Annonce
Randers

Budgetforhandlinger: Venstre ude af budget-kabalen i Randers

Christian Brøns mener, at randrusianerne kan se frem til en skattestigning, da Venstre ikke længere er en del af budgetforhandlingerne. Arkivfoto
Byrådets næststørste parti forlod tirsdag eftermiddag forhandlingerne om budgettet i Randers Kommune. Dermed tegner der sig et forlig, der kommer til at byde på en mindre skattestigning. Også Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten forlod forhandlingerne.
Annonce

Randers: Det tegner til et forlig omkring det kommende års budget i Randers Kommune uden Venstre. Byrådets næststørste parti forlod tirsdag eftermiddag forhandlingerne på Laksetorvet. Det samme gjorde de tre små lister, Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten.

I aftes klokken 19 mødtes de resterende partier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti for at forhandle en aftale på plads.

De fem partier kan til sammen mønstre 19 af byrådets 31 medlemmer.

Venstres politiske leder, Christian Brøns, mener, at Socialdemokratiet har gjort alt, hvad det kan i forhandlingerne for ikke at drøfte dette års budget med Venstre. Han oplever, at borgmester Torben Hansen (S) fra start ikke har været indstillet på at forhandle seriøst med Venstre.

- Vi har kun mødtes med borgmesteren to gange en halv time i løbet af to dage. Samtidig har vi kunnet konstatere, at der har været realitetsforhandlinger uden om os med enkelte partier og flere grupper. Det siger mig, at Torben Hansen ikke har haft intentioner om at indgå et bredt forlig, og at han ikke ønsker det brede samarbejde med Venstre, siger Christian Brøns.

Hos Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten har man oplevet det samme forløb.

Annonce

Skatten er på tværs

I en pressemeddelelse beklager de tre lister, at de ikke længere er en del af forhandlingerne.

- Enhedslisten, Beboerlisten og Velfærdslisten gik til forhandlingerne med det mål at forhindre nedskæringer på kernevelfærden. Vi har erfaret, at Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Konservative og Dansk Folkeparti forhandler om et budget, der indeholder store nedskæringer på kernevelfærden, siger de.

Bjarne Overmark fra Beboerlisten slår dog fast, at døren står åben, hvis Torben Hansen får brug for stemmer til at forhindre nedskæringer.

Mens de tre lister har talt for at lade skatten stige, så har Venstre hele tiden afvist at løse nogle af kommunens økonomiske udfordringer ved at hæve skatten. Og det er, mener han, årsagen til, at Venstre ikke har haft mulighed for at deltage reelt i forhandlingerne.

- Vi har hele tiden - i valgkampen, og da vi gjorde Torben Hansen til borgmester - sagt, at vi ikke vil være med til en skattestigning. Det ser vi konsekvensen af nu. Det tyder på, at skatten partout skulle stige, siger Christian Brøns.

Annonce

Bredt samarbejde væk

Venstre nåede i løbet af budgetforhandlingerne, der har varet to dage, kun at holde to korte møder med borgmesteren. Det til trods for, at man har stået standby i forhandlingerne i to dage.

- Socialdemokratiet har i denne proces ikke ønsket et bredt forlig med Venstre. Det brede samarbejde er aflivet, og det er synd og skam for borgerne, virksomhederne og medarbejderne i kommunen. Vi er sikre på, at et bredt forlig ville kunne drive kommunen fremad. I stedet ser det ud til, at Socialdemokratiet vælger en kviklånsløsning ved at sætte skatten op. En løsning, hvor man ikke forholder sig til de massive udfordringer, vi står overfor i forhold til vores økonomi og manglende tilflytning, siger Louise Høeg, gruppeformand for Venstre.

Randers Kommune har af Indenrigsministeriet fået lov til at hæve skatten med 18,2 millioner kroner, der svarer til en stigning på 0,125 procentpoint.

Den stigning har Dansk Folkeparti sagt god for, mens partiet på forhånd har modsat sig en skattestigning på op til 0,5 procent, som ellers venstrefløjspartierne var varme på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariagerfjord

17 coronasmittede på én uge i Mariagerfjord

Annonce