Annonce
Randers

Borger bekymret over vaccineforskel: Frygter at få den der dækker dårligst

72-årige Jørgen Solberg fra Fårup har henvendt sig til avisen med sin bekymring over at risikere få tilbudt vaccinen fra Astrazeneca, som ikke har samme effektivitet som vaccinerne fra Pfizer Biontech og Moderna. Arkivfoto: Oli SCARFF/AFP
72-årige Jørgen Solberg frygter at få "den billige udgave" af vaccinen, som ikke dækker så godt som nogle af de andre. Det skal han ikke være bekymret for, lyder det fra ledende overlæge på vaccinecentret, for Danmark køber ikke sekunda-vacciner.
Annonce

Fårup: En af avisens læsere, Jørgen Solberg fra Fårup, har henvendt sig med et spørgsmål om vaccinernes effektivitet. Han er bange for at blive tilbudt vaccinen fra Astrazeneca, som ikke har helt samme effektivitet som vaccinerne fra Pfizer Biontech og Moderna.

- Jeg er en meget nervøs 72-årig mand, idet jeg frygter, at vi ældre selvhjulpne ikke får tilbudt vaccine fra enten Pfizer eller Moderna, men må "nøjes" med Astrazeneca, som ifølge fagkundskaben kun har cirka 50 procents virkning hos de ældre, skriver han til avisen.

- Når jeg er nervøs, skyldes det hovedsageligt, at Astrazeneca-vaccinen er nemmere at have med at gøre ved at kunne transporteres ved væsentlig lavere temperatur end de først nævnte, og jeg frygter, at det kan blive dette parameter, som kan blive afgørende i forsøget på at få vaccineret flest mulige hurtigst muligt.

- Mon jeg skal forblive bekymret på min kones og mine vegne, eller sikrer man, at de (vi) ældre får en vaccine, som virker cirka 95 procent, lyder hans spørgsmål.

Han forklarer, at han og hans hustru ellers er friske og raske, men altså noget bekymrede over udsigterne til forskelle i vaccinernes effektivitet.

Annonce

Endnu ikke godkendt

Nu skal det lige slås fast, at vaccinen fra Astrazeneca endnu ikke er godkendt til brug, og at forskerne stadig undersøger præparatet, som i en videnskabelig undersøgelse er vurderet til at have en effekt på mellem 62 og 90 procent effektivitet, men dog regnes for at have en dækning på gennemsnitligt 70 procent. Vaccinen fra Pfizer Biontech ligger på 95 procent, mens Moderna ligger på 94,1 procent.

Til sammenligning dækker vaccinerne til influenza omkring 50-60 procent, mens vacciner for børnesygdomme ligger på 80-85 procent.

Bent Windelborg Nielsen, ledende overlæge på børne- og ungeafdelingen på Regionshospitalet Randers og den ene af lederne på det nye vaccinecenter i Randers, er nu ret optimistisk med hensyn til vaccine-dækningen. Også selv om der er forskelle.

- Jeg sidder jo ikke med de videnskabelige fakta på forskningsområdet, men er sikker på, at Danmark kun godkender vacciner, der er i orden. Vi køber ikke sekunda-vacciner, slår overlægen fast.

- Jeg vil sige det sådan, at borgeren behøver ikke være bekymret. Det er jo ikke sådan, at vi giver vacciner, der virker som at slå plat eller krone om resultatet. Landet har købt godt ind af de vacciner, der har stor dækning, og 70 procents effektivitet er jo bedre end ingenting. Og når først smitten begynder at blive slået ned, hjælper det. Jeg vil også vurdere, at det giver mening at vaccinere en 42-årig, der er rask og løber rundt og spiller fodbold med den vaccine, der dækker mindst, fremfor at give den til en 72-årig, siger Bent Windelborg Nielsen.

Annonce

Weekenden holdes fri

Overlægen fortæller, at der torsdag blev vaccineret mellem 550-600 personer på vaccinecentret, mens der fredag stod omkring 520 personer på listen.

- Så holder vi lørdag og søndag fri, det er jo frivillige, der vaccinerer, skal man huske på, så derfor har vi bedt om at få vaccinen sat lidt på hold på 80 minusgrader. Men søndag modtager vi vaccinerne igen, så vi er klar til mandag morgen. Og så har vi sat hele ugen af til at vaccinere, siger Bent Windelborg Nielsen.

Han tilføjer, at det næste rul, de 85-årige plus, kan forvente at blive indkaldt via e-boks og brev i løbet af kort tid nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kragballe genopstod og gik forrest i Forum: Dét sagde Randers HK-lejren efter sejren

Annonce