Annonce
Navne

Busten af Jens Bek bliver i stedet et relief

Sådan så mindestenen for Jens Bek ud før tyveriet
En officiel markering håbes gennemført inden årets udgang.
Annonce

Den 13. november 2018 indeholdt Randers Amtsavis en artikel, skrevet af journalist Lone Hammer Sørensen, med overskriften "Buste stjålet fra kirkegård i Mellerup". Der var som de fleste bekendt tale om Mellerup Valgmenigheds kirkegård.

Her, snart to år senere, et tyveriet ikke opklaret, og busten er stadig forsvundet. Men i det netop udkomne nummer af valgmenighedens blad kan man læse, en artikel af nu forhenværende menighedsrådsformand Ellen Mønsted Larsen, hvori det fortælles, at i stedet for den stjålne buste bliver der opsat et relief på mindestenen foran kirkegården.

Ifølge Ellen Mønsted Larsens artikel vil der i løbet af oktober ankomme to mand fra København for at montere relieffet på mindestenen. Og rent faktisk har de allerede været her og sat relieffet op. Men det er behørigt tildækket.

- Det bliver rigtig pænt - det kan man godt glæde sig til at se, siger Ellen Mønsted Larsen, som tilføjer, at relieffet vil komme til at føje sig mere ind i billedet af de to øvrige mindesten..

Desuden er det tanken at få afrenset de øvrige mindesten ved og på kirkegården. I samme forbindelse vil bogstaverne på dem blive malet op.

Ellen Mønsted Larsen håber på officiel markering inden årets udgang. Arkivfoto: Lars Rasborg

- Derfor må en passende celebration lige vente lidt. Vi har et meget stort ønske om, at det kan blive inden årets udgang, skriver Ellen Mønsted Larsen i kirkebladet.

Mindestenen for Jens Bek står ved indgangen til kirkegården sammen med to andre, nemlig over valgmenighedens første præst, Jakob Knudsen, og friskolelærer Ejnar Asboe, der var frihedskæmper under besættelsen og mistede livet i 1944.

Busten af Jens Bek er af enten kobber eller bronze, og tyveriet blev naturligvis dengang meldt til politiet.

Forskellige lokale bidrag, blandt andet fra sommeraktiviteterne i færgehuset i Mellerup, har sikret finansiering af relieffet.

Inde på kirkegården er en mindesten for valgmenighedspræst Ville Christensen, der virkede i Mellerup fra 1906 og helt frem til 1942.

Annonce

Højskolemanden Jens Bek

Jens Bek var født i Hørning (ved Randers) den 20. marts 1844 og døde i Mellerup den 7. juli 1893. Han var stifter af Mellerup Højskole i 1880. Den var på et tidspunkt blandt de største i landet.

Forinden havde den læreruddannede Jens Bek i 13 år virket som lærer i Halling.

I 1889 blev han af Venstre valgt ind i Randers Amtsråd. Netop hans tilhørsforhold til Venstre betød, at højskolen mistede sit statstilskud. Det var i den såkaldte provisorietid, da Højre regerede landet, selv om Venstre havde flertal.

I kirkebladet skriver Ellen Mønsted Larsen:

- I år er det 130 år siden, Jens Beks idé om oprettelse af Mellerup Valgmenighed blev til virkelighed - den 14. december blev kirken indviet. Som bekendt var Jens Bek forstander på den daværende Mellerup Højskole. Med oprettelsen af valgmenigheden blev der hermed knyttet stærke bånd til højskolen - begge bygget på det grundtvigske. Jens Bek var den første, der blev begravet på valgmenighedens nyanlagte kirkegård. Hans gravsted vedligeholdes af valgmenigheden og kan stadig besøges.

Det kan tilføjes, at Mellerup Højskole efter Jens Beks død blev videreført af hans enke, Marie Bek, i samarbejdet med valgmenighedspræst Jakob Knudsen.

Apropos stiftelsen af valgmenigheden i 1890 minder nuværende valgmenighedspræst Niels Sander Wienke i en artikel i kirkebladet om, at kirken i sin tid ikke havde et orgel - Jakob Knudsen sang så smukt og lydeligt, at man ikke fandt det nødvendigt med et orgel. I dag er det Mona Kjersgaard, der er valgmenighedens organist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Nørreskoven: Defensiven viste vejen

Randers

Lokal politiker skal overvåge valget i USA: Malte Larsen er observatør i Missouri når amerikanerne stemmer 3. november

Sport For abonnenter

Ude af position og nyt ansvar i forsvaret: Degn vil bruge pragtkamp som afsæt til mere

Annonce