Annonce
Randers

Byen, vandet og lyset i nyt partnerskab

Randers Kommune udskriver konkurrence om lyskunstskulptur, der skal forbinde Havnegade med Grenåvej og lyse op ved byens havne- og -å-område.

Randers Kommune udskriver konkurrence om lyskunstværk, der skal boltre sig i området omkring Randersbro og forbinde Havnegade med Grenåvej. Det er planen, at kunstværket skal stå klar til at kaste nyt lys over Randers 1. marts 2018.

Randers: Først kom hingsten i lysende udstyr. Siden opstod planer om at illuminere Den blå Bro over Gudenå.

Og i dag, fredag, udskrives så en konkurrence om at skabe et lyskunstværk på et af Randers' knudepunkter, nemlig ved Randersbro og cykel- og gangstiforbindelserne over Randers Fjord, gennem Tronholmparken til Grenåvej.

Ideen til kunstværket er fostret i det foretagsomme innovations-forum, Forum Randers, der igen har en afdeling, der beskæftiger sig med projekt Lysets By.

Konkurrencen udskrives af Randers Kommune, Miljø & Teknik, og processen er et udtryk for, at visioner i det private erhvervsliv kan blive til virkelighed med kommunale muskler.

Der er afsat 1 million kroner til projektet, som forventes at stå færdigt 1. marts 2018.

- Med projektet vil vi gerne gi' en god oplevelse til de mange mennesker, der dagligt passerer området ved Randersbro. Det skal være en nydelse for såvel byens borgere som gæster udefra. Men vi ser det også som et signal om et godt samarbejde og en god historie at fortælle om Randers, siger Iglin Tanggaard fra Lysets By-gruppen.

Med projektet vil vi gerne gi' en god oplevelse til de mange mennesker, der dagligt passerer området ved Randersbro. Det skal være en nydelse for såvel byens borgere som gæster udefra. Men vi ser det også som et signal om et godt samarbejde og en god historie at fortælle om Randers.

Iglin Tanggaard, Forum Randers

Lysbroen Randers

Open Call-konkurrence.Nytænkning af lyskunst.

Budget på 1 mio. kr.

de tre udpegede kunstnere får hver 20.000 kr.

Fredag 18. august 2017 er sidste frist for deltagelse i konkurrencen.

Mandag 1. september offentliggøres navne på de tre kunstnere, der går videre.

Fredag 8. september er der informationsmøde om de tre udvalgte projekter. Mandag 6. november er sidste frist for aflevering af konkurrenceforslag blandt de udvalgte.

Fredag 17. november udpeges vinderen.

Torsdag 1. marts 2018 skal kunstværket stå klar til brug.

Forslag skal sendes til MiljøogTeknik@randers.dk

Kortet her viser, hvor man har tænkt sig, at Lysbroen Randers skal placeres og gøre sig gældende som endnu et vartegn for byen.

Randers - lysets by

Hun understreger således, at Randers også skal være kendt som lysets by og som byen, der kan arbejde sammen på tværs.

- Der er mange god kræfter, der ønsker at få ting til at ske i byen, siger hun og peger på projekter som Flodbadet Randers.

- Både flodbadet og den kommende lysskulptur falder jo fint i tråd med visionerne om at skabe byen til vandet, siger Iglin Tanggaard.

Selve konkurrencen tager udgangspunkt i visionen om, at lys skaber liv. Og fra Randers Kommunes side ønsker man et lyskunstværk, gerne udformet interaktivt, hvor bevægelse og aktivitet indgår som en del af kunstværket. Så det er et værk med visionære kvaliteter, der efterlyses.

Randers Kommune har afsat 1 million kroner til projektet, hvor Miljø & Teknik har rollen som tovholder, ligesom det er her, man kan beregne et projekts udsigt og mulighed.

Juryen

Juryen, der skal udvælge det vindende projekt, består af seks medlemmer, hvoraf der er sat navne på flere af dem:Formanden for teknik- og miljøudvalget Frank Nørgaard.

Henri Amsler og Iglin Tanggaard, Forum Randers.

Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum.

To medlemmer fra Miljø & teknik-afdelingen.

Open call-invitation

Fra konkurrence-udbydernes side opfordrer man lyskunstnere, arkitekter, landskabsarkitekter og andre med en visionær ide om at byde ind på konkurrencen, der er formet som et open call.

Arbejdstitlen er Lysbroen Randers, og det handler om at skabe et kunstværk, der også kan korrespondere med byens vartegn - Verdo-skorstenen, der i de mørke timer er oplyst som en lysskulptur. Desuden er der i samme område Sparekassen Kronjyllands bygning på Tronholmen, der netop udmærker sig ved en kunstnerisk lyssætning på facaden.

Men der er også andre steder i byen, hvor der kastes lys på bygninger og skulpturer.

Randers Realskole har sat lys på sine bøgetræsskulpturer, og på Hotel Randers har man også tænkt i kreativ belysning i forbindelse med renovering og genopbygning siden branden.

Flere projekter undervejs

På flere områder kan man se, at det officielle Randers er blevet tændt af lyset som brand og idé, siden Randers Handelsråd i efteråret 2015 fejrede sit 175 års jubilæum ved at udtænke ideer til Randes som Lysets By samt skænke den belyste hingsteskulptur til byen.

I forbindelse med omlægning af belysning i midtbyen har man tænkt ny LED-belysning ind i billedet. Og der er planer om at sætte spot på Den blå Bro i forbindelse med renoveringen af broen. Der er med andre ord lagt op til belysning af å- og fjordområdet, der hidtil har ligget hen i mørke den ene halvdel af året.

Konkurrencen Lysbroen Randers lukker for forslag 1. september 2017. Der er nedsat en jury på seks medlemmer, som repræsenterer Forum Randers og Miljø & Teknik, ligesom formanden for miljø- og teknikudvalget, Frank Nørgaard, får sæde i juryen. Det samme gør direktør Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum, der skal sikre den kunstneriske profil.

Blandt de indsendte forslag udpeges tre til at gå videre med opgaven. Og det er blandt disse tre, at vinderen af projektet skal findes. Det er planen, at der tændes for Lysbroen Randers 1. marts 2018.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Agesen fra Gråkjær Arena: Gode hold vinder også på dage under niveau

Annonce