Annonce
Debat

Byg bro og skab fællesskaber for udsatte børn

Annonce

Vi kan sagtens blive frustrerede over nyheder om ulighed i et velfærdssamfund som det danske, over udsigt til lavt til loftet på kontanthjælpen og over børn, der vokser op med misbrug om ørerne, og som får lyst til at trække sig ind på værelset med computer, tablet, telefon, tv eller ingenting. Men vi kan også glæde os over, at så mange vil hjælpe Broen og andre gode aktører med at gøre vores bedste for, at det ikke rammer de udsatte børn og unge i så høj grad, at de ikke kan være en del af gode fællesskaber i fritiden i lokale klubber og foreninger.

Siden 2002 har Broen hjulpet børn fra udsatte familier til sport, spejder, musik med videre ved at betale for kontingent og nødvendigt udstyr. Fra begyndelsen et privat initiativ, båret af frivillighed.

Den nybagte pensionist Hans Søgaard glædede sig til at passe sin have i Horsens og træne ungdomsbowlingspillere - og selv trille nogle strikes. Men datteren, der arbejdede med misbrugsbehandling, havde andre planer for sin fars otium.

Hun så, at det offentlige satte mange ressourcer af til den voksne misbrugers behandling. Men også at man overså misbrugernes børn, eksempelvis hos en anden forælder, der ofte selv kæmpede med misbrug. Pointen var, at det gik ud over to drenge i en lille familie. De ville spille fodbold. Men der var ingen penge, selv om der måske var penge til misbruget.

Hans Søgaard tog affære og skaffede penge til drengene. Endda så rigeligt, at han kunne hjælpe en god håndfuld mere. Det blev starten til Broen. Baseret på frivillige, et godt samarbejde med fagpersoner i kommuner og lokale idrætsforeninger med videre. Broen bliver støttet af især private midler men også af offentlige tilskud.

I dag findes der 22 lokalforeninger over hele landet, alle inspireret af eksemplet fra Broen Horsens. De cirka 200 frivillige ildsjæle hjalp samlet set over 3000 børn og unge i 2015, og det tal er steget over årene. Det hele understøttes af et sekretariat på 2,8 fuldtidsmedarbejdere, som fundraiser, videndeler, formidler og brobygger på vegne af lokalforeningerne.

Kan det betale sig? Ja, siger Skandia-modellen og Rockwool Fonden. Cirka 15 millioner kroner sparet for hver ung, der kommer til at klare sig selv. Og i hvert fald nogle af de 15 milliarder kroner, som samfundet hvert år må bekoste på 25-29-årige uden uddannelse og job. Det taler for at bygge mere bro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kronikken: Vi har været her før

Østjylland For abonnenter

Corona-eksperten: Sådan kan vaccinen komme til at ændre din hverdag

Coronavirus

Få overblikket: Sådan bliver genåbningen i din kommune

Randers For abonnenter

Dilemma: Politikere står langt fra hinanden i ulykkelig sag i Assentoft - bygherren vil gøre alt for at finde en god løsning

Annonce