Annonce
Østjylland

Borgmester Bollesen måtte vente på Mollys røde blomster

Dansk Folkepartis Per Dalgaard lykønsker den nye borgmester, Ole Bollesen (S). Foto: Annelene Petersen

Socialdemokraten Ole Bollesen er nu formelt valgt som borgmester i Syddjurs med opbakning fra hele byrådet. Samtidig har politikerne fordelt en lang række poster.

SYDDJURS: Molly Thomsen rejser sig fra sin stol på tilhørerrækken. I favnen har hun en velvoksen buket røde blomster. Den er til Ole Bollesen, som et øjeblik forinden er valgt som borgmester i Syddjurs.

Det er den nuværende borgmester, Claus Wistoft (V), der har foreslået Ole Bollesen. Hele byrådet støtter valget, der udløser klapsalver både blandt politikere og tilhørere i byrådssalen på rådhuset i Ebeltoft.

- Jeg takker for valget, siger den nyvalgte borgmester og er klar til at tage hul på den lange dagsordenen.

Inden han når videre, går Molly Thomsen målrettet gennem byrådssalen med blomsterne. Hun har været socialdemokrat hele livet og vil overrække buketten til den nye borgmester. Men Molly Thomsen når ikke så langt. Bliver stoppet. Et konstituerende byrådsmøde er nemlig en formel størrelse, hvor der ikke er plads til en lidt anarkistisk tilgang til lykønskninger og blomster.

Molly Thomsen vender slukøret om midt i byrådssalen og går tilbage til sin plads med uforrettet sag. Byrådsmedlem Christian Haubuf (S) protesterer højlydt over, at der ikke er er plads til at lade Molly Thomsen overrække blomsterne.

Det nye byråd

Sådan ser Syddjurs Byråd ud fra 1. januar 2018:Socialdemokratiet:

Ole Bollesen, 1066 personlige stemmer

Michael Stegger Jensen, 679

Jan Fischer, 518

Ole S. Hansen, 463

Michael Aakjær, 359

Christian Haubuf, 316

Niels Gyldenlund Mikkelsen, 302

Anita Søholm, 281

Venstre:

Claus Wistoft, 3377 personlige stemmer

Riber Hog Anthonsen, 506

Else Marie Høgh, 434

Christoffer Pedersen, 345

Jørgen Ivar Brus Mikkelsen, 218

Marianne Kirkegaard, - 217

Gunnar Sørensen, 213

Torben Therkelsen, 156

SF:

Kirstine Bille, 2494 personlige stemmer

Kim Lykke Jensen, 310

Morten Siig Henriksen, 142

Helle Røge, 133

Dansk Folkeparti:

Laila Sortland, 438 personlige stemmer

Per Dalgaard, 393

Michael Mikkelsen, 226

Det Konservative Folkeparti:

Tommy Bøgehøj, 560 personlige stemmer

Enhedslisten:

Jesper Yde Knudsen, 485 personlige stemmer

Det Radikale Venstre:

Jan Kjær Madsen, 435 personlige stemmer

Alternativet:

Mette Foged, 357 personlige stemmer

Både Claus Wistoft (V) og Kirstine Bille (SF) måtte denne gang se sig slået i kampen om borgmesterposten. Foto: Annelene Petersen

Procedurebøvl og nye navne

Torsdagens konstituerende møde i det byråd, der trækker i arbejdstøjet den 1. januar, er som første skoledag.

Halvdelen af medlemmerne er nyvalgte, så det hele er jomfrueligt. Hver plads er udstyret med et navneskilt, så for medlemmerne er det spændende at se, hvem de skal trækkes med de kommende fire år. Er sidemanden en tørvetriller eller et festfyrværkeri? Men først skal der tages et gruppefoto af det samlede byråd.

Der er mange nye navne at lære. For eksempel hedder SF's Morten Siig ikke Morten Stig, som en byrådskollega kalder ham, ligesom Venstres Riber Hog heller ikke hedder Riber Høgh.

Der er også nye roller, som skal læres. Ole Bollesen skal som borgmester lede mødet, og et par gange spørger han byrådet, om det kan acceptere valget af en udvalgsformand. Det er ikke en opgave for byrådet, minder SF's forhenværende borgmester, Kirstine Bille, om. Byrådet skal blot vælge udvalgsmedlemmerne, der så selv finder ud af, hvem der skal være formand. Det er selvfølgelig bestemt i forbindelse med konstitueringsforhandlingerne, men formelt er det udvalgets opgave.

Socialdemokraten Ole Bollesen, der her sidder mellem Dansk Folkepartis Laila Sortland og Michael Mikkelsen, blev valgt enstemmigt som borgmester. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Aftalen holdt hjem

Allerede på valgnatten stod Ole Bollesen frem som borgmester. Men folk, der bare har fulgt en lille smule med i lokalpolitik i Syddjurs, ved, at aftaler ikke nødvendigvis er noget, der holder hele vejen hjem.

I 2009 stod Venstres Claus Wistoft som borgmester på valgnatten, men han blev skubbet væk af socialdemokraten Jesper Mathiesen, inden SF's Kirstine Bille satte sig i borgmesterstolen i de efterfølgende fire år. Efter valget i 2013 holdt aftalen heller ikke. Jesper Mathiesen stod som borgmester på valgnatten, men i sidste ende var det Claus Wistoft, der trak det længste strå. Denne gang lykkedes det Socialdemokratiet at fastholde magten.

Resten af det konstituerende møde går med at vælge medlemmer til de stående politiske udvalg, mange andre udvalg og bestyrelser. Claus Wistoft bliver 1. viceborgmester, og Kirstine Bille sætter sig på posten som 2. viceborgmester. Det hele går glat, da alle posterne er aftalt mellem partierne på forhånd. Mange af posterne går til byrådsmedlemmer, mens der også er opgaver til partisoldater og byrådskandidater, der ikke blev valgt den 21. november.

Efter 40 minutter er det hele fordelt. Ole Bollesen ringer mødet af, og Molly Thomsen kan - uden at forbryde sig mod reglerne - overrække blomsterne til den nye borgmester og give ham et stort knus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Pokalfinale er mere end hæder og ære: Europæisk millionregn kan vente Randers FC

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Annonce