Annonce
Kultur

Bonde og kunstner i et

Dobbelt- rolle. Kunstneren og landmanden Erik Brandt midt i sit eget krydsfelt mellem natur og kunst.

Fynske Erik Brandt mediterer i sin kunst over spiren, der bliver til frø. Han er lige nu aktuel i Galleri Dahl.

Der er to parallelforløb i Erik Brandts liv og karriere, nemlig bondens og kunstnerens. Det ene har aldrig overtaget det andet, men har altid kørt sideløbende med hinanden.

Så kort kan det siges om landmanden og kunstneren Erik Brandt, der i et langt liv har formået at forene naturen med abstraktionen i kunsten.

Selv siger han, at redskaber kan føre til dyb poetisk erkendelse. For vi danner os billeder af den fysiske verden ud fra vore redskaber og værktøjer. Hermed får han på symbolsk vis understreget sin dobbeltrolle som naturens og kunstens mand i en og samme person.

I morgen ferniserer Galleri Dahl i Sødring en udstilling med den 70-årige kunstner, der bor på Vestfyn ved Assens og er nabo til fødegården. Tingene hænger sammen.

Det gør de også i de emner, han beskæftiger sig med, når vi har kunst som overskift på hans arbejde. Derfor er det heller ikke underligt, at en kunstner som Erik Brandt i mange år har beskæftiget sig med hjulet, der på en gang symboliserer bevægelsen og det statiske. På uendelighed og på naturens livscyklus, der altid er ens. Det er den, som bonden altid har orienteret sig efter og skabt sit liv omkring.

Masser af udsmykninger
Hvis man bevæger sig rundt i danske byer, vil man mange steder støde ind i en af Erik Brandts skulpturer i det åbne byrum. Han har lavet skulpturer og udsmykninger til rigtig mange danske destinationer.

Der er vandkunsten i granit og beton i Fredericia. Der er det store springvand med »Midtfynsstenen« på Torvet i Ringe, »Æressøjle« i granit og bronze på Storetorvet i Filipstad i Sverige, vandkunsten »Bogen og Bolden« i Sorø, vandkunst med guldkugle hos guldsmed Boye i Århus, skulpturelt anlæg ved Dreslette Kirke, skulpturelt anlæg »Skovkilden« ved Aabenraa, hjulskulptur i Stenløse, OBH skulptur i Odense, Veluxstenen i Østbirk. Der er Langeskovporten, Flammefaklen i Viborg og mange, mange andre skulpturer, som er udgået fra Erik Brandts værksted med praktisk hjælp fra kinesiske håndværkere, der har udført kunstnerens visioner i naturens sten-materiale.

Mange af dem med hjulet, kuglen eller obelisken som grundform og alle bærende på sit eget lille livsmysterium, der står uden for tid og sted.

For Brandt siger som Einstein: »Den smukkeste oplevelse, vi kan have, er mysteriets. Det er den fundamentale følelse, som står ved siden af den sande kunst og videnskabens vugge«.

Det er også mysteriet, han lægger for dagen i udstillingen i Galleri Dahl - ikke de store udsmykningers mysterier, men det lille frøs mysterium. Frøet, der bliver til spire.

Den proces og skabelse har Erik Brandt arbejdet med i en serie oliekridt-tegninger, som han har taget med til Sødring-galleriet. Vidunderet, processen er den samme, hvor i verden du smider et frø. Det skal nok bryde igennem og blive til en spire i naturens forunderlige skabelses-funktion.

På udstillingen udgør spire-tegninger for første gang et samlet centralt udtryk over for maleriet, skulpturerne og reliefferne. Det er tegninger, der får livets spire ind i en proces af uendelighed, der samtidig forbinder jord og himmel, klode og univers. De små spørgsmål i de store, filosofi og natur, formuleret af en kunster, der kender til naturens livscyklus og energi.

Skulptur. Erik Brandts hjulskulptur her står på et torv i Stenløse.

Erik Brandt

Udstiller i Galleri Dahl, Kalvevasen 25, Sødring
Fernisering 8. marts kl. 14-17
Kan ses til 6. april.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Annonce