Annonce
Østjylland

Brandmænd hædret for at redde mindst syv liv ved plejehjemsbrand

De fire brandmænd, som fredag fik overrakt Den Danske Redningsberedskabspris. Fra venstre er det Jan Lindrup Nielsen, Mikkel Julsgaard Schmidt, Hans Steffensen og René Salling Rasmussen. Pressebillede
Mandskabet på autosprøjten fra Allingåbro var de første på stedet, efter at alarmen om branden på plejecentret Farsøhthus var indløbet. De fire brandmænd blev fredag hædret med Den Danske Redningsberedskabspris 2019.
Annonce

København: En brand på plejehjemmet Farsøhthus i Allingåbro 3. august sidste år endte, som mange vil huske, tragisk. Tre kvinder mistede livet i forbindelse med branden, hvis følger endda kunne have været endnu værre. At det ikke blev tilfældet, kan man i høj grad takke fire lokale brandfolk for.

Fredag blev de fire ved en højtidelighed i Holmens Kirke i København hædret for deres indsats.

Holdleder Mikkel Julsgaard Schmidt, holdleder Jan Lindrup Nielsen, holdleder René Salling Rasmussen og brandmand Hans Steffensen, som den fatale aften bemandede Allingåbros autosprøjte, fik overrakt Den Danske Redningsberedskabspris 2019.

Det er efter branden blevet vurderet, at dødstallet sandsynligvis havde været mere end det tredobbelte, hvis ikke de første brandmænd på stedet havde handlet, som de gjorde. De beslutninger, de traf, og det mod og den professionalisme, de udviste, blev afgørende for, at tragediens omfang blev begrænset. I begrundelsen for at give de fire brandmænd fra Beredskab og Sikkerhed årets redningsberedskabspris, skriver priskomitéen blandt andet:

"Hurtig tænkning og mange års erfaring gjorde det muligt for de fire brandmænd at komme de nødstedte til undsætning, på trods af svære omstændigheder. Brandslukning er et holdarbejde, men disse fire gjorde en helt afgørende forskel den fredag aften: Med deres førsteindsats reddede de mindst syv menneskeliv - og formentlig flere".

Om Den Danske Redningsberedskabspris

Prisen kan tildeles det danske redningsberedskabs personale/medlemmer, uanset tilhørsforhold. Det kan være frivillige, værnepligtige, heltids- og deltidsansatte samt medlemmer af de sønderjyske brandværn.

Prisen kan tildeles en enkeltperson eller dele af et redningsberedskab (hold). Indstillinger skal referere til ”skarpe” indsatser, hvor der reddes liv, ejendom og/eller
miljø. Man skal have brugt de kompetencer, man har fået gennem uddannelse, øvelse og indsats. Der lægges vægt på handlekraft, vilje og evnen til at træffe de rigtige beslutninger.

Med prisen følger et beløb på 25.000 kroner.

Beslutningen om, hvem der skal tildeles prisen, træffes af en komité bestående af repræsentanter for interessenter og organisationer i redningsberedskabet: Beredskabsforbundet, Falck, Danske Beredskaber, Beredskabsstyrelsen, Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk, Sønderjysk frivillige Brandværnsforbund, Det Offentlige Beredskabspersonales Landsforbund, FOA og 3F.

Prisen uddeles i forbindelse med Mindehøjtideligheden for omkomne brand- og redningsfolk i Holmens Kirke den første fredag i oktober.
Annonce

Velfortjent

Det var koncernchef i Falck, Jakob Riis, som overrakte prisen. Han var trådt til i stedet for kultur- og kirkeminster Joy Mogensen, som har barselsorlov.

Mikkel Julsgaard Schmidt, Jan Lindrup Nielsen, René Salling Rasmussen og Hans Steffensen er alle ansat hos Beredskab og Sikkerhed, der ejes i fællesskab af kommunerne Randers, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov. Favrskovs borgmester Niels Borring, der er formand for beredskabskommissionen, siger om hædringen af de fire brandmænd:

- Der er ingen tvivl om, at vores fire brandmænd kan være stolte over deres indsats. Vi er i hvert fald stolte af dem, og prisen er yderst velfortjent. En indsats som denne er noget helt særligt og er formentlig kun noget, man oplever ganske få gange i livet. Hos Beredskab & Sikkerhed er vi derfor meget taknemmelige over, at deres indsats bliver hædret med Den Danske Redningsberedskabspris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce