Annonce
Randers

Brugsuddeler om lukningsramt lokalbrugs: Det er vemodigt

Beslutningen om at lukke brugsen har ifølge uddeleren været nogen tid undervejs. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Medlemmerne i Gassum Brugsforening har besluttet at lukke Lokal Brugsen Gassum efter tre års drift med underskud. Beslutningen betyder, at brugsuddeler Mads Damsgaard efter 24 år i butikken nu skal finde sig et nyt arbejde.

Gassum: - Det er lidt mærkeligt. Nu kan man godt se, at hylderne bliver tomme og det tynder ud i varelageret. Det er ikke så sjovt mere. Nu skal det bare overstås.

Ordene, som kommer ud af munden på brugsuddeler i Lokal Brugsen Gassum, Mads Dalsgaard, bliver sagt med tydelig tristhed. Og det er der slet ikke noget at sige til.

Den 51-årige brugsuddeler har nemlig haft sin faste gang i lokalerne på Amtsvejen 31 i Gassum i de seneste 24 år. Dag efter dag, uge efter uge, har han sammen med sit hold af medarbejdere stået klar til at tage imod kunderne i byens lokale brugs.

Men fredag 31. maj er det hele forbi.

Det står klart, efter at bestyrelsen i Gassum Brugsforening med medlemmernes accept har besluttet at stoppe med dagligvarehandel og dermed lukke Lokal Brugsen Gassum.

I 24 år har brugsuddeler Mads Damsgaard sørget for, at butikslokalerne i brugsen i Gassum så pæne og fyldte ud. Derfor gør det ondt på ham at se, hvordan butikken ser mere og mere forsømt ud, mens den nærmer sig sidste åbningsdag. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Rettidig omhu

Beslutningen om at lukke brugsen har været nogen tid undervejs.

Officielt er den blevet truffet af bestyrelsen i Gassum Brugsforening i begyndelsen af denne måned, men forud for afgørelsen har man haft en længerevarende dialog med Coop om forretningens bæredygtighed.

For selv om brugsen i Gassum har givet overskud i 21 af de i 24 år, som Mads Dalsgaard har været brugsuddeler på stedet, så har de seneste tre års regnskaber givet grund til bekymring. De er nemlig alle endt med et underskud, fortæller Mads Damsgaard.

- Når regnskabet begynder at ligge 100.000 kroner til den skæve side, som det for eksempel var tilfældet sidste år, så går den ikke længere. Der er jo kun ét sted, vi kan tage pengene fra, og det er vores egenkapital, siger han.

Derfor bad bestyrelsen ad to omgange ved generalforsamlinger i april foreningens medlemmer om at tage stilling til et forslag om lukning.

- Nogle vil nok mene, at lukningen sker i lige lovlig god tid. Vi kunne måske godt være fortsat i et halvt eller helt år mere, men vi kan se, at tingene ikke hænger sammen, og derfor har bestyrelsen valgt at lukke nu, for at der skal være penge til alle. På den måde får alle ansatte løn, og alle debitorer, der har penge til gode, får også deres penge, siger Mads Damsgaard.

En bevægende gestus

Da beslutningen om at lukke i princippet var truffet ved den sidste af de to generalforsamlinger, gav de næsten 100 fremmødte udtryk for stor taknemlighed for Mads Damsgaard. Hver og én rejste de sig nemlig og gav brugsuddeleren en stående applaus og dermed anerkende den betydning, han har haft for lokalsamfundet i næsten et kvart århundrede.

- Det var rigtig flot. Det er ikke hver dag, man får et stående bifald, når en butik lukkes. Det plejer som regel at give skældud i stedet for, siger Mads Dalsgaard, der ikke kunne holde sig fra at fælde en tåre over sine medborgeres gestus.

På trods af lukningen af lokalbrugsen fortsætter Gassum Brugsforening sit virke og fører driften af sine bygninger, sit inventar og tankanlægget, som man samarbejder med OK om, videre.

Desuden har man nedsat en arbejdsgruppe bestående af Gassum-borgere, som i samarbejde med Dagrofa arbejder for at finde en selvstændig købmand, som hurtigst muligt kan og vil etablere en dagligvarebutik i lokalerne. På samme måde som det tidligere er sket i eksempelvis Asferg.

- Jeg har den holdning, at det burde være muligt at finde en købmand, der har lyst til at rykke ind i lokalerne, siger Mads Damsgaard, som dog selv har takket nej til muligheden for at fortsætte som selvstændig købmand i byen.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce