Annonce
Mariagerfjord

Bredt forlig på plads i Mariagerfjord: Mariager får millioner af anlægskroner

Hadsund Rådhus dannede rammen om det forlig om kommunalbudgettet for 2020-2023, som politikerne i Mariagerfjord indgik torsdag. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen
Et overskud på driften på 150 millioner kroner giver plads til forbedringer og mere personale i fjordkommunen. Blandt andet kan Mariager se frem til en ny cykelsti og udendørs aktiviteter ved hallen.
Annonce

Mariagerfjord: Traditionen tro er der indgået et bredt forlig om det kommende års budget i Mariagerfjord Kommune. Alle 31 medlemmer af byrådet er nemlig blevet enige om rammerne for det budget, der kommer til at tegne Mariagerfjord Kommune i årene 2020-2023.

Sådan lød meldingen fra borgmester Mogens Jespersen (V), da han sammen med alle gruppeformænd og løsgænger Jan Andersen fra Mariagerfjord Byråd mødte op til fælles pressemøde på Hadsund Rådhus.

- Det er flot, at byrådet tager et samlet ansvar for kommunens budget. Det skaber tryghed for vores borgere og arbejdsro for vores ledere og medarbejdere, at der er enighed om kursen, siger Mogens Jespersen, der er glad for, at traditionen for brede budgetforlig i fjordkommunen dermed fortsætter.

Annonce

Sparer 1,7 mio. kr. på driften

Budgetforliget rummer et overskud på driften på 150 millioner kroner, hvilket ifølge politikerne giver mulighed for at forny og vedligeholde kommunens fysiske rammer for produktion af velfærdsydelser og infrastruktur. På den kommunale drift er der desuden lagt op til både besparelser og udvidelser.

Samlet set er der på nogle områder sparet 15 millioner kroner, mens der på andre er udvidet for 13,3 millioner kroner. Det giver en samlet besparelse på driftsbudgettet på 1,7 millioner kroner.

Blandt besparelserne er blandt andet en udskydelse af et vuggestueprojekt i Valsgård og færre timer til tandpleje. Herudover vil man hente en årlig besparelse på 700.000 kroner ved at nedbringe antallet af anbragte børn samt en årlig besparelse på 500.000 kroner på at hjemtage borgere, der benytter aktivitets- og beskæftigelsestilbud i andre kommuner.

I stedet vil der i 2020 blandt andet blive brugt 1,9 millioner kroner til en opprioritering af indsatsen på kontanthjælpsområdet, 500.000 kroner på en genprioritering af Læringslokomotivet, der blev pillet af budgettet sidste år, samt 2,53 millioner kroner til en årlig ansættelse af yderligere 18 SOSU-elever, hvilket forventeligt vil afhjælpe fremtidige rekrutteringsproblemer på ældreområdet.

Annonce

Mariager og omegn tilgodeses

Udover ændringerne på driften er der samlet set planlagt anlægsprojekter for 47,8 millioner kroner i 2020, mens der i de efterfølgende tre overslagsår er afsat i alt 53,5 millioner kroner til anlæg.

Ud af de 47,8 millioner kroner i 2020 vil der blive brugt seks millioner kroner på en pulje til nedrivning af kommunale ejendomme. Herudover er der sat en million kroner af til medfinansiering af et nyt saltbad i Mariager Saltcenter, fem millioner kroner til Mariager Skole, 6,9 millioner kroner til nedrivning af pedelboligen ved Assens Skole samt etablering af nye faglokaler, 600.000 kroner til et udendørs aktivitetsområde ved Mariager Hallen, og ikke mindst 14 millioner kroner til en ny cykelsti mellem Mariager og Skjellerup.

Annonce

En grøn profil

Budgetforliget har ifølge byrådet en grøn profil, hvilket blandt andet kan ses på, at man har opfyldt SF's ønske om stop for brug af sprøjtegifte på offentlige arealer i Mariagerfjord Kommune.

Herudover får biodiversiteten også et løft, idet kommunen forpligter sig til at plante flere blomster i sine grøftekanter.

Sidst men ikke mindst er det en del af aftalen, at kommunalforvaltningen i forbindelse med fremtidige indkøb skal tage særligt hensyn til miljø og klima.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klumme: Få nu fingeren ud af næsen

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce