Annonce
Østjylland

Borgere i pingvin-oprør: Kommune vil investere 15 millioner kroner i pingvinhus

Det ser ud til, at et politisk flertal i Norddjurs Kommune i næste uge vil træffe en principbeslutning om at gå videre med planerne om en udvidelse af Kattegatcentret. Det vil i så fald koste kommunen 15 millioner kroner, som flertallet vil tage fra et større jordsalg til staten, der netop har indbragt Norddjurs Kommune 17,1 millioner kroner. Arkivfoto: Claus Fisker/ Scanpix Danmark

Det har skabt oprør blandt borgere i Norddjurs Kommune, at et politisk flertal vil afsætte 15 millioner kroner til et pingvinhus ved Kattegatcentret i Grenaa. Men investeringen er nødvendig, mener politikerne.

Norddjurs: Borgerne i Norddjurs Kommune har måttet finde sig i lidt af hvert i løbet af de sidste ni måneder. Først blev de ramt af et kommunalt ansættelses- og anlægsstop, fordi økonomien var gået fløjten. Siden fulgte store besparelser, betragtelige serviceforringelser for blandt andre ældre og udsatte borgere, skattestigninger, og lige om lidt også en skolelukning.

Men mens efterdønningerne af sidste års store spareøvelse stadig ikke har lagt sig, ser det ud til, at politikerne er rykket videre i teksten. I hvert fald har et flertal i kommunens økonomiudvalg lagt op til, at der ved næste uges kommunalbestyrelsesmøde skal træffes en såkaldt principbeslutning, som går på at øremærke 15 millioner kroner til finansiering af blandt andet et nyt pingvincenter i Kattegatcentret.

Og dén udmelding har fået en hel del Norddjurs-borgere op i det røde felt.

Jeg kan godt forstå frustrationen, når nogle stiller det op som om, at vi sparer på skoler for at købe pingviner. Men sådan er det ikke.

Kasper Bjerregaard (V), gruppeformand

- Det er arrogant planlægning

Modstanden ses ikke mindst på de sociale medier, hvor rigtig mange er gået til tasterne for at få afløb for deres frustration og vrede over politikernes prioriteringer.

- Det er et håbløst projekt, som blot gør kommunalbestyrelsen til grin, skriver én.

- Når pengene er brugt til pingviner og der kommer en hverdag igen, hvor skal pengene til pingvinvedligehold så komme fra. Kattegatcenteret har aldrig givet overskud, skriver en anden.

- Problemet er, at borgerne i kommunen føler sig trådt på. Det er meget arrogant at planlægge sådan et luksusprojekt lige efter det morads, som byrådet har lavet med vores økonomi. Vi har lige fået skatten skruet op og velfærden ned. Det er totalt mangel på pli overhovedet at overveje ideen. Den er sikkert god nok, hvis der var råd, men det er der vel ikke lige nu. Det må vente, argumenterer en tredje.

Annonce

Tiden er løbet ud

Men selvom principbeslutningen om at afsætte 15 millioner kommunale kroner til Kattegatcentret og dets kommende pingvinhus kommer på et usandsynlig dårligt tidspunkt, så er ikke desto mindre det rigtige at gøre.

Det mener i hvert fald den socialdemokratiske gruppeformand, Hans Fisker.

- Der skal ikke herske tvivl om, at det her er det dårligste tidspunkt overhovedet. Men problemet for os er, at vi ikke kan udskyde sagen længere, end vi allerede har gjort. Hvis vi gør det, så mister vi fondenes opbakning til projektet, siger han med henvisning til et støttetilsagn på 25 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og Realdania samt et sponsorbidrag på fem millioner kroner fra Grenaa Havn.

Han påpeger desuden, at hvis man undlader at gå videre med udvidelsesplanerne, så vil kommunen stadig komme til at skulle bruge et større millionbeløb på at renovere dele af det nedslidte akvarium i en nær fremtid.

Annonce

Nødvendigt med investeringer

Hans Fiskers synspunkt bakkes op af Venstres Kasper Bjerregaard.

Han erkender ligesom sin socialdemokratiske kollega, at det kan se mærkeligt ud, at man først gennemfører store kommunale driftsbesparelser, og derefter følger op med et stort investeringsprojekt på Kattegatcentret.

- Jeg kan godt forstå frustrationen, når nogle stiller det op som om, at vi sparer på skoler for at købe pingviner. Men sådan er det ikke. Vi skal her i Norddjurs ud af en økonomisk krise, og det gør vi ved først at tilpasse driften, så der ikke er noget overforbrug, og dernæst ved at lave nogle investeringer, der kan give merindtægt. Man kan så diskutere, hvorvidt man synes den valgte investering er den rigtige, men jeg synes den er fornuftig, siger Kasper Bjerregaard.

Annonce

Kritik af debattens niveau

Aleksander Myrhøj fra Socialistisk Folkeparti bakker også op om investeringen i Kattegatcentret. Men han ærgrer sig over, at debatten om de 15 millioner kroner efter hans mening er blevet trukket ned på et niveau, hvor den ikke hører hjemme.

- Folk tror, det hele handler om pingviner eller ej. Men sagen er den, at vi faktisk trækker skoleklasser fra hele landet til skoletjenesten på Kattegatcentret, selvom rammerne er stærkt forældede, og centrets karantæneanlæg lige nu lever på en dispensation, som ikke kommer til at holde evigt. Hvis ikke vi gør noget for at opdatere de rammer, så vil alternativet blive, at der i fremtiden ikke er et Kattegatcenter i Grenaa, siger Aleksander Myrhøj.

SF'eren er desuden bekymret for, at den nuværende debat om det famøse pingvinhus vil gøre, at fonde i fremtiden vil kigge uden om Norddjurs Kommune, når de skal finde et sted at lægge deres penge.

- Når fonde vælger at investere 25 millioner kroner i et projekt, så er min tese, at de blandt andet gør det for at få noget positiv pr. Men det får de altså ikke, når der føres debat på det her niveau, siger Aleksander Myrhøj.

Beslutningen om, hvorvidt Norddjurs Kommune skal afsætte 15 millioner kroner til første fase i Kattegatcentrets såkaldte masterplan, bliver truffet af kommunalbestyrelsen tirsdag i næste uge. Foreløbig har økonomiudvalgsmedlemmerne Benny Hammer (Kons.) og Jens Meilvang (LA) givet udtryk for, at deres partier stemmer imod. Ulf Harbo fra Enhedslisten har taget forbehold i sagen.

Vælger et flertal i kommunalbestyrelsen at fortsætte med planerne, skal pengene først falde i 2021.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Leder For abonnenter

Livsfarligt for lokalsamfundet: Der skal mere fart på, Randers Kommune

Annonce