Annonce
Mariagerfjord

Budgetforhandlinger med mundvigen opad: Mariagerfjord står med 20 millioner umærkede budgetkroner

Dette års budgetforhandlinger i Mariagerfjord Kommune foregår med væsentlig lettere stemning, end det var tilfældet sidste år. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen
I øjeblikket ser der ud til at være 20 millioner kroner i Mariagerfjord Kommunes 2020-budget, som endnu mangler at blive øremærket. Det er blandt andet et højere niveau for næste års statstilskud og udligning, der gør det lettere for politikerne at løse efterårets budgetopgave.

Mariagerfjord: Et øget niveau for det samlede statstilskud og udligning er med til at gøre det væsentlig lettere at være politiker i Mariagerfjord Kommune i efteråret 2019, end det var tilfældet på samme tid sidste år.

Det står klart, efter kommunens økonomiforvaltning har opgjort det tekniske budget, der ligger til grund for de påbegyndte budgetforhandlinger for 2020.

Af budgettet fremgår det, at Mariagerfjord Kommune – hvis ikke man tager initiativ til justeringer af det grundbudget, der allerede ligger – står til at kunne lægge 22 millioner kroner i kassen med udgangen af 2020. Det er mere end 21 millioner kroner ekstra i forhold til forventningen for 2020 ved vedtagelsen af dette års budget, lyder det fra økonomidirektør Kim Jacobsen fra Mariagerfjord Kommune.

- Det er korrekt, at hvis man kigger på det på den måde, så er økonomien i Mariagerfjord væsentligt forbedret i forhold til det, vi oplevede sidste år. Men vi ved jo også godt, at politikerne som regel har nogle ønsker, som de gerne vil have opfyldt inden for både drift og anlæg, og som påvirker økonomien. Så det er nok tvivlsomt, at det så også ender sådan, siger Kim Jacobsen.

- Vi kan ikke slå til søren

Sidste års budgetforhandlinger blev et historisk lavpunkt for Mariagerfjord Kommune. På det tidspunkt var man blandt andet på grund af et markant fald i udligningsstøtte tvunget til at spare 123 millioner kroner i budgettet for 2019.

Sådan ser det ikke ud i år, og derfor vil borgmester Mogens Jespersen (V) gerne indrømme, at budgetforhandlingerne foregår med mundvigene opad.

- Selvfølgelig er det nemmere at lave et budget i år, end det var sidste år. Sidste år måtte vi skære rigtig dybt på alle områder, og nu har vi en mulighed for at gøre det lidt bedre på nogle områder. Men vi kan ikke slå til søren, bare fordi vi får lidt flere millioner kroner mere at gøre med, siger han.

Annonce

Et håbløst udligningssystem

En af årsagerne til, at 2020-budgettet ser ud til at blive en væsentligt rarere oplevelse for politikerne, er således, at Mariagerfjord står til at få en samlet tilskuds- og udligningsindtægt på 806,3 millioner kroner i 2020. Det er en stigning på 44 millioner kroner i forhold til niveauet i 2019, hvor fjordkommunen fik 762,5 millioner kroner, og i 2018, hvor niveauet var på 803,2 millioner kroner.

En positiv udvikling, hvis man spørger Mogens Jespersen. Men også en udvikling som viser, at det eksisterende udligningssystem er uigennemsigtigt og umuligt at arbejde med, mener han.

- Alene sidste år blev vi trukket 20 millioner kroner i tilskud, fordi befolkningstallet var steget lidt i forhold til i 2014. Men nu er samme tal så faldet lidt i forhold til år 2015, og derfor får vi så nu 20 millioner kroner. Når der fra det ene år til det andet kan optræde en forskel i tilskuddet på 40 millioner kroner – alene på grund af én ting, her befolkningstallet – så fortæller det jo, at vi står med en håbløs opgave, når vi skal forsøge at lave et budget, siger han.

Derfor er holdningen i Mariagerfjord Kommune stadig, at det er strengt nødvendigt med en udligningsreform, som vil gøre det lettere for de danske kommuner at forudse det næstkommende års indtægtsside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce