Annonce
Randers

Borgmesteren: Positivt møde om Huset Nyvang

Huset Nyvang har været under kraftig beskydning, efter at en TV2-dokumentar viste billeder af kritisable forhold på plejehjemmet. Foto: Annelene Petersen
Dansk Folkepartis Susanne Nielsen glædede sig over lydhørhed, mens Velfærdslisten Kasper Fuhr Christensen oplevede informationsmødet som både godt og skidt.
Annonce

Randers: "Huset Nyvang er på vej i den rigtige retning, men der er fortsat plads til forbedring på visse områder".

Sådan lød budskabet, da Randers Kommune i starten af juli udsendte en undersøgelse, hvor seks beboere, 27 pårørende, to ledere og 49 medarbejdere fra Huset Nyvang var blevet interviewet af konsulenter fra kommunen og to eksterne demenseksperter om forholdene på demensplejehjemmet i det nordlige Randers.

I sidste uge viste TV2 så omsider den indtil for nylig fogedforbudsramte dokumentar "Plejehjemmene bag facaden", og straks billederne af omsorgssvigt havde ramt byrøddernes nethinder, steg kravet om en tilbundsgående ekstern undersøgelse af en række forhold på hele ældreområdet i Randers Kommune.

Bag kravet står et byrådsflertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Beboerlisten, SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Velfærdslisten.

Annonce

En god tone

Tirsdag var det så borgmester Torben Hansens lod at præsentere undersøgelsen og ideer til en handleplan for Huset Nyvang for en række byrådskolleger, der på det seneste har vist utålmodighed i forhold til tiltag, der kan forbedre forholdene for kommunens plejehjemsbeboere.

Interview-undersøgelsen

6 beboere, 27 pårørende, 2 ledere og 49 medarbejdere blev i foråret interviewet af konsulenter fra Randers Kommune og to eksterne demenseksperter om forholdene på Huset Nyvang.

Konklusionen var klar: Huset Nyvang er godt på vej i den rigtige retning, men der er fortsat plads til forbedring på visse områder.

Undersøgelsen viste følgende:

1. Generelt er der rigtig mange, der udtrykker stor tilfredshed med, at interviewene er blevet lavet. At man bliver hørt. Anerkendelse herfor.

2. Størstedelen af beboerne er glade og tilfredse med at bo på Huset Nyvang. Enkelte er utrygge og kede af at være der.

3. Alle er enige om, at Huset Nyvang er godt på vej i processen, men der er fortsat noget at arbejde med.

4. Langt de fleste oplever, at der er kommet mere styr på det praktiske, og at medarbejderne generelt tager mere ansvar.

5. Mange medarbejdere og ledelsen er entusiastiske omkring at bevise, at det kan fungere på Huset Nyvang. (Vikarer/afløse lidt anderledes).

6. Generelt går alle ud fra, at alle gør deres bedste, og at man ønsker at udføre sit arbejde bedst muligt.

7. For mange pårørende og medarbejdere er samarbejdet blevet bedre, og mange af de pårørende er trygge ved de medarbejdere, der har været omkring beboerne længe. Mange af de pårørende, der bruger tid på Huset Nyvang oplever at have et godt samarbejde med medarbejderne og følger, at medarbejderne gør det, der skal til og overholder aftaler.

8. Der har været et stort forventningspres på Huset Nyvang (politisk, forvaltning, ledelse, kolleger, beboere/pårørende, presse, omgivelser), som også er medvirkende til, at der er stort fokus på ikke at gøre noget forkert, men presset betyder også, at der bliver "ledt" efter det, der går forkert.

Borgmester Torben Hansen syntes efterfølgende, at det mere end to timer lange møde forløb positivt.

- Jeg synes, vi havde et rigtigt godt møde med en god debat, en god tone, og der bliver stillet en masse spørgsmål til den undersøgelse, der er lavet på Huset Nyvang, og der kom gode forslag i forhold til handleplanen. Nu skal vi mødes med de pårørende fire gange over de næste par uger, og så følger det endelige forslag til en handleplan på omsorgsudvalgets møde om 14  dage, sagde Torben Hansen, der lyttede til kravet fra 17 byrådsmedlemmer om en tilbundsgående ekstern undersøgelse af ældreområdet i hele kommunen.

- Nu skal vi lige have håndteret handleplanen for Nyvang, inden vi tager næste skridt. Lige nu er det allervigtigste for mig, at vi får lavet den handleplan og får talt med de pårørende. Det er skridt nummer et, sagde Torben Hansen tirsdag aften efter informationsmødet.

Annonce

Fortrøstningsfuld DF'er

Dansk Folkepartis næstformand i omsorgsudvalget, Susanne Nielsen, var mere fortrøstningsfuld, da hun gik fra mødet, end da hun kom.


Nu skal vi lige have håndteret handleplanen for Nyvang, inden vi tager næste skridt. Lige nu er det allervigtigste for mig, at vi får lavet den handleplan og får talt med de pårørende. Det er skridt nummer et.

Torben Hansen (S), borgmester i Randers


- Der blev lyttet til de mange punkter, jeg havde på min tavle. Det er vigtigt, at de pårørende bliver hørt noget mere. De skal have en indflyttermappe, når de flytter ind. Den skal bestå af, hvad de kan forvente af deres kontaktperson, og hvad klippekortet giver adgang til. Og hvis man vil klage over noget, er der henvisning til borgerrådgiveren. På det møde, jeg var til med pårørende mandag aften, vidste de ikke, at at der er noget, der hedder 'borgerrådgiveren'. Vi får jo hans beretning en gang om året, og vi i omsorgsudvalget sluger den, for der er jo kun ganske få klager på ældreområdet. Det er jo fint, at ingen klager, men det er jo ikke sådan, virkeligheden er, siger Susanne Nielsen, der også slog på, at centerlederne skal være mere synlige.

- De skal holde åbent, så pårørende kan komme til dem. Det er jo ikke for sjovs skyld, at folk klager, siger Susanne Nielsen.

Annonce

Større åbenhed

Velfærdslisten Kasper Fuhr Christensen oplevede mødet som både godt og skidt.

- Der var en langt større åbenhed i forhold til at diskutere de problemer, der er på ældreområdet, end jeg har oplevet før. Omvendt var det skidt på den måde, at jeg stadig har en oplevelse af, at der er nogle i byrådet, herunder især nogle socialdemokrater, der fortsat mener, at det primært er nogle historiske problemer, der beskrives i dokumentaren, og at der ikke skulle være de samme problemer i dag. Der hører jeg noget helt andet fra de pårørende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Harry Tange

Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce