Annonce
Østjylland

Borgere: Elektrificering rammer Laurbjerg hårdt

Elektrificeringen af jernbanen får store konsekvenser for Laurbjerg.

En elektrificering af jernbanen mellem Aarhus og Aalborg vil ramme Laurbjerg hårdt, mener byens borgere.

LAURBJERG: I landsbyen sidder borgerne med en rapport fra Banedanmark. Rapporten vækker dyb bekymring for, at Hammelvej skal lukkes i op til seks måneder som følge af arbejdet med at elektrificere jernbanen mellem Aarhus og Lindholm ved Aalborg.

Banedanmark vurderer, at arbejdet vil betyde en lukning af Hammelvej i op til tre måneder og dertil en indsnævring til en enkelt vejbane i op til yderligere seks måneder. Og det det der har fået især formanden for borgergruppen Trinbræt tilbage til Laurbjerg, Birgit Liin, op ad stolen.

Hun mener, at lukningen får alt for store konsekvenser for byen i den berørte periode.

- Hvis man skal over Langå for at komme til Laurbjerg, så bliver det problematisk for især skolebørn og erhvervsliv. Vi skal ikke sende for mange bilister til Langå. Det er væsentlig, at folk kan handle her, for ellers kan gå hårdt ud over købmand og tankstationen, siger Birgit Liin og tilføjer.

- Og det er da ikke særligt smart, at den tunge trafik fra Hammelvej skal ledes ud på blandt andet grusveje og villaveje, siger hun.

I et høringssvar har hun blandt andet skrevet til Banedanmark, om det er muligt at sænke skinnerne i stedet for at hæve broen over banen, som det er foreslået fra Banedanmark. Men den løsning mener Banedanmark ifølge Birgit Liin vil berøre togtrafikken for meget.

Birgit Liin mener dog, at der skal en sænkning af skinnerne til, hvis byen skal have et trinbræt, som man har kæmpet så hårdt for, og som en forligskreds uden om regeringen har afsat 12 mio. kr. til etablering af trinbræt i Laurbjerg tilbage i februar.

- Vi havde håbet, at man ville lave et sporarbejde i en flydende bevægelse, men Banedanmark mener ikke, at trinbræt og elektrificering har noget med hinanden at gøre. Når det er to kasser, som skal betale, så går der kassetænkning i det, og så kan man ikke sammentænke det, siger hun.

Første - og længe savnede - lyskryds i Laurbjerg tændes.

Den bedste løsning

Fra Banedanmark lyder det, at det er en samlet vurdering af anlægsarbejdet i Laurbjerg, som har fået Banedanmark til at foreslå en hævning af den eksisterende bro.

- Det er efter vores bedste vurdering den mindst generende løsning, vi kan lave. Broen har en stand og en konstruktion, som gør, at vi kan hæve brodækket og støbe højere vægge under. Så vi skal ikke ud og bygge en ny bro, og det gør perioden, hvor vejen er spærret, kortere, siger projektleder Magnus Bros Rasmussen.

Ifølge Magnus Bros er det både en vurdering af tekniske og økonomiske parametre, som gør, at det bedst kan betale sig at hæve broen i stedet for at sænke skinnerne.

- Vi har på alle broer, hvor skal lave større frirum, kigget på den bedste, billigste og mindst generende løsning, siger han.

I forhold til hvorfor trinbrættet ikke er tænkt ind i anlægsarbejdet med elektrificering, siger projektlederen.

- Et eventuelt trinbræt i Laurbjerg har ikke været en del af overvejelserne. Det er en politiske diskussion, som er kommet senere, siger han.

Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse: Kun kynismen til forskel på Brøndby og Randers FC

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce