Annonce
Randers

Byggeboom speeder processen op: Ny daginstitution på vej i Munkdrup - to år før planlagt

Der bygges mange nye boliger i Munkdrup. I mange af dem flytter børnefamilier ind, og nu er der udsigt til, at en daginstitution bliver bygget i området to år før planlagt. Foto: Annelene Petersen
Politikerne i Randers har besluttet at rykke byggeriet af en ny daginstitution i det sydlige Randers frem. Det går det stærkt med byggerierne i området, og der er mangel på pladser.

Randers: Nye huse skyder op overalt ved Munkdrup, og derfor har politikerne i Randers besluttet at rykke opførelsen af en ny daginstitution i området frem fra 2023 til 2021.

Der er nemlig mangel på pladser i det sydlige Randers, og derfor skal der sættes gang i etableringen af en ny daginstitution med plads til 100 børnehavebørn og 50 vuggestuebørn så hurtigt som muligt. Der er allerede afsat 21,5 millioner kroner til byggeriet.

Endnu er placeringen ikke fastlagt, og forvaltningen er ved at se på mulighederne.

Annonce

- Hvornår vi kan gå i gang, afhænger af om institutionen skal opføres et sted, hvor lokalplanen allerede giver mulighed for det, eller der skal laves en ny lokalplan, siger Anders Buhl-Christensen (V), der er formand for børne- og familieudvalget.

Hvis der skal laves en lokalplan, kommer byggeriet sandsynligvis først i gang sidst på året i 2021.

Behovet er akut

- Vi har et behov for flere pladser i det sydlige Randers, siger Anders Buhl-Christensen.

Ud over den nye institution, som ikke er færdig foreløbig, arbejdes der lige nu på at ansætte flere dagplejere i Dagtilbud Sydøst. Ved de seneste opslag af dagplejestillinger har det dog vist sig, at det er svært få ansøgere til stillingerne.


Hvis en ny skole skal have del hele med, også overbygning, er det 200-300 millioner kroner. Det er mange penge.

Steen Bundgaard


Endvidere arbejdes der med mulighederne for at tilbygge to vuggestuegrupper med plads til i alt to gange 13 vuggestuebørn til Børnehaven Tryllefløjten i Romalt.

Daginstitutionen vil da i 2021 blive en kombineret institution med 26 vuggestuepladser og 66 børnehavepladser.

Med den nuværende efterspørgsel efter pladser i Dagtilbud Sydøst, kan det blive svært at leve op til den pasningsgaranti i dagtilbudsdistriktet, som politikerne har vedtaget.

Annonce

Måske ændres pasningsgaranti

En mulig løsning kan være at ændre på pasningsgarantien, så den ikke længere skal opfyldes indenfor et dagtilbudsdistrikt, men skal opfyldes indenfor hele Randers Kommune. Det vil give mulighed for at udnytte ledig kapacitet i andre dagtilbudsdistrikter, men kan samtidig give forældre længere afstand til barnets dagtilbud.

Alt er optaget

I dagtilbud Sydøst er der fra december 2020 272 kommunale dagplejepladser. 

I perioden fra september til december er der en ledig dagplejeplads, men fra januar 2021 er der ingen ledige dagplejepladser i området, da alle pladser er besatte.

Der er i alt 251 vuggestuepladser i de kommunale og selvejende daginstitutioner i Dagtilbud Sydøst. 

I september 2020 var der en ledig vuggestueplads, men herefter er der ingen ledige vuggestuepladser i Dagtilbud Sydøst frem til februar 2021.

I Dagtilbud Sydøst er der i alt 819 børnehavepladser i de kommunale og selvejende daginstitutioner. 

Pr. 1. september 2020 er der 83 ledige børnehavepladser i Dagtilbud Sydøst. 1. december 2020 er der 32 ledige børnehavepladser i institutionerne i Dagtilbud Sydøst, og den 1. februar 2021 er der 15 ledige børnehavepladser i området.

Anders Buhl-Christensen peger på, at der på sigt også vil blive behov for en ny skole i området.

- Jeg har sagt til byrådet, at det er vigtigt at vi ikke begår samme fejl som i Romalt, siger han med henvisning til, at byggeriet i Romalt allerede for en del år siden tog fart - og det førte til, at beboerne i bydelen oprettede en friskole til de mange børn i lokalområdet.

Annonce

Mange millioner

Anders Buhl-Christensen peger på, at der i øjeblikket ikke mangler plads på de eksisterende skoler. Men der er forholdsvis langt fra Munkdrup-området til Vorup og Kristrup, hvor skolerne ligger. Desuden skal man passere meget befærdede veje.

Steen Bundgaard (S), der er formand for skole- og uddannelsesudvalget, understreger, at en ny skole i Randers Syd er noget, der bliver diskuteret.

- Når der bliver bygget endnu mere i området er det klart, at det er noget vi skal se på.

- Men så er det ikke nok med 21,5 millioner kroner. Hvis en ny skole skal have del hele med, også overbygning, er det 200-300 millioner kroner. Det er mange penge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce