Annonce
Østjylland

Budgetforlig: Fem partier står bag kommunalbudgettet for næste år

Fem partier står bag en budgetaftale, som nu er blevet indgået i Norddjurs Kommune. Arkivfoto
Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten har indgået budgetforlig om budget 2020-2023 for Norddjurs Kommune. Aftalens overskrifter er "økonomisk bæredygtighed" og "støtte til Kattegatcentret".

Norddjurs: Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti valgte at gå, da der tidligere på ugen blev holdt et forhandlingsmøde om Norddjurs Kommunes budget for de kommende fire år. Nu har de øvrige fem partier indgået et budgetforlig, som først og fremmest har til formål at gøre kommunen økonomisk bæredygtig – men også socialt og miljømæssigt bæredygtig i de kommende år.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Norddjurs Kommune udsendte torsdag aften.

- Med dette budgetforlig kan vi begynde at se fremad og arbejde videre på at forløse Norddjurs Kommunes mange potentialer. Økonomisk stabilitet og ro er en grundlæggende forudsætning, ligesom en solid kassebeholdning og afvikling af gæld er afgørende for, at der frigøres penge til drift og anlæg, og at vi på et sikkert fundament kan udvikle Norddjurs. Jeg mener, at dette grundlag nu er til stede i form af denne aftale, siger borgmester Jan Petersen i pressemeddelelsen.

Annonce
Fem partier står bag en budgetaftale, som nu er blevet indgået i Norddjurs Kommune. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Pingvinhus får sine penge

Med budgetaftalen i hus står det klart, at både Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten anerkender de økonomiske målsætninger og den skattestigning, som var en del af budgettet for 2019. nemlig, at der skal være 150 millioner kroner i kommunekassen, og at skatteprocenten skal forblive på 26,9 procent.

Herudover bakker alle også op om februars flertalsbeslutning om at støtte etableringen af et pingvinhus ved Kattegatcentret med 15 millioner kroner, som man fik ind i forbindelse med et jordsalg ved Gammel Estrup Herregård. Dengang tog Enhedslisten forbehold for støtten, mens kun LA og Konservative var imod.

Der er desuden aftalt en konkret belysning af mulighederne for øget udlicitering, som aktuelt er til politisk behandling.

Et hak i kommunegælden

Under overskriften "økonomisk bæredygtighed" har aftalepartierne blandt andet prioriteret at afsætte 78 millioner kroner over fire år, som dels skal have til formål at sikre et uændret serviceniveau, og dels investeres i udviklingsinitiativer.

Herudover vil man bruge 40 millioner kroner på at nedbringe kommunens gæld. Pengene skal tages fra et engangstilskud fra staten på 62 millioner kroner, som Norddjurs Kommune i 2020 får tildelt på grund af faldende befolkningstal.

Der afsættes desuden en ramme på 171 millioner kroner til investeringer og anlæg over de kommende fire år samt 10,2 millioner kroner over fire år til forbedring af den kollektive trafik. Sidstnævnte betyder blandt andet, at der kommer flere busafgange mellem Ebeltoft og Grenaa, samt at finanseringen for busruten Auning - Hornslet er på plads i 2020-2023.

Plejecentre får én mio. kr.

Under overskriften "social og miljømæssig bæredygtighed" afsættes der 1,6 millioner kroner over fire år til styrkelse af indsatsen indenfor bæredygtighed, udvikling og klima.

Herudover fremgår det, at man vil prioritere og styrke serviceniveauet over for børn, unge, ældre og handicappede. Det vil blandt andet ske ved at bruge 620.000 kroner på en dæmpning af de forhøjede SFO-takster, 152.000 kroner på en nedsættelse af taksterne til juniorklub samt én million kroner på en opnormering på plejecentrene.

Herudover oplyses det, at der i 2020 tilføres et beløb på 12,756 millioner kroner til børne- og ungdomsudvalget samt 7,968 millioner kroner til voksen- og plejeudvalget for at skabe balance i de to områders budgetter, som begge står til at give et større underskud i 2019. Disse beløbet vil derfor ikke kunne bruges til at løfte serviceniveauet på områderne.

Den fulde aftaletekst for budgetforliget kan findes på Norddjurs Kommunes hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce