationer.

Der er vandkunsten i granit og beton i Fredericia. Der er det store springvand med »Midtfynsstenen« på Torvet i Ringe, »Æressøjle« i granit og bronze på Storetorvet i Filipstad i Sverige, vandkunsten »Bogen og Bolden« i Sorø, vandkunst med guldkugle hos guldsmed Boye i Århus, skulpturelt anlæg ved Dreslette Kirke, skulpturelt anlæg »Skovkilden« ved Aabenraa, hjulskulptur i Stenløse, OBH skulptur i Odense, Veluxstenen i Østbirk. Der er Langeskovporten, Flammefaklen i Viborg og mange, mange andre skulpturer, som er udgået fra Erik Brandts værksted med praktisk hjælp fra kinesiske håndværkere, der har udført kunstnerens visioner i naturens sten-materiale.

Mange af dem med hjulet, kuglen eller obelisken som grundform og alle bærende på sit eget lille livsmysterium, der står uden for tid og sted.

For Brandt siger som Einstein: »Den smukkeste oplevelse, vi kan have, er mysteriets. Det er den fundamentale følelse, som står ved siden af den sande kunst og videnskabens vugge«.

Det er også mysteriet, han lægger for dagen i udstillingen i Galleri Dahl - ikke de store udsmykningers mysterier, men det lille frøs mysterium. Frøet, der bliver til spire.

Den proces og skabelse har Erik Brandt arbejdet med i en serie oliekridt-tegninger, som han har taget med til Sødring-galleriet. Vidunderet, processen er den samme, hvor i verden du smider et frø. Det skal nok bryde igennem og blive til en spire i naturens forunderlige skabelses-funktion.

På udstillingen udgør spire-tegninger for første gang et samlet centralt udtryk over for maleriet, skulpturerne og reliefferne. Det er tegninger, der får livets spire ind i en proces af uendelighed, der samtidig forbinder jord og himmel, klode og univers. De små spørgsmål i de store, filosofi og natur, formuleret af en kunster, der kender til naturens livscyklus og energi.

Skulptur. Erik Brandts hjulskulptur her står på et torv i Stenløse.

Erik Brandt

Udstiller i Galleri Dahl, Kalvevasen 25, Sødring
Fernisering 8. marts kl. 14-17
Kan ses til 6. april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Kynisk afstraffelse af Randers FC: - Jeg tænkte, hvad pokker foregår der?

Annonce