Annonce
forside

Bro er faldet sammen og styrtet ned i Gudenåen: - Det er da en katastrofe

Kjællinghølbroen er styrtet i Gudenåen. Foto: Morten Dueholm
I weekenden styrtede Kjællinghølbroen ned. Den skulle ellers være fjernet på mere almindelig vis i næste uge.

Bjerringbro: Kjællinghølbroen er styrtet sammen, og den ganske unge træbro ligger nu i den drivende Gudenå, som den burde gå over.

- Det er da en katastrofe, konstaterer en af de mange lokale, som søndag formiddag var nede ved åen for at se ruinerne ved selvsyn. I den stride regn og blæst havde Alex Karlsbak taget ungerne Mai Kalinka og Viktor Kidmose Karlsbak under armene, og de havde kun smil og hovedrysten til overs for den fadæse, som sammenstyrtningen symboliserer.

Familien bor i Bjerringbro og har ofte brugt broen, som altså havde færre end 10 år på bagen, inden råd åd den op.

- Hvis jeg havde det firma, der havde lavet den, så var jeg gået konkurs, konstaterer Alex Karlsbak.

- Eller lukket det og fået nyt momsnummer, tilføjer han med et grin.

Annonce
Broen har været spærret siden december 2018. Foto: Morten Dueholm

Fri sejlads

Kjællinghølbroen har været i så bekymrende dårlig tilstand, at Viborg Kommune valgte at spærre adgangen til broen for et års tid siden. Man mente, der var nedstyrtningsfare, hvis der eksempelvis kom et tungt lag sne.

I denne weekend gav konstruktionerne altså tilsyneladende op - helt uden hjælp fra tunge snedriver.

Faren for nedstyrtning var således større, end Alex Karlsbak ville have troet, selvom han som så mange andre godt kunne se, at broen nogle steder så ilde stedt ud.

Det var dog stadig tilladt at sejle under træbroen, ja sådan har det faktisk være siden april, så muligvis har man også ved de relevante myndigheder undervurderet, hvor slemt, det faktisk stod til.

Niels Dueholm, socialdemokratisk gruppeformand og fra Bjerringbro, erkender gerne, at han er voldsomt overrasket over udviklingen.

- Ja, det må jeg sige. Det kommer godt nok bag på mig, at den er i sådan en stand, at den lige pludselig falder sammen, siger han, og tilføjer:

- Nu skal den fjernes - og det er lige nu.

Ét stykke

Viborg Kommunes klima- og miljøudvalg havde besluttet, at Kjællinghøl-broen skulle fjernes før jul i år - og arbejdet skulle være begyndt i denne uge.

- Vi håber, at broen kan løftes op og væk i et stykke, men det afhænger naturligvis af, hvor rådden broen er, sagde biolog i Viborg Kommunes Teknik & Miljø Rolf Christiansen til Viborg Stifts Folkeblad i slutningen af november.

Det håb er altså brast sammen.

Nu skal den så ikke alligevel pilles ned - det er ligesom klaret - men i stedet fiskes op. Viborg Kommune har prioriteret penge til en erstatning, omkring halvanden 1,5 millioner kroner, så folk igen kan trave, løbe og cykle over Gudenåen.

- Det primære må være at finde en løsning, der kan holde - og så må udseendet være det sekundære, mener Niels Dueholm.

"Spærret fare for nedstyrtning". Foto: Morten Dueholm
Familien Karlsbak fra Bjerringbro var blandt de mange, som havde hørt, at broen nu havde givet op. Foto: Morten Dueholm
Kommunens folk var på plads for at sætte et nyt skilt op. Foto: Morten Dueholm
Vandet driver ugeneret videre og henover broen. Foto: Morten Dueholm
Søndag, den 8. december 2019 Kjællinghøl-broen er styrtet i Gudenåen Foto: Morten Dueholm
Søndag, den 8. december 2019 Kjællinghøl-broen er styrtet i Gudenåen Foto: Morten Dueholm
Søndag, den 8. december 2019 Kjællinghøl-broen er styrtet i Gudenåen Foto: Morten Dueholm
Søndag, den 8. december 2019 Kjællinghøl-broen er styrtet i Gudenåen Foto: Morten Dueholm
Søndag, den 8. december 2019 Kjællinghøl-broen er styrtet i Gudenåen Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor er det vigtigt at fejre vores sportshelte

I aftes var det atter tid til den årlige fejring af byens idrætsliv. Næste år er der 10 års jubilæum for begivenheden, som i forskellige former har været afholdt i Arena Randers. I de første år stod den på galla og store navne, som blev hentet ind for at underholde folket. Men i de senere år har man i højere grad valgt at lade dygtige, lokale talenter bidrage med underholdende indslag. Det gør bestemt ikke noget. Tværtimod. Det er langt mere interessant at få et glimt af, hvad vores eget rige idræts- og kulturliv har at byde på. Store nationale kunstnere og sportsfolk kan vi altid opleve en anden dag. En aften, hvor vi fester for det lokale idrætsliv, skal også afvikles i en lokal ånd. Fortsæt endelig med det. Men i centrum er og bliver de 11 prisuddelinger. Det er i de øjeblikke, hvor de store talenter, de frivillige idrætsledere, legenderne med en glædens tåre i øjenkrogen bliver kaldt op til hyldest. Det er de øjeblikke, der gør sportsfejringen til noget særligt at være en del af. Her handler det ikke bare om Randers HK eller Randers FC. Det handler heller ikke bare om en enkelt idrætsforening eller klub. Det handler om at mødes på tværs af idrætsgrene og på tværs af bredde og elite. Det er en aften, hvor man får mulighed for at lytte og lade sig inspirere og måske tage noget med hjem til dagligdagen i den idræts- og foreningsverden, som er og bliver et vigtigt fundament under lokalsamfundet. Der er himmelvid forskel på, om man er en stor, professionel sportsvirksomhed eller en lille forening udelukkende drevet på frivillig arbejdskraft. Men netop derfor er det godt at mødes og skabe en større forståelse af, hvordan udfordringerne kan se ud i den båd, man nu engang er placeret i. Sportsfesten er ikke afgørende for, om randrusiansk idræt lever godt. Det er det daglige arbejde ude i klubberne. Men sportsfesten er en god lejlighed til at minde hinanden om, at når alt kommer til alt, er der ingen elite uden bredde. Og omvendt.

Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Annonce