Annonce
Randers

Byen til Vandet: Borgere fik indblik og indflydelse på kommende projekter

Lasse Vilstrup Palm fra Team C. F. Møller (midten) lytter til borgernes bemærkninger. Foto: Emil Häggqvist
Randers Kommune havde tirsdag inviteret byens borgere til at komme med deres indspark til de tre hold, der fortsat er med i konkurrencen om at udarbejde udviklingsplanen for Byen til Vandet.
Annonce

Det er sikkert og vist. Byen rykker tættere og tættere på vandet, i hvert fald på papiret. Arbejdet med at konkretisere det ambitiøse byudviklingsprojekt, Byen til Vandet, er i fuld gang, og efterhånden begynder optegningen af skitserne at blive mere tydelig.

I starten af april var de tre hold af eksperter, som foreløbigt er videre i konkurrencen om at udforme den bedste udviklingsplan for Byen til Vandet på besøg i Randers, for at danne sig et indtryk af området omkring havnen.

Onsdag var de tre teams så atter inviteret til Randers, og denne gang var også byens borgerforum indkaldt. Formålet var at give indblik i de tre teams’ arbejde midtvejs i processen, ligesom der også var rig mulighed for at komme med kommentarer og inputs til deres videre arbejde.

- Vi har før prøvet at lave de her opgaver, som er så store og komplekse, og der er det altid vigtigt at møde borgerne i øjenhøjde. Både for at få konkrete forslag og inputs, men også for at forstå byens dna, og hvad borgerne selv synes er vigtigt, fortalte Morten Kjer Jeppesen fra Team Vandkunsten.

- Men det virker også den anden vej, for det er en god måde at give borgerne medejerskab i projektet. Så tanken er, at vi får noget ud af det, og at dem, det hele egentlig handler om, også gør.

De tre teams

TEAM C.F. Møller

C.F. Møller A/S, Niras A/S, Urgent.Agency A/S, Cushman & Wakefield P/S

TEAM Effekt

Effekt Arkitekter ApS, Cassøe Frost Borchmann ApS, Trafik Plan ApS, Konsulent "Fru Andersen", WTM Engineers GmbH, ISC Rådgivende Ingeniører A/S, Nordicals Erhvervsmæglere Randers

TEAM Vandkunsten

Vandkunsten A/S, COWI A/S, Marianne Levinsen Landskab ApS, Johanne Bugge Experience Consult ApS
Annonce

Et slag for en sag

I alt 18 teams med nationale og internationale eksperter har lagt bud ind på opgaven, og heraf har Randers Kommune og Realdania så peget på tre teams, de gerne vil arbejde videre med. På onsdagens forummøde præsenterede de tre teams først hver deres projekter, der dog endnu kun er foreløbige bud på, hvad de endelige forslag kan indeholde.

Efterfølgende fik de fremmødte borgere mulighed for at få en snak med repræsentanterne fra de forskellige hold, mens kommunens udsendte flittigt noterede. Og der var stor interesse for projekterne, men også en vis skepsis.

Birthe Kristensen, der er medlem af Randers Sejlklub, var mødt op for at gøre opmærksom på sejlklubben og dens knapt 300 medlemmers eksistens. Under Randers Ugen blev hun ved Byen til Vandet-containeren første gang opmærksom på planerne om en klimabro – et stort problem for sejlklubben, der sandsynligvis ikke vil kunne komme under broen med deres både.

- Hende, vi talte med dernede, anede slet ikke, at vi eksisterede. Så vi er kommer i dag for at gøre opmærksom på os selv. Det må være det vigtigste i første omgang. Vi frygter, at Randers Sejlklub bliver kørt over i alle de her planer, så vi ender med at lukke, sagde Birthe Kristensen.

I de tre teams præsentationer blev der lagt meget vægt på, at den nye bydel skal understøtte fællesskaber og aktiviteter, men det synes Birthe Kristensen ikke harmonerer så godt med udsigten til, at Randers Sejlklub måske må lade livet.

- Når nu de kalder det Byen til Vandet, synes jeg faktisk det er lidt frækt, at vi måske skal flyttes væk fra byen. Det hænger jo ikke sammen, sagde hun.

Annonce

Husk nu lige…

Birthe Kristensen var bestemt ikke den eneste, der var mødt op for at kæmpe en sag. Formanden for handicaprådet i Randers, Flemming Sørensen, var ligeledes forbi de tre teams med en venlig påmindelse.

- Jeg er slet ikke imod fremskridt, men det er vigtigt at have fokus på tilgængeligheden for alle mennesker, når man laver sådan nogle nye store projekter her. Det er min erfaring, at arkitekter godt kan komme til at glemme det lidt i processen, hvilket man blandt andet kan se med Letbanen i Århus, hvor handicappede på flere stationer slet ikke kan komme ind i vognen, sagde han.

Hos de tre hold forsikrede man om, at det selvfølgelig var noget, man nok skulle være opmærksom på, men at de endnu ikke var kommet så langt i processen. De tre projekter skal nemlig først afleveres til Randers Kommune 21. august.

Selvom Flemming Sørensens vigtigste punkt på dagsordenen var at minde de tre hold om at huske handicappede, børn og dårligt gående i deres planer, var det dog ikke den eneste årsag til hans fremmøde.

- Jeg er her selvfølgelig også som almindelig borger, der er født og opvokset her i Randes, for jeg synes, at Byen til Vandet er et enormt spændende projekt, fortalte han.

Her ligger den spændende udfordring for de tre byplanlægger-teams. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Annonce