Annonce
Læserbrev

Byen til Fjorden

Læserbrev: Man kan ikke både blæse og have benmel i munden. Det var lederskribentens konklusion på mange års forgæves forsøg på at øge både bosætningen syd for fjorden og produktion og beskæftigelse på kød- og benmelsfabrikken Daka.

Tænk, hvad det ville have betydet for trafikken på Randersbro, såfremt vi havde nået den konklusion for 15-20 år siden. Tænk, om vi i stedet for at byudvikle nordøst for Randers centrum havde valgt at byudvikle nordøst for Romalt på sydsiden af fjorden.

Bynære arealer er en ressource, der bør udnyttes på den måde, der skaber størst værdi. Derfor hænger det økonomisk sammen at flytte havn og erhvervsvirksomheder væk fra Randers centrum, så byen kan komme til vandet. Tilsvarende har arealer nordøst for Romalt en højere værdi anvendt som beboelse end som bufferzone for Daka.

Uden Daka i området kan vi skabe mulighed for cirka 1.000.000 m2 byudvikling – knap dobbelt så meget som 'Byen til Vandet'. Det svarer vel til 800-1000 attraktive og bynære grunde, der både er let tilgængelige fra Skejby/Aarhus, og hvor man blot kan springe på sin cykel og via cykelsti på nedlagt jernbane lynhurtigt være i Randers. Ydermere kan et sådant nyt område – lad os kalde det Fjordbyen – trække udviklingen af den sydlige vejforbindelse til en østlig forbindelse over Randers Fjord.

Det vil koste at flytte Daka. Som det koster at rumstere rundt med havn og erhvervsvirksomheder for at få 'Byen til Vandet'. Tænk på flytningen af Daka som en 'Byen til Fjorden'. Når økonomien i 'Byen til Vandet' kan balancere til trods for flytning af havn og dyr infrastruktur, mon ikke også en business case for 'Byen til Fjorden' vil vise, at en flytning af Daka er win-win hele vejen rundt: For den kommunale økonomi, for borgerne i Romalt og Assentoft og for Daka.

Men hvor skal den flytte hen? I forbindelse med opførelse af anlæg for vedvarende energi er der talrige eksempler på, at man samtænker sanering af udtjente ejendomme med skabelse af plads til et teknisk anlæg. Samme model kan anvendes til at skabe en ny placering for Daka.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Erhverv

Falck fyrer 300 ansatte i Danmark

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce