Annonce
Østjylland

Britt Bager-sagen: Statsadvokaten stopper efterforskning

Britt Bager (V) har længe haft en sag om mulig ulovlig partistøtte i forbindelse med folketingsvalget i 2015 hængende over hovedet. Nu har Statsadvokaten endegyldigt stoppet efterforskningen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020)
Statsadvokaten i Viborg mener ikke, at Venstre i Farvskov kan dømmes skyldig i manglende indberetning af partistøtte til Britt Bager.
Annonce

Politik: Der bliver ikke nogen sag mod det østjyske folketingsmedlem Britt Bager (V) for misbrug af ordningen om partitilskud. Det har Statsadvokaten i Viborg meddelt.

I en meddelelse fra Statsadvokaten hedder det, at i sagen, hvor et folketingsmedlem for Venstre har været anmeldt for at overtræde lov om partistøtte, har Statsadvokaten i Viborg besluttet at indstille efterforskningen. Efterforskningen i sagen mod folketingsmedlemmet indstilles, da indberetningspligten i 2015, og indtil en lovændring med ikrafttrædelse 1. januar 2017, påhvilede partiet og ikke den politiske kandidat.

Efterforskningen i samme sag mod Venstre i Favrskov Kommune indstilles også, da Statsadvokaten i Viborg ikke forventer, at en domstol vil finde Venstre i Favrskov Kommune skyldig i manglende indberetning.

Annonce

- Fornuftigt

Britt Bager har modtaget beskeden fra Statsadvokaten.

Hvad siger du til afgørelsen?

- Det lyder fornuftigt.

Er det en lettelse?

- Jeg har hele tiden sagen sagt, at reglerne er fulgt, og at jeg har haft rent mel i posen hele vejen igennem, så jeg havde forventet, at Statsadvokaten ville nå frem til samme resultat.

Annonce

Fem bidrag

Enhedslisten anmeldte i april 2019 Britt Bager og Venstre i Favrskov kommune for overtrædelse af partiregnskabsloven.

Da Britt Bager op til valget i 2015 modtog 100.000 kroner i valgkampsstøtte, blev ingen af donorernes navne oplyst. Men pengene kom fra fem forskellige virksomheder, som var ejet af den samme person, fordelt på donationer på præcis 20.000 kroner. Det har Politiken via en aktindsigt afdækket. Kritikere mener, at Britt Bager dermed har udnyttet et hul i loven.


Jeg har haft rent mel i posen hele vejen igennem.

Britt Bager


Men i den korte meddelelse fra Statsadvokaten fremgår det blot, at efterforskningen i sagen mod Britt Bager indstilles, fordi det var partiet og ikke Britt Bager, som skulle indberette den økonomiske støtte. Og sagen mod partiet indstilles, fordi Statsadvokaten ikke forventer, at en domstol vil finde partiet skyldig i manglende indberetning.

Hertil siger Britt Bager: - Jeg har hele tiden haft det sådan, at kredsen i Favrskov har modtaget pengene efter loven og har indberettet dem, som de skulle.

Annonce

Tilfredse formænd

Formanden for Venstre i Favrskov, Michael Jensen, er tilfreds med meldingen fra Statsadvokaten:

- Det er dejligt, og det beviser, at vi som organisation og kredsbestyrelse ikke har gjort noget galt.

Er du overbevist om, at det ikke er en fiffig løsning, hvor pengene kommer fra een og samme person?

- Ja.

Den nuværende næstformand i Venstre i Farvskov, Gunnar Vinge-Hansen, var formand, da sagen begyndte. Han er også tilfreds i dag:

- Vi har indberettet korrekt, derfor er der ingen sag.

Der har været rejst kritik af, at partistøtten kom fra samme person og var delt op i fem portioner for at undgå at få navnet på giveren frem. Hvad tænker du om den?

- Den tænker jeg ikke noget om, fordi vi holder os kun til reglerne, og det er derfor, der ikke bliver nogen sag. Vi har holdt os fuldstændigt til reglerne.

Venstre i Region Midtjylland har i en redegørelse om partistøtte skrevet, at de fem bidrag tilsyneladende kom fra samme person. Formand Jens Nicolai Vejlgaard tager afgørelsen fra Statsadvokaten til efterretning.

Har du fuld tillid til, at Britt Bager har overholdt reglerne for partistøtte?

- Det har vi i al fald lovens ord for, og det hilser vi med stor tilfredshed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce