Annonce
Randers

Byggesagen i Assentoft: Huse får lov at stå trods massiv politisk modstand

Morten Sørensen, der ejer Gyldenlundsvej 30, kan ånde lettet op. Det samme kan beboeren i nummer 32. Et flertal i byrådet har nemlig besluttet, at husene ikke skal rives ned, selv om de er bygget på grunde, som bygherren har terrænreguleret langt mere end tilladt i følge lokalplanen. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Et flertal i byrådet besluttede mandag, at to huse i Assentoft, der er opført i strid med lokalplanen, ikke skal rives ned. Mange politikere strittede dog imod, da de mener det er forkert - blandt andet overfor alle dem, der overholder reglerne når de bygger.

Randers: Frida Valbjørn Christensen (EL) understregede på byrådsmødet mandag, at hun mener at to huse på Gyldenlundsvej i Assentoft skal rives ned. Også selv om det får store konsekvenser for ejerne.

- Der må lægges en klar linje for, hvad vi vil stå model til. Ellers tror jeg, vi vil se flere af denne slags sager i fremtiden, sagde hun.

Baggrunden er, at en bygherre har opført flere huse på Gyldenlundsvej i strid med lokalplanen, fordi mange grunde er terrænreguleret langt mere end tilladt.

Annonce

Et flertal på 21 politikere gik dog ind for at give dispensation, så husene kan blive stående.

Enhedslisten, Beboerlisten, Velfærdslisten, SF samt socialdemokraterne Iben Sønderup, Anker Boje, Ellen Petersen, Pia Moldt og Karen Lagoni mente, at husene skal fjernes. Henning Jensen Nyhuus undlod at stemme.

Konservative mente, at et sammenfald af uheldige omstændigheder har ført til den usædvanlige sag. Derfor er en dispensation på sin plads.

- Chefen var sygemeldt og væk fra byggeriet i en længere periode. Vi ved også, at landmålerfirmaet, der lavede opmålinger, sidenhen gik konkurs. Har bygherren kunnet sælge dyrere på grund af terrænreguleringen? Næh. Det er praktiske forhold, vand og veje, der er årsagen, sagde Daniel Madié (K).

Frygt for gentagelse

- Jeg ærgrer mig over, at denne sag har skullet trække så lang tid ud. De stakkeles beboere har gået i uvished, og det samme har bygherren. Selvfølgelig skal der ikke rives huse ned, sagde Niels Erik Christensen (V).


Det må aldrig blive sådan, at man går efter tilgivelse i stedet for tilladelse.

Mogens Nyholm- Det væsentligste er, hvordan i alverden skal vi som byråd sikre os imod, at det her gentager sig i fremtiden. Jeg kan undre mig over, at chefens fravær betyder, at projektet løber så meget af sporet. Jeg kan ikke leve med, at vi har et tillidsbaseret system, hvor vi stiller kriterier op, og så gang på gang oplever, at tilgivelse fremfor tilladelse er den måde, man benytter vores tillidsbaserede systempå . Alene dét, at ibrugstagningstilladelserne ikke er på plads, det er noget vi skal have gået efter i sømmene, sagde Rosa Lykke Yde (SF).

Annonce

Basale retsprincipper

- Det her er en sag, hvor man må tænke på de helt basale retsprincipper. Vi står i en situation, hvor byrådet vil sige: nu siger vi, det er lovligt. Så skaber vi en situation, hvor det kan betale sig at snyde. Man kan bare bygge som man vil, så får man tilladelse bagefter. Det er synd for dem, der bor i husene. Men det princip, man knæsætter, er dybt problematisk også overfor alle dem, der overholder reglerne, selv om de måske gerne ville have bygget anderledes, sagde Kasper Fuhr Christensen (VL).

- Man vidste allerede inden man begyndte at bygge, at der var problemer. Hvorfor stoppede bygherren ikke? Hvis man køber et hus i dag, skal man helst kunne stole byggefirmaet, eller hvad?, spurgte Anker Boje

Annonce

Et stort værdispild

- Der er ingen af de omkringliggende ejendomme der vil få gener, hvis vi giver dispensation. Og det vil være et samfundsmæssigt værdispild at rykke to huse ned. Det er en dårlig sag for en bygherre, den vil ramme ham meget, understregede Steen Bundgaard (S).

- Flere har talt om Gyldenlundsvej 17, der kommer på næste møde i miljø- og teknikudvalget. Hvad med dem der bor dér? Ingen flytter mere jord end højst nødvendigt, når man bygger. Det koster penge. Det vil være hul i hovedet at vælte to huse, Dansk Folkeparti går ind for dispensationer til disse to huse, og til nummer 17. Vi skal være bedre til at have hånd i hanke med, hvad der foregår ude på byggerierne, sagde Frank Nørgaard (DF) om læren af den langstrakte sag.

Den slutter først, når politikerne har besluttet, om nummer 17 skal rives ned eller også må blive stående.

Annonce

Et dilemma

- Det er et dilemma. Det er så voldsom en overskridelse, at jeg ikke støtte en lovliggørende dispensation, sagde Iben Sønderup (S).

- Det må aldrig blive sådan, at man går efter tilgivelse i stedet for tilladelse. Radikale går undtagelsesvist med til dispensationer. Men det her må ikke skabe præcedens, sagde Mogens Nyholm (R).

Gyldenlundsvej

Sagen begyndte, da forvaltningen i Randers Kommune sidste år fik ansøgning om lovliggørende dispensationer til terrænregulering på adresserne Gyldenlundsvej 17, 21, 25, 30 og 32 i Assentoft.

Gyldenlunden skal bestå af 51 boliger, i form af tæt-lav boligbebyggelse, og er omfattet af lokalplan nr. 638.

Området er i dag bebygget med cirka to tredjedele af de planlagte boliger.

I henhold til lokalplanen må der ikke terrænreguleres mere end +/- 0,5 meter i området.

Der er lavet terrænregulering på mellem 59 centimeter og helt op til 1,64 meter i området, hvor 17, 21, 25, 30 og 32 er opført/ved at blive opført.

Bygherren har undervejs fået dispensationer til en del af overskridelserne.

Der kan ikke gives en ibrugtagningstilladelse til indflytning, så længe politikerne ikke har besluttet, om der skal gives dispensation, så terrænreguleringen gøres lovlig.

Men husene er allerede taget i brug.

- Lov er lov, men her i Randers kun for nogen - for de rige findes der ingen grænse for velvilligheden blandt flertallet i Randers Byråd, sagde Bjarne Overmark (BL).

Beboerne i de to rækkehuse på Gyldenlundsvej 30 og 32 er flyttet ind sidste sommer, selv om kommunen ikke har givet en ibrugtagningstilladelse. Det kan ikke ske, før politikerne har taget stilling til, om man vil give dispensation fra de overskridelser af bestemmelserne i lokalplanen, der er sket i forbindelse med byggeriet.

Der er store niveauforskelle i området på Gyldenlundsvej, hvor der opføres rækkehuse. Det er i strid med lokalplanen, men et flertal i byrådet har givet dispensation. Foto: Johnny Pedersen


Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers FC For abonnenter

Live: Randers FC giver debut til keeper og starter Ankersen på højre back

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

2000 kunder i Randers uden internet: Teknikere leder stadig efter kabelfejlen

Navne For abonnenter

Når pungen og maven er tom, går man i foodbank i Sct. Clemens Kirke - her kommer alle typer af mennesker efter mad

Østjylland

Grenaa på listen: Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Sport

Bitsch har truffet atypisk beslutning i Randers HK: - Ingen tvivl om, at det er til alles bedste

Randers For abonnenter

Drømmer du om en dukkert i det fri? Stor badesø i Randers kan blive en realitet om få år

Randers

Skolebørn tegner for verdens flygtninge

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Lokal Storegade-kendis lejer endnu en adresse i gaden: Nyt diskotek åbner om få dage - med fri drinksbar

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Annonce