Annonce
Østjylland

Borgmester bryder tavshed: Der skal flere penge til ældreplejen

Jacob Bundsgaard har været usynlig i debatten om plejesvigt, lyder kritikken. Her kommenterer han sagen og kritikken. Foto: Axel Schütt
- Sundhed og Omsorg burde ikke have anlagt en forbudssag mod TV2. Rådmanden burde have spurgt byrådet til råds først, mener borgmester Jacob Bundsgaard, der også vil finde flere penge til ældreplejen efter sagen om plejesvigt.

AARHUS: Borgmester Jacob Bundsgaard er i tiltagende grad blevet kritiseret for at være usynlig i sagen om plejesvigt. Senest af Venstres ordfører, Hans Skou, der kalder på handling og på debatsiden i tirsdagens avis af LO-formand i Aarhus Kresten Vendelboe. LO-formanden efterlyser, at byens øverste chef og ansigt udadtil bør træde i karakter og komme med en klar melding.

Bortset fra et par byrådsmøder, hvor sagen er behandlet, har borgmesteren ikke udtalt sig offentligt om plejesvigtet siden slutningen af april, hvor han på en video på sin egen Facebook-side sagde, at det var hans forventning, at den ansvarlige rådmand, Jette Skive, og udvalget for sundhed og omsorg ville komme helt til bunds i sagen og få draget de konklusioner, der skal drages, så man kan få genoprettet tilliden til ældreplejen i Aarhus.

Selv om han ikke har udtalt sig, har han fulgt sagen helt tæt, forklarer han til Århus Stiftstidende:

Annonce

- Jeg har løbende afstemt linjen med min udvalgsformand, Lone Hindø, som jeg har stor tillid til og som dygtigt har ført sagen. Så jeg har naturligvis været inde over hele vejen, forklarer Jacob Bundsgaard.

Fingeraftryk i sagen

Dermed ser man også hans fingeraftryk på den stramning af kursen, som Socialdemokratiet har anlagt over for ældrerådmand Jette Skive undervejs. Det var Socialdemokratiet, der i tæt samarbejde med Venstre fik trumfet en større analyse af Kongsgården helt op til ledelsesniveau på rådhuset igennem på trods af Jettes Skives indledende modstand. En modstand rådmanden droppede i sen erkendelse af, at der stod et flertal bag.


Jeg er naturligvis ikke tilfreds med, at der er opstået en sag som denne, som rejser en alvorlig anklage mod vores pleje og omsorg.

Jacob Bundsgaard, borgmester


Som borgmester skal han samtidig respektere det såkaldte magistratsstyre, som kan være svært at gennemskue for udenforstående. Det betyder, at de fem rådmænd hver har ansvaret for den administrative og politiske styring af hvert deres område.

- Jeg er ikke myndighed i forhold til den enkelte rådmand. Men jeg er naturligvis ikke tilfreds med, at der er opstået en sag som denne, som rejser en alvorlig anklage mod vores pleje og omsorg. Både formelt og reelt er det Jette Skive, der har ansvaret, men vi har også i byrådet et ansvar for, at der er penge nok, forklarer borgmesteren.

Annonce

Flere penge til plejen

Derfor er han også helt klar i spyttet på avisens spørgsmål, om der da skal flere penge til ældreplejen fremover?

- Ja. Det skal der af mange grunde, og denne sag er en af dem. Vi har de senere år omprioriteret i ældreplejen, fordi der er kommet flere ældre. Der er forsvundet medarbejdere, og jeg ved, der løbes stærkt. Så der skal flere penge til. Også selv om man ikke i den konkrete sag kan undskylde det med mangel på ressourcer. Det handler i stedet om menneskelig omsorg og anstændighed, mener Jacob Bundsgaard.

Annonce

"Hjerteskærende og uværdigt"

Da Ekstra Bladet for en uge siden valgte at bryde et forbud og vise dele af de skjulte optagelser af plejesvigt over for 90-årige Else, optaget med skjult kamera på plejehjemmet Kongsgården i Viby, sad borgmesteren også og så med. Han havde heller ikke set optagelserne før.

- Det er hjerteskærende, uværdigt og helt og aldeles uacceptabelt. Det er på ingen måder udtryk for den pleje og omsorg, vi vil give vores ældre, kommenterer han og uddyber:

- Tusinder går på arbejde og passer samvittighedsfuldt deres arbejde i ældreplejen, hvor de giver en værdig behandling, man er glad for. Men det ændrer ikke på, at der her er sket et brud på etikken og plejen. Der er allerede sanktioneret med påtaler, advarsler, forflyttelser og fyring. Og der er sat en større undersøgelse i gang af sagen, hvor vi får syn for sagen og lejlighed til at finde ud af, hvorfor man ikke fangede de signaler, der kom fra de pårørende. Det er klart, at når undersøgelsen er færdig til september, skal der handles på de anbefalinger, der vil komme, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce

"Der laves fejl"

Mener du som borgmester og formand for KL, at der er tale om et enestående problem, eller er det et generelt problem i mange kommuner?

- Jeg både tror og håber, at det ikke er udtryk for et generelt problem med plejeomsorgen. Det er det ikke. Men når man har med mennesker at gøre, laves der fejl. Noget kan også være systemfejl på grund af ledelsessvigt og manglende ressourcer, siger Jacob Bundsgaard.

Han modtog selv før tv-optagelserne fra familien til Else en klage over Sundhed og Omsorg og ældrerådmanden. Men han valgte at sende klagen videre til dem, det handlede om: Sundhed og Omsorg. Hvorfor?

- Det skyldes magistratssystemet. Jeg gav sagen videre til den ansvarlige rådmand. Jeg er ikke overmyndighed for Jette Skive eller Sundhed og Omsorg. Det svarede jeg også familien, og samtidig fik jeg senere en tilbagemelding fra MSO på, hvordan der er handlet blandt andet med møde med familien, fortæller Jacob Bundsgaard.

Annonce

Ros til pressen

Borgmesteren roser TV2 og pressen for at have brugt tid og kræfter på at dykke ned i ældreplejen. Og han synes det er uforståeligt, at offentligheden ikke kan få lov til at se tv-optagelserne på TV2 på grund af den forbudssag, Sundhed og Omsorg har rejst.

- Jeg har selv set tilstrækkeligt, og det var uværdigt og under al kritik. Men det er rådmand Jette Skive og hendes afdeling, der har rejst den forbudssag mod TV2. Jeg undrer mig over, at rådmanden ikke spurgte byrådet eller som minimum udvalget, før man rejste den sag. Det burde hun helt entydigt have gjort, mener Jacob Bundsgaard.

Hvorfor samler du ikke byrådet og beslutter at droppe hovedsagen mod TV2. Dermed vil det midlertidige forbud også falde, så optagelserne kan vises?

- Jeg er ikke jurist og vi har ikke den ekspertise i kommunen, derfor har vi rådført os med advokatfirmaet Horten. Og deres vurdering er, at vi ikke kan lade sagen falde, fordi vi er forpligtet til at varetage borgernes tarv. Desuden er det Jette Skives og Sundhed og Omsorgs sag, så jeg kan ikke træffe den beslutning, siger borgmesteren.

Annonce

Frem i lyset

Han er alligevel glad for at diskussionen er opstået, og at sagen er kommet frem i lyset, så byrådet kan handle når analysen er færdig.

- Der er brug for et stærkere ledelsesmæssigt fokus på den grundlæggende pleje. Det er ikke oplevelsesmedarbejdere og udviklingsprojekter, der er mest brug for lige nu, men grundlæggende pleje. Ansvaret ligger utvetydigt hos rådmanden, men vi har alle et medansvar for at hjælpe med til at skabe dette stærkere fokus, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Live: Randers FC henter et point i Herning

Annonce