Annonce
Østjylland

Brandvæsenet advarer: Naturbrande i Østjylland hver dag

Knastørt. Lige nu samler vi læserbilleder af tørken. Dette har vi fået fra Karna Salomonsen, som konstaterer, at Trehøje mere ligner en afrikansk savanne, end hvad det er: Et højdedrag i Mols Bjerge. Har du også et billede af tørken i Østjylland, som du vil dele med læserne, kan du maile det til red@stiften.dk.

Østjyllands Brandvæsen advarer om ekstrem tørke. En lille uforsigtighed kan starte naturbrand.

ØSTJYLLAND: Naturen er som en krudttønde i øjeblikket, og Østjyllands Brandvæsen må efterhånden dagligt rykke ud til naturbrande. På landsplan er der op mod 30 naturbrande hver dag.

- Der er grund til at være ekstremt forsigtig, siger operativ chef Anders Rathcke, Østjyllands Brandvæsen.

Beredskabsstyrelsen fik i maj måned over dobbelt så mange udkald til naturbrande, som de gjorde i gennemsnit de sidste fem år. Også juni var travl og bød på mange udkald til naturbrande, hele 449 blev det til på landsplan. Til sammenligning ligger det gennemsnitlige antal på 194.

Ifølge Anders Rathcke kan uforsigtighed tillægges en del af uheldene.

- Vi ser desværre stadig, at der bliver smidt cigaretskodder ud fra biler. Jeg skal ikke blande mig i, om folk ryger i bilen eller ej, men man bliver nødt til at beholde cigaretskoddet inde i bilen, når man er færdig med at ryge. Hvis sådan et skod lander i en tørlagt grøft, kræver det ikke megen fantasi at forestille sig, hvad der kan ske, siger han.

- Det er ikke bare selve branden, som er problemet. Vejene må ofte spærres over en længere periode.

Anders Ratchke siger, at folk generelt er forsigtige. Stort set alle er klar over brandfaren.

- Mit budskab er: Men man skal ikke bare være forsigtig. Man skal være meget forsigtig, siger han.

AFBRÆNDINGSFORBUD

Afbrændingsforbud i Østjyllands Brandvæsens område, som gælder: Aarhus, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner:- Haveaffald

- Bål og bålfade. Men er bålfadet af almindelig størrelse, må det godt bruges som grill, hvis det står på et fast, ikke-brændbart underlag, og man benytter trækul, træbriketter eller gas til at tænde med.

- Det er også forbudt at brænde halm og halstakke af på marker eller uopdyrkede arealer.

- Hugstaffald, kvas og lignende fra skovbrug

- Festfyrværkeri

Følgende undtages:

- Grill. Men kun, når man tænder med trækul, træbriketter eller gas. Derudover skal det foregå på ikke-brændbart underlag.

- Koge- og varmeapparater til madlavning

- Ukrudtsbrænder og terrassevarmer. Begge dele er tilladte indenfor Østjyllands Brandvæsens område, men beredskabsinspektøren understreger, at man skal udvise særlig agtpågivenhed, og er man i tvivl om fornuften i det, så skal man lade være.

For Randers, Favrskov og Djursland gælder afbrændingsforbuddet desuden: - Stearinlys, haveblus, fakler og lignende i det fri

- Apparater og lignende, der fungerer ved forbrænding: Ukrudtsbrændere, blæselamper, terrassevarmere, udtørringsapparater, svejse- eller skæreaggregater.

For alle undtagelserne gælder, at aktiviteterne skal foregå på u-brændbart underlag og at der skal udvises særlig forsigtig opførsel i forbindelse med brug af ild i det fri.

En overtrædelse af forbuddet kan koste en bøde på 5.000 kroner.

Kilder: Østjyllands Brandvæsen og Beredskab og Sikkerhed.

Mere varme på vej

Tørkesituationen er udløst af en usædvanlig tør sommer.

Først havde vi den varmeste maj i de 145 år, DMI har registreret temperaturen på landsplan. Det er hele 4,2 grader over den gennemsnitlige temperatur.

Også juni var varm. Det var den varmeste og mest solrige juni i 28 år, og juli ser ikke ud til at være meget anderledes. Det har allerede været den mest vandfattige juli, siden DMI begyndte at måle. I første halvdel af måneden har vi kun fået én millimeter regn på landsplan - normalt får vi 66 millimeter nedbør i løbet af juli. Hvis tørken skal brydes, kræver det ifølge DMI omkring 40 mm nedbør eller 40 liter per kvadratmeter på landsplan.

Tørken ser altså ikke ud til at stoppe lige foreløbig. Klimatolog Mikael Scharling, som er manden bag tørkeindekset for DMI, forudser, at vejrmønsteret vi har haft siden maj, ikke umiddelbart ser ud til at ændre sig de kommende fire uger: -Prognoserne de næste fire uger ser både ret solrige, varme og tørre ud, og overordnet vil den nedbør vi får, mest falde i bygeform - altså i afgrænsede områder, konstaterer han.

Tørken er så slem, at operativ chef Anders Rathcke, Østjyllands Brandvæsen, også indskærper professionelle, som arbejder med ild, at være ekstra forsigtige.

- Tagdækkerne skal passe ekstremt meget på, og det samme skal i øvrigt landmændene, når de høster. Det gælder om at være forberedt med det rigtige brandudslukningsudstyr, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce