Annonce
Debat

Borgmesterens møllesten er Huset Nyvang

Foto: Lars Rasborg

Randers bys borgmester, socialdemokraten Torben Hansen, vil for alvor få sin sag for i denne måned. Byrådet skal om ikke færdiggøre, så i hvert fald forholde sig til den rapport om demensinstitutionen Huset Nyvang, som et konsulentfirma har udarbejdet, i øvrigt efter bestilling af byrådet selv.

Jeg er overbevist om, at denne sag er en møllesten for den i øvrigt flittige borgmester, hvis største svaghed er håndteringen af konflikter. Med møllesten menes, med henvisning til den danske ordbog, at en møllesten i den sammenhæng er en belastning eller byrde for den pågældende. Sådan tror jeg, Torben Hansen har det med Huset Nyvang.

Den situation er opstået, efter at TV 2, herunder også den regionale station, med skjult kamera afslørede en række fuldstændig meningsløse og nedværdigende hændelser på plejehjemmet. Ofrene var institutionens beboere, skurkene uheldige elementer i en ellers solid, men trængt medarbejderstab.

Torben Hansen har stået som disponent for en række fejlslagne beslutninger i denne sag. Det er beslutninger, der har det fælles træk, at han reelt har manglet rådgivning til, hvorledes svære problemstillinger skulle tackles.

Lad mig nævne nogle eksempler. Det var komplet tåbeligt, at Randers Kommune afslog et forhåndstilbud om at se TV-indslagene, før de blev sendt. Den pensionerede socialdirektør Erik Mouritsen traf beslutningen, Torben Hansen må have billiget. Ellers kunne han jo bare have grebet ind.

Torben Hansen afslog at kommentere hændelserne, da de først rullede over skærmen. Her var muligheden for at undskylde overfor de pårørende, men også at slå i bordet i forhold til de fejlgreb, der blev afdækket. Han undlod at sætte sig selv i formandsstolen for den styregruppe, der skulle rette op på tingene, og endelig var han en af de sidste, der lod sig overbevise om, at en undersøgelse af hele området måtte være eneste naturlige udgang på den sag.

Jeg synes som sagt, at Torben Hansen er både flittig og til tider visionær. Det kan man vel også forlange af en mand, vi som skatteborgere lønner med ca. 1,4 mio kr. årligt. Jeg synes også, han på linje med os alle har pligt til at arbejde med sine svage sider og måske i den forbindelse opdage, at det er mere vigtigt at håndtere kontroversielle sager - og de er uundgåelige - end at åbne en ny faktabutik på Hadsundvej.

Det bliver interessant at følge, hvorledes byrådet i denne måned politisk vil lande sagen om Huset Nyvang. Det vil der blive brugt mange timer på i den kommende tid.

Særlig et problem vil give anledning til svære overvejelser, nemlig at der fortsat er pårørende, der føler sig dårligt behandlet. De giver udtryk for noget så simpelt, at de mangler en undskyldning fra de ansvarlige for de uhyrligheder, der har fundet sted.

Jeg synes, øvelsen er simpel. Bare sig undskyld, også selvom I mener, det er sket. Og så naturligvis følge op på, hvorledes situationen udvikler sig på Nyvang. Her må man formode, at bedre tider allerede er indtruffet.


Torben Hansen har stået som disponent for en række fejlslagne beslutninger i denne sag. Det er beslutninger, der har det fælles træk, at han reelt har manglet rådgivning til, hvorledes svære problemstillinger skulle tackles.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce