Annonce
Østjylland

Budgetforlig: 28 af 29 står bag vanskeligt budget 2019 i Mariagerfjord

Det var en flok trætte politikere, der torsdag aften præsenterede det budgetforlig, som 28 ud af 29 byrådsmedlemmer i Mariagerfjord Kommune står bag. I den seneste tid har forhandlingerne mere ellermindre foregået i døgndrift, fortæller de. Foto: Mariagerfjord Kommune

Politikerne i Mariagerfjord Kommune har indgået et bredt budgetforlig. 28 af byrådets 29 medlemmer står bag næste års budget, som de alle betegner som det værste budget, de har været med til.

Mariagerfjord: Efter flere måneders forhandlinger er der indgået et bred forlig om det ekstremt svære 2019-budget i Mariagerfjord Kommune. 28 af 29 byrådsmedlemmer er nået til enighed om, hvordan pengene skal forvaltes, når den økonomiske ramme snævres drastisk ind efter nytår, og det betyder, at kun SF står uden for forliget.

Selv om V-borgmester Mogens Jespersen tilbage i august sagde, at skatten var det sidste håndtag, han ville skrue på, så har der efterhånden længe været spekuleret i, om netop skattestigninger ikke ville blive en del af budgetforliget. Og sådan blev det.

Kommuneskatten stiger med 0,2 procentpoint til 26,1 procent, mens grundskyldspromillen hæves fra 28,8 til de maksimale 34, som ses i en lang række andre kommuner. Herudover vil et lånoptag på 16 millioner kroner bidrage til, at det 123 millioner kroner store hul i økonomien opfyldes så godt og vel.

Dermed står 2019 nu til at give et budgetoverskud på knap 1,3 millioner kroner.

- Ubehagelige prioriteringer

De nye tal blev torsdag aften fremlagt ved et pressemøde, hvor aftalepartiernes gruppeformænd, borgmester Mogens Jespersen og Socialdemokratiets Karen Østergaard, der også har været en del af forhandlingsudvalget, var til stede.

Ved pressemødet fastslog Mogens Jespersen, at han er glad og stolt over den indstilling, som byrådets medlemmer har vist under forhandlingerne.

- Det her har været en udfordring som aldrig før. Normalt ville vi kun have accepteret seks ud af de 166 spareforslag, som har været sendt ud. Derfor synes jeg, det er flot, at næsten hele byrådet har taget ansvar for kommunens budget i så vanskelig økonomisk situation, hvor vi har været nødt til at foretage en lang række svære og ubehagelige prioriteringer, sagde han ved mødet. Borgmesteren sendte desuden en ros af sted til SF's Peder Larsen.

- Selv om SF ikke er en del af budgetaftalen, deltog Peder Larsen (SF) på lige fod med alle os andre i forhandlingerne indtil onsdag, hvor han besluttede at forlade os, sagde borgmesteren.

Annonce

Lånoptag dæmper stødet

Heller ikke viceborgmester og gruppeformand i Socialdemokratiet Leif Skaarup er stolt af 2019-budgettet.

- Det her er det budget, jeg har været mindst stolt af overhovedet. Det har været hårdt arbejde, og der er mange besparelser, jeg gerne havde set fjernet. Men det her er blevet kompromiset, for som det ser ud nu, står vi faktisk til at tage penge op af kassen for at få tingene til at hænge sammen, siger han med henvisning til kommunens lånoptag på 16 millioner kroner.

Leif Skaarup håber derfor ikke, at staten sanktionerer skattestigningen alt for hårdt, for så bliver kommunen økonomisk sårbar, meddeler han

Jørgen Hammer Sørensen (DF), Casper Hedegaard (RV) Jens-Henrik Kirk (V) og Jan Andersen (UP) synes heller ikke, at budgettet har været en fornøjelse at få på plads.

Budget 2019 andenbehandles ved det kommende byrådsmøde om eftermiddagen fredag 12. oktober.

Annonce
Randers For abonnenter

DFs byrådsmedlem vil ikke vaccineres mod covid-19: - Jeg er for ung til at agere forsøgsperson og vil ikke lade mig presse til at blive stukket

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Jyske Bank er tæt på at være klar til at rykke ind i sit nye, bæredygtige randersdomicil

Randers FC For abonnenter

Timing, ambitionsniveau og erstatninger? Søren Pedersen går i dybden med profilsalg

Randers

Corona-tiden har været god for Lillebjørn

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers

Alarm 112

Kedelig stigning i trafikken: Flere forsøgte at liste branderten hjem

Sport For abonnenter

Roser, nyopdagelse og oplagte punkter at forbedre: Ole Bitsch evaluerer testsejren mod Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Ny multibane i Grenaa: Idrætsforeninger vil skabe et nyt samlingspunkt for familier og unge

Randers

Borgmesterløfte: Plan for parkering er lige på trapperne - men ikke alle kan få en p-plads lige uden for døren

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Randers FC

Officielt: Randers FC sælger Greve

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK trak fra Horsens til sidst

Randers FC

Medie: Mathias Greve er til lægetjek i anden Superliga-klub

Annonce