Annonce
Randers

Brøns om ny strategiplan: Busterminal bliver liggende, butikslivet fortættes og - måske - flere p-pladser

Formand for udviklingsudvalget, Christian Brøns (V), ser frem til allerede næste år at kunne begynde at føre visionerne i "Strategisk midtbyplan Randers midtby" ud i livet. "Et af punkterne i planen er, at vi politikere skal sørge for, at rammerne er tilstede for dem, der vil skabe arrangementer og oplevelser i Randers midtby," siger han. Foto: Anne Myrup Pedersen
Med strategiplanen "Strategisk midtbyplan Randers midtby" er der nu skabt et fælles fodslag mellem et bredt flertal i Randers Byråd om retningen for en ny Randers midtby.
Annonce

Randers: Et enigt udviklingsudvalg i Randers Kommune har indstillet strategiplanen "Strategisk midtbyplan Randers midtby" til vedtagelse i økonomiudvalget og Randers Byråd.

Planen er en vision for, hvordan Randers midtby de kommende år skal udvikles til at blive mere attraktiv og oplevelsesrig. Den er samtidig et strategisk grundlag for, hvordan midtbyen skal anvendes og bygger på fire overskrifter: Der skal være noget at komme efter i midtbyen. Der skal være mere grønt i midtbyen. Midtbyen skal kunne bruges døgnet rundt. Midtbyen skal også eksistere om 100 år.

- Der er brug for en udvikling af midtbyen, for ellers bliver det til en afvikling, siger udviklingsudvalgets formand, Christian Brøns (V).

Han lægger ikke skjul på, at der er tale om en gammel problematik, men peger på, at det tidligere har været enkeltsager, der har været politisk enighed eller uenighed om.

- Det nye er, at der nu er skabt et fælles fodslag og en forpligtigelse i forhold til retningen for bymidten. Det gælder både blandt byrådets partier og de organisationer, vi samarbejder med som eksempelvis Cityforeningen. Et fælles fodslag, som rækker længere end den nuværende valgperiode, det er i hvert fald min indstilling, siger Christian Brøns, der allerede nu er valgt til at skulle være Venstres borgmesterkandidat ved kommunalvalget 2021.

- Hvor mange og hvilke konkrete tiltag, vi kan gå i gang med efter årsskiftet, afhænger af de budgetforhandlinger, vi om kort tid går i gang med, fortsætter han.

Der er brug for en udvikling af midtbyen, for ellers bliver det til en afvikling.

Christian Brøns (V), formand for udviklingsudvalget

Annonce

Fra butik til bolig

En af strategiplanens visioner er, at der skal ske en fortætning af detailhandlen i centrum, hvilket åbner for, at der fremover vil kunne skabes boliger, hvor der nu er butikker.

- Den udvikling, tror jeg, vil give kunderne den bedste oplevelse, siger Christian Brøns uden at ville give et konkret bud på hvilke gader, der fremover skal huse midtbyens butikker.

Af strategiplanen fremgår det, at busterminalen skal blive, hvor den er, men at den skal omdannes.

- Det giver mulighed for at optimere terminalens drift, så der kan skabes nogle spændende byrum samt bedre tilgængelighed og adgang til vandet, siger Christian Brøns.

Når det kommer til antal p-pladser i fremtiden, vil Christian Brøns vente og se, hvilken vej udviklingen tager i den nye bymidte.

- Jeg tror ikke, at jeg er dygtig nok som spåmand til at kunne forudsige, om der i fremtiden er nok p-pladser med dem, vi har nu. Men det er klart, at hvis der skal bo flere i midtbyen, så kræver det flere p-pladser, siger han.

Annonce

Sikrer rammerne for oplevelser

Omdannelsen af midtbyen skal ifølge Christian Brøns ses som et svar på den konkurrence, som Randers er i med de omkringliggende østjyske kommuner og byer.

- Hvis vi ikke handler og sikrer midtbyen en fortsat god og sund udvikling, er der nogen, der overhaler os. Derfor er et af målene med planen at få flere kunder ind i midtbyen; kunder som helst skal komme fra de omkringliggende kommuner for at lægge deres lønkroner i Randers, siger han.

Christian Brøns understreger, at selv om butikslivet er en vigtig del af midtbyen, så er midtbyen også meget andet.

- Det er vigtigt for en kommunes og bys identitet, at der er et sted at mødes, og derfor peger vi med planen på, at en midtby skal være mere end detail. Det skal også være oplevelser og arrangementer, og der kan midtbyen noget, som ingen andre steder i kommunen kan. Det synes jeg, vi som politikere har en forpligtigelse til at understøtte.

- Derfor er det vigtigt, at vi sikrer, at rammerne er der for, at andre kan skabe oplevelserne, hvilket er det, der i strategiplanen er beskrevet som plug 'n' play, hvor vi fra kommunens side sørger for, at infrastrukturen er på plads, så andre kan lave arrangementer i midtbyen som eksempelvis Randers Festuge.

Christian Brøns (V) er formand for udviklingsudvalget samt 1. viceborgmester i Randers Byråd. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Havnegades fremtid

For Christian Brøns er et af de centrale elementer i strategiplanen, at midtbyen og vandet skal bindes sammen og på den måde understøtter den overordnede plan og vision for Randers: "Byen til Vandet".

- At binde midtbyen og vandet sammen vil være en kæmpe gevinst for Randers, for som det er nu, vender byen ryggen til vandet, og det er en skam, når vi har noget ufattelig unikt natur lige omkring hjørnet. Samtidig vil det betyde, at vi får klimasikret midtbyen, får løst nogle af de infrastrukturmæssige problemer, vi har, samt at der kan skabes bosætning på og omkring Havnen, siger han.

For at kunne binde byen og vandet sammen, er det nødvendigt at tage en beslutning i forhold til trafikforholdene ved havnen og i særdeleshed Havnegade og Randersbro. Christian Brøns fortæller, at man sideløbende med strategiplanen er i gang med at lave en udviklingsplan for netop dette område. Byrådet har således fået tre bud på et løsningsforslag, som nu skal vurderes af et dommerpanel, som i løbet af efteråret skal tage stilling til, hvilket forslag der skal arbejdes videre med, hvorefter en endelig plan skal vedtages i byrådet til foråret.

- Hele projektet "Byen til Vandet" har et 30-40 års perspektiv, så det kommer til at tage tid. Jeg kan derfor ikke på nuværende tidspunkt sige, hvad det munder ud i, men en af mulighederne er en lukning af Havnegade, og det er da en mulighed, jeg synes, vi skal holde åben, siger Christian Brøns.

- Men det er min personlige holdning, for det er jo op til dommerkomiteen at træffe en afgørelse og finde et vinderprojekt, tilføjer han.

Du kan læse "Strategisk midtbyplan Randers midtby" på følgende netadresse: www.randers.dk/udvikling-by-og-land/byudvikling/randers-midtby/

Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Annonce