Annonce
Randers

Butiksfolk om julehandelen: Det ser ikke helt tosset ud

Julehandelen tegner ud fra en forsigtig vurdering fra både city og storcenter til at blive mindst ok. Og det gælder både omsætningen i de fysiske butikker og i netbutikkerne. Tegning: Jens Nex

Hverken i cityforeningen eller i Randers Storcenter har man endnu konkrete tal på, hvor stor omsætningen har været i julemåneden hidtil. Men fra begge steder lyder klart optimistiske toner.

Annonce

Randers: Julehandelen indtil videre? - Joh, det ser vist meget godt ud. Men vi regner da med en gevaldigt slutspurt lørdag og søndag.

Det er nogenlunde det svar, man får, når man spørger forskellige detailhandlende i Randers om, hvordan det er gået med salget her i julemåneden. Og budskabet om, at helt galt ser det i hvert fald ikke ud, bekræftes af, at hovedparten af de handlende, vi har forsøgt at få en udtalelse fra, åbenbart har alt for travlt til at tage telefonen fredag før jul.

Citychef Mette Bræmer-Jensen, som dagligt er i kontakt med mange af butiksejerne i midtbyen, mener også, at de fleste har grund til at være tilfredse.

- Jeg har ingen konkrete tal endnu, men mit klare indtryk er, at de er glade ude i butikkerne. Afgørende for, hvordan den samlede julehandel ender, er imidlertid lørdag og søndag. Julen er jo speciel i år, fordi sidsteøjebliks-gavekøberne har bedre tid i forhold til mange andre år. Fordi de har to fridage inden juleaften, siger Mette Bræmer-Jensen.

Hvorvidt nethandelen har taget større andele end sidste år, har hun heller ikke tal på, men siger:

- Mange af butikkerne har jo også en webshop ved siden af. Og det, jeg hører, er, at flere har stort held med den såkaldte "click and collect"-handel. Det vil sige, man finder varen på nettet, bestiller den og henter den så i den fysiske butik.

Karen Smed, som driver modebutikken Girl i Houmeden, og som også er næstformand i cityforeningen, bekræfter citychefens fornemmelse.

- Vi har jo ikke gjort salget op endnu. Men det er gået meget godt. Vi har ikke armene helt oppe over hovedet, men hænger heller ikke med det. Min fornemmelse er, at vi sammenlignet med sidste år måske har en lille fremgang i såvel butikken som i vores webshop, siger hun.

Annonce

Mange pakker til udlevering

Click and collect kan sammenlignes med Bilkas "Bilka to go"-koncept på specielt dagligvareområdet, og også det har det forholdsvis nyåbnede hypermarked i Randers Storcenter succes med.

- Vi er meget tilfredse med julehandelen indtil videre. De første uger har specielt tøj, legetøj og andre gaveartikler solgt godt, men her de seneste dage er det dagligvarer, kød, frugt og grønt, der først og fremmest går gennem kasselinjen, siger varehuschef Jan Møller og fortsætter:

- Og når det gælder netop dagligvarer, så har kunder i den grad taget Bilka-to-go-konceptet til sig, hvor man bestiller varerne via nettet den ene dag og derefter henter dem i vores vareudlevering.

Jan Møller har dog også oplevet travlhed som følge af andres succes. Bilka fungerer nemlig også som pakkeafhentningssted for blandt andet Post Nord.

- Og da må vi sige, at vi har haft travlt med at udlevere pakker med varer købt i forskellige netbutikker. Det er toppet nu, men har været omfattende lige siden black friday sidst i november. Men vi var forberedt på det og har udvidet opbevaringsområdet for pakker, fortæller Jan Møller.

Han er i øvrigt ikke den eneste, der har gjort sig den slags erfaringer. Dagli'Brugsen i Øster Bjerregrav fungerer også som pakkeafhentningssted, og aktiviteterne her i julemåneden karakterisere uddeler Ole Skiffard med ordene:

- Det er helt vildt.

Annonce

Bilka har trukket folk til

Randers Storcenters marketing- og eventchef, Lene Nørgaard, deler i øvrigt Mette Bræmer-Jensens vurderinger af julehandelen generelt. Heller ikke i storcentret har man konkrete tal at dele med avisen, men fornemmelsen af, at det ikke ser helt skidt ud, er også gældende her.

- Nu er det spændende, hvor store lørdag og søndag bliver handelsmæssigt. Det er jo specielt, at der er to hele fridage før jul. Men generelt er det min fornemmelse, at her har været flere mennesker end tidligere år. Der er nok ingen tvivl om, at Bilka har trukket mange nye tid, siger Lene Nørgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klumme: Få nu fingeren ud af næsen

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce